Tiedon valoa 2020, lauantai 25.1.2020

Tiedon valoa -tiedetapahtuma Tampere-talossa
lauantaina 25.1.2020 kello 10—16

Tapahtuman ohjelma (pdf)

10—16 Katsottavaa, kokeiltavaa ja ihmeteltävää. Sorsapuistosalin näyttelyalue

10—16 Tampere Alumni. Tule tapaamaan Tampere Alumni -tiimiä ständillemme ja ideoimaan alumnitoimintaamme.

10—16 Kirjamyynti Puistolämpiössä 1


Lapsille

10—15 Non-stop-työpajat

Non-stop-työpajoihin ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Tule mukaan!

Juniversity: Tulevaisuuden pienoiskaupunki
Puistolämpiö 2, Tampere-talon 2. kerros

Millainen voisi olla tulevaisuuden kaupunkiympäristö? Voisiko siellä asua ihmisiä tai robotteja ja millaisia palveluita sinne tarvitaan? Tule itse tehden ja kokeillen seikkailemaan pienoiskaupunkiin! Työpaja on suunnattu alakouluikäisille lapsille.

Muumimuseo: Mamelukki ja muita merellisiä olentoja
Talvipuutarha, Tampere-talon 1. kerros

Muumimuseo juhlii muumeja koko vuoden! Ensimmäisen muumikirjan julkistamisesta on kulunut 75 vuotta. Vuotta vietetään merensuojelun merkeissä, ja museon juhlavuoden Muumit ja meri -näyttely avautuu 15.2. Nykyinen Itämeri, Tove Janssonin muumikertomusten meren esikuva, kaipaa pelastuakseen meidän kaikkien apua, mutta  muumikertomusten meri ei kaipaa pelastusta, se on täydellinen kirkkaana ja salaperäisenä, jännittävänä ja vaarallisenakin. Muumimuseon työpajassa on erinomainen mahdollisuus tutustua aiheeseen omin käsin. Tule tekemään mitä mielikuvituksellisimpiä ja ihmeellisimpiä otuksia muumien idylliseen mereen!

11—12 Lasten akatemian luento

Valokuvan voima, Meeri Koutaniemi
Sopraano, Tampere-talon 2. kerros

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kertoo maailmalla ottamiensa valokuviensa kautta, missä hänelle piilee valokuvan voima ja mihin sillä voidaan vaikuttaa?

Lasten akatemia innostaa kyselemään, ottamaan selvää ja tutkimaan. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua. Lasten akatemia on suunnattu ainoastaan lapsille. Luento on suunnattu 1 – 4 -luokkalaisille. Lasten akatemian tekevät yhteistyössä Juniversity sekä Tampereen kaupungin kulttuuri- ja taideyksikkö.


Asiantuntijapuheenvuoroja ja paneelikeskusteluja
Pieni sali

  • 10.00 Tiedon valoa -tapahtuma avaa Tampere Smart City Week -kokonaisuuden. Avauspuheenvuoron pitää apulaispormestari Jaakko Stenhäll, Tampereen kaupunki
  • 10.10 Quo vadis? Minne menet suomalainen kansalaisyhteiskunta?
    Minne suomalainen kansalaisyhteiskunta on menossa ja millainen on kansalaistoiminnan asema yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa? Suomi on perinteisesti ollut vahva järjestötoiminnan maa. Keskeisin osa suomalaista kansalaistoimintaa tehdään kansalaisten muodostamissa ryhmissä kuten erilaisissa kulttuuri-, harraste-, elinkeino- ja edunvalvontajärjestöissä. Kansalaisyhteiskunnan tilasta professori Harri Melinin kanssa keskustelemassa tutkija Veera Kaleva ja yliopistonlehtori Mikko Lahtinen.
  • 12.00 Empatia, musiikki ja yhteisöllisyys.
    Aivotutkija Katri Saarikivi pohtii, mikä on empatian merkitys ihmiselle ja koko ihmiskunnalle. Miten musiikki liittyy empatiaan? Puheenvuorossa tarkastellaan musiikin ja empatian neurotiedettä, ja esitetään näkökulmia näiden ilmiöiden yhteyksistä ja merkityksestä ihmiselle.
  • 13.00 Hetki musiikille.
    Lyhyessä musiikkihetkessä kuullaan kahta säveltäjää, Bartokia ja Griegiä, joiden musiikissa kuuluu voimakas oma kieli, yhteys luontoon, maaperään ja kansaan. Musiikkihetki toteutetaan yhteistyössä Tampere Chamber Music -festivaalin kanssa.
  • 14.00 Liikenne ja matkailu muutoksen kourissa.
    Maailmassa tehtiin vuonna 2018 noin 1,4 miljardia ulkomaanmatkaa ja matkailun hiilidioksidipäästöt muodostavat kahdeksan prosenttia koko maailman päästöistä. Yhä useammalla maailmassa on nyt varaa, aikaa ja halua matkustella. Kehittyvien maiden kuten Kiinan ja Intian elintaso nousee ja maiden miljardeihin nouseva väestö haluaa myös matkustella. Tampereen yliopiston innovaatiojohtaja Taru Pilvin johdolla keskustelmassa Tampereen yliopiston alumnit: valokuvaaja ja journalisti Meeri Koutaniemi, johtaja Jorma Mäntynen, WSP Finland Oy sekä vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen, SITRA.

Asiantuntijapuheenvuoroja ja miniluentoja
Duetot 1 & 2

  • 10.00 Teemana terveys.
    Mitä hyötyä on oman terveyden ja hyvinvoinnin mittaamisesta? Asiantuntijat kertovat, miten terveysteknologioita tutkitaan ja kehitetään, jotta ne saadaan terveydenhuoltoon asiakas- ja potilaskäyttöön tai kansalaisten omaan käyttöön. Näkökulmiaan aiheeseen avaavat:

    • Mari Laaksonen ja Elisa Airikkala, TAMK: Genomitieto terveyden edistämisessä
    • Niina Venho, Moodmetric: Miten valita sopivin stressimittari
    • Mikael Rinnetmäki, Sensotrend Oy: Kansalaiset rakentavat omat ratkaisunsa
    • Petri Pommelin, TAYS: Lääkinnällisen laitteen käytettävyys ja turvallisuus

Keskustelun vetää hyvinvointiteknologian yliopettaja Lea Saarni, TAMK.

  • 12.00 Teemana tulevaisuuden fiksu kaupunki.
    Professori Liisa Häikiön johdolla pohditaan, millaisia ovat tulevaisuuden hyvät kaupungit. Helena Leino, Teppo Rantanen, Jouko Myllyoja ja Antti Wallin tarkastelevat erityisesti asukkaiden arkea ja kaupunkien kehittämistä. Aluksi kuulemme tutkimuksen ja kaupunkikehittämisen näkökulmia siihen, millaisia asioita ja ilmiöitä liittyy tulevaisuuden fiksuun kaupunkiin. Koemme myös tutkimukseen perustuvan pienoisnäytelmän myötä, millaiselta arki voi näyttää ja tuntua tulevaisuudessa.

    • Näytelmä: Ketterä kaupunki 2030 -skenaariot. Jouko Myllyoja ja Sanna-Kaisa Patrikainen
      Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman Ketterä kaupunki -hankkeen (2016-2019) osana laadittiin neljä skenaariota, joiden avulla hahmotettiin kaupunkilaisten arkea sekä kaupungin muuttuvaa roolia tulevaisuuden kaupungeissa. Skenaarioiden pohjalta rakennettiin myös pienoisnäytelmä, joka kertoo kokemuksellisesti millaiselta arki voi näyttää ja tuntua tulevaisuudessa.
  • 14.00 Tekoälyn mahdollisuudet ja uhat ihmisen arjessa.
    Monet tekoälytoiminnot helpottavat arkea ja luovat uusia tapoja oppimiselle, hyvinvoinnin tukemiselle sekä tehokkaalle työlle. Toisaalta myös uhkia on nähtävissä: Miten ymmärrämme, millä perusteilla tekoäly tekee päätöksiä? Pitäisikö huolestua, jos emme tiedä olevamme tekemisissä tekoälyn kanssa? Korvaako tekoäly ihmiskontaktit? Tuoko tekoäly enemmän hyvinvointia kuin huonoja kokemuksia ihmisten arkeen? Tampereen yliopiston professori Kaisa Väänäsen johdolla aiheeseen näkökulmiaan avaavat:

    • Pertti Huuskonen, Tampereen yliopisto: Avataan tekoälyn mustat laatikot
    • Nina Pirttinokka, Tammelan koulu: Sosiaaliset robotit koulussa
    • Aki Lindberg, Provad Oy: Tekoäly asiakaspalvelutyössä
    • Nicholas Andersson, Airo Island Oy: Tekoäly hyvinvointipalveluissa

Poliisin puheenvuoro
Riffi, Tampere-talon 2. kerros

  • 13.30 – 14 Turvaaminen kielen päällä.
    Poliisin tehtävä on turvata yhteiskuntajärjestystä. Miten tämä liittyy kieleen? Sen kertoo Poliisiviestinnän lehtori Roosa Rentola Poliisiammattikorkeakoulusta.

 



Katso koko viikon ohjelma