Pieni sali

Lauantai 27.1.2024

11:00-16:00

Ohjelma

Pienen salin ohjelma striimataan kokonaisuudessa ja sitä on mahdollista seurata myös YLE Areenassa tästä linkistä.

Jokainen esitys alkaa tasatunnein ja on kestoltaan noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on tauko. Tauon aikana on mahdollista joko tulla saliin tai poistua salista.

11:00

Rakennetaanko yhdessä virtuaalinen poliisi – uusilla innovaatioilla entistä parempia poliisipalveluita?

Suuri osa rikoksista tehdään nykypäivänä tietoverkoissa ja sähköisiä palveluita hyväksikäyttämällä.  Tämän vuoksi myös poliisin on kyettävä toimimaan tehokkaasti digitaalisissa ympäristöissä ja tekemään niistä turvallisia.

Tietokoneiden kyky analysoida ja siirtää dataa on kasvanut huikeasti viime vuosina. Digitaalisista palveluista ja ympäristöistä voidaan rakentaa lähes reaalimaailman kaltaisia, mistä on hyötyä myös koulutuksessa.

Poliisin koulutuksessa on esimerkiksi alettu hyödyntämään rakennetun ympäristön digitaalisia kaksosia. Virtuaalisiin tiloihin voidaan järjestää myös aidontuntuisia kohtaamisia poliisin ja viranomaisten kanssa.

Poliisi on ollut aktiivisesti läsnä eri somekanavissa ja on nyt rakentamassa palveluita myös digipelialustoille ja pelaajien keskustelufoorumeille. Virtuaalinen ja todellinen kietoutuvat arjessamme yhä tiiviimmin yhteen.

Ylikomisario, projektipäällikkö Olavi Kujanpää ja tutkija, projektipäällikkö Pirjo Jukarainen kertovat poliisin tuoreimmista innovaatioista ja ratkaisuista, joita on kehitetty yhdessä kansalaisten ja sidosryhmien kanssa.

12:00

Musiikin merkitys ikääntymisen ja aivoterveyden tukemisessa

Helsingin yliopiston neuropsykologian apulaisprofessori Teppo Särkämö esittelee uutta psykologian ja neurotieteen alan tutkimusta musiikin moninaisista vaikutuksista toimintakykyyn, hyvinvointiin ja aivoterveyteen. Luennolla pohditaan, miten musiikin avulla voidaan tukea tervettä ikääntymistä ja auttaa kuntoutumista ikääntymiseen liittyvissä neurologisissa sairauksissa.

Luento on osa Tampere Chamber Music -festivaalia ja Tampereen yliopiston Tiedon valoa -tapahtumaa. Se tuotetaan yhteistyössä Suomen musiikkilääketieteen yhdistyksen kanssa.

Luennosta  lisää Tampere Chamber Music -festivaalin sivuilla.

13:00

Presidentinvaalit 2024 – Suomen seuraavaa keulakuvaa valitsemassa

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on sunnuntaina 28.1. Tasavallan 13. presidentti valitaan haastavissa olosuhteissa. Suomi on tuore NATO:n jäsenmaa eikä Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa näy loppua. Samalla populismin nousu ja polarisoituminen jakavat yhteiskuntia ympäri maailmaa.

Millaisia odotuksia kansalla on presidenttiä kohtaan? Kaipaako kansa vahvaa johtajaa vai päivänpoliittisten ristiriitojen yläpuolella pysyttelevää kansakunnan yhdistäjää? Millaisia kysymyksiä vaalin ensimmäisellä kierroksella on noussut esiin? Onko puoluetaustalla merkitystä ehdokasvalinnassa vai korostuvatko ehdokkaiden henkilökohtaiset ominaisuudet? Entä kuinka paljon valtaa presidentillä on?

Paneelissa näitä teemoja pohtivat Tampereen yliopistosta väitöskirjatutkija Maarika Kujanen, tutkijatohtori Aino Tiihonen ja politiikan tutkimuksen opiskelija Pihla Leppänen. Keskustelua johtaa professori Tapio Raunio.

14:00

Iloa ja eloa -konsertti

Tampere Chamber Music -festivaalin muusikot sekä tanssijat Kaari Martin ja Justus Pienmunne tarjoilevat lauantaipäivän festivaalikävijöille ilmaiskonsertin täynnä tanssillista iloa ja rytmin voimaa.

Katso konsertin tarkempi ohjelma täältä.

Konsertti on osa Tampere Chamber Music -festivaalia ja Tampereen yliopiston Tiedon valoa -tapahtumaa.

15:00

Jorma Uotinen - Kulttuuria etsimässä

Lauantaipäivän luentokimara huipentuu iltapäivän odotettuun puheenvuoroon, josta vastaa kaikkien rakastama tanssitaiteen professori, koreografi ja esiintyvä taiteilija Jorma Uotinen.

Uotinen kertoo elämänsä eri vaiheista kulttuuria etsimässä, taiteilijan prosessista sekä johtamisen kokemuksistaan. Keskustelussa on mukana flamencotanssija Kaari Martin.

Tapahtuma on osa Tampere Chamber Music -festivaalia ja Tampereen yliopiston Tiedon valoa -tapahtumaa.

Keskustelusta lisää Tampere Chamber Music -festivaalin sivuilla.