Pieni sali

Lauantai 25.1.2025

11:00-16:00

Ohjelma

Pienen salin ohjelma striimataan kokonaisuudessa ja sitä on mahdollista seurata myös YLE Areenassa tästä linkistä (linkki ilmoitetaan myöhemmin) .

Jokainen esitys alkaa tasatunnein ja on kestoltaan noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on tauko. Tauon aikana on mahdollista joko tulla saliin tai poistua salista.

11:00-12:00

Studia Generalia: Yliopisto ja aikamme haasteet

Tampereen yliopisto sai alkunsa keväällä 1925, tasan 100 vuotta sitten. Sen tehtävänä oli auttaa ratkaisemaan ’yhteiskunnallinen kysymys’, edistää tasapainoista kehitystä. Haasteisiin vastattiin, yhteiskunta muuttui ja kehittyi ja yliopisto sen mukana. Koulutus ja tiede ovat suomalainen menestystarina, samoin suomalainen yhteiskunta.

Nyt 100 vuotta myöhemmin ei maailma ole valmis, vaan ratkaistavia ongelmia on enemmän kuin koskaan. Niiden ratkaisuun on myös ennen näkemättömät mahdollisuudet. Tietoa on, entä tahtoa? Miten yliopisto voi, haluaa ja pystyy ratkomaan tämän päivän kysymyksiä epävarman tulevaisuuden edessä?

Historian emeritusprofessori Pertti Haapalan kanssa pureudumme yliopiston ja tieteen haasteisiin keskustelussa, jossa mukana ovat Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen, Tampereen yliopiston historiaa tutkinut yliopistonlehtori Mervi Kaarninen ja fysiikan professori Esa Räsänen.

Tämä Studia Generalia -luento ja keskustelu on osa Tampereen yliopiston juhlavuoden tapahtumia. Tilaisuus aloittaa Studia Generalia -sarjan, joissa esitellään Tampereen yliopiston menestystarinoita, yhteiskunnallisesti merkittäviä teemoja ja ajankohtaisia aiheita. Sarja on suunnattu kaikille tiedonjanoisille kuulijoille.

 

12:00-13:00

TCM-luento: Tunnekeho – tunne ja kehosi sekä liike siinä?

Tällä Tampere Chambre Music -festivaalin luennolla opit, miten faskiat vaikuttavat kehon toimintaan niin tunteiden varastoinnin kuin liikkeen osalta. Luennolla puhutaan interoseptiosta eli kehon sisäisestä aistimisesta ja sen vaikutuksesta toimintaamme.

Tuulia Luomala on fysioterapeutti, tietokirjailija sekä pilatesohjaaja, joka on työskennellyt 25 vuotta eri ikäisten tuki- ja liikuntaelin kivuista kärsivien ihmisten kanssa. Tuulia on erikoistunut faskian toimintaan ja hoitamiseen. Hän on erikoistunut ulkomailla opiskellen erilaisia kehon huolto- ja hoitomenetelmiä.

Tuulia on osallistunut useisiin kansainvälisiin kongresseihin puhujana niin alaselkäkivusta kuin faskioista. Tuulia on kirjoittanut useampia kirjoja ja artikkeita ihmisten sekä eläinten kehon toimintaan liittyen. Tuulia on myös eläinfysioterapeutti ja hän on kehittänyt yhdessä Mika Pihlmanin kanssa faskiamanipulaatio -menetelmän, jota opettaa ympäri maailmaa.

13:00-14:00

Demokratian tila 2025 – onko kansanvalta ahtaalla?

Yhdysvalloissa Donald Trumpin valinta toistamiseen presidentiksi on herättänyt huolta maan demokratian ja ihmisoikeuksien tilasta. Unkarissa pääministeri Viktor Orbánin uudistukset ovat heikentäneet kansalaisyhteiskunnan, median ja tuomioistuinten asemaa ja vapautta. Laitaoikeiston puolueet ja niiden kannattajat tuntuvat kaipaavat vahvoja johtajia ja usein väheksyvät perinteisiä demokraattisia instituutioita. Globaalisti demokratia on myös ottanut takapakkia.

Onko demokratia murtumassa – vai onko se itse asiassa jopa vahvistumassa? Millaisia odotuksia kansalaisilla on demokratiasta? Onko laitaoikeiston nousu aito uhka demokratialle? Miltä näyttää demokratian tulevaisuus niin Suomessa, Euroopassa, kuin maailmanlaajuisesti?

Paneelissa näitä teemoja pohtivat Tampereen yliopistosta valtio-opin professori Elina Kestilä-Kekkonen, dosentti Josefina Sipinen ja väitöskirjatutkija Matias Heikkilä. Keskustelua johtaa valtio-opin professori Tapio Raunio.

14:00-15:00

TCM-ilta­päi­vä­kon­sertti: Pörriäisen surinaa – aaltojen tyrskyä

Ohjelma ja esiintyjät:

Yuval Gotlibovich: Ylistys monimuotoiselle luonnolle (kantaesitys)
Yuval Gotlibovich, alttoviulu

Jaakko Kuusisto (1974–2022): Jurmo op. 31
Heini Kärkkäinen, piano
Pontus Sundset, tanssi

Debussy:
Clair de lune
La cathédrale engloutie  
 Natacha Kudritskaya, piano

”Olen viime aikoina ajatellut paljon monimuotoista luontoa. On käsittämätöntä ja ihmeellistä, kuinka tarkoituksenmukaisesti kaikella on siellä oma tilansa ja roolinsa. Elinolosuhteiden mahdollistaminen erilaisille lajeille on meidän vastuullamme maapallolla.” – Heini Kärkkäinen, TCM-festivaalin taiteellinen johtaja

Tampere Chamber Music -festivaalin lauantai-iltapäivän konsertissa sukelletaan luonnon ytimeen aikalaismusiikin siivittämänä. Aluksi kuulemme Yuval Gotlibovichin säveltämän kantaesityksen Ylistys monimuotoiselle luonnolle (2024), jossa alttoviulun tummaan väriin sekoittuu pörriäisten surina.

Jaakko Kuusiston Jurmo (2013) on saanut inspiraationsa Jurmon saaresta Suomen lounaisrannikolla, sen ainutlaatuisesta luonnosta ja hiljaisuudesta. Musiikki alkaa tyhjästä ja saa muotonsa epätasaisista rytmikuvioista, jotka tuovat mieleen majakoiden ja poijujen epätasaiset valomerkit merellä. Lopulta päivänvalo palaa, ja näemme alkuperäisen maiseman katoavan hiljaisuuteen.

15:00-16:00

Kulttuurin merkityksestä ja syvyydestä

Kulttuuri ja taide ovat Suomessa keskeisiä ja perinteisiä hyvinvoinnin ja identiteetin rakentajia, mutta ala on ollut jo vuosia suurten myllerrysten kourissa.

Kuinka hyvin pandemiasta on toivuttu? Miten tekoäly ja globalisaatio vaikuttavat suomalaiseen kulttuuriin? Mistä kulttuurialalle löytyy tulevaisuudessa motivoituneita tekijöitä ja riittäviä resursseja? Millaista kulttuuripolitiikkaa Suomessa harrastetaan, millaista kulttuuripolitiikkaa tarvittaisiin? Onko suomalainen kulttuuri uhanalainen laji?

Näihin ja muihin kysymyksiin etsitään vastauksia paneelikeskustelulla osana Tiedon valoa -tiedetapahtumaa. Keskustelijoina Mikko Kanninen, Heini Kärkkäinen, Tiina Lindfors ja Arttu Soilumo. Keskustelun juontajana toimii Roman Schatz.