Puhujat 2023
Tiedekahvila goes Tutkijoiden yö klo 9-14
Johannes Malkamäki
Tiedekahvilat juontaa Tampereen yliopiston alumni Johannes Malkamäki.
Hän on koulutukseltaan lääketieteellisen bioteknologian maisteri Tampereen yliopistosta. Johannes on kuitenkin jättänyt akatemian taakseen ja tällä hetkellä hän luo yhteisiä ainutlaatuisia hetkiä modernien, koomisten temppujen äärellä taikurina ja mentalistina. Johannes myös juontaa tilaisuuksia lämminhenkisesti.
9.00-10.00 Tekoälyn etiikka ja ChatGPT
Otto Sahlgren
Joni Kämäräinen
10.00-10.30 Seksuaalinen häirintä ja mielenterveys nuoruusiässä
Riittakerttu Kaltiala
Riittakerttu Kaltiala on nuorisopsykiatrian professori Tampereen yliopistossa ja nuorisopsykiatrian ylilääkäri Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hänen tehtävänsä yliopistossa liittyvät lääkäreiden, erikoislääkäreiden ja tohtoreiden kouluttamiseen ja sairaalassa nuorisopsykiatristen palveluiden johtamiseen. Hänen tieteellinen tutkimuksensa kohdistuu nuorten mielenterveyden kysymyksiin, erityisesti sukupuolen, seksuaalisuuden ja mielenterveyden teemoihin ja väkivaltakäyttäytymisen ja mielenterveyden yhteyksiin nuoruusiässä.
10.30-11.00 Väkivalta nuorten seurustelusuhteissa
Anu Isotalo
Anu Isotalo toimii tutkijana ja yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa, nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen yksikössä. Hän on aiemmin työskennellyt aineenopettajana lukiossa.
Tällä hetkellä hän tutkii seksuaalisen suostumuksen määrittelyä nuorten suhteissa sekä nuorten seurustelusuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa. Isotalon tutkimus perustuu 15–20-vuotiaille nuorille suunnattuun oppilaitoskyselyyn ja väkivaltaa kokeneiden 18–25-vuotiaiden nuorten haastatteluihin eri puolilla Suomea. Tietoa nuorille: ks. tuni.fi/kisu.
11.00-11.30 Nuoret, työelämä ja hyvä elämä: nuorten näkemyksiä
Susanna Ågren
Susanna Ågren on nuorisotutkimuksen väitöskirjatutkija Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta. Hän kirjoittaa väitöskirjaa ammattiin opiskelevien ja valmistuneiden nuorten työelämäsiirtymää koskevista näkemyksistä ja kokemuksista työmarkkinoiden muutoksessa. Hän on erityisesti kiinnostunut nuorten yhteiskunnalliseen kuulumiseen ja kestävään hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä.
11.30-12.00 Mitkä tekijät käyttäytymiseemme vaikuttavat? Millainen rooli ympäristöllä on terveyskäyttäytymisellemme?
Anu Linnansaari
Filosofian tohtori Anu Linnansaari on kansanterveystieteiden tutkija Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Ennen tutkijaksi siirtymistään Anu on toiminut useamman vuoden lukion terveystiedon ja liikunnan opettajana. Anun väitöskirjan aiheena oli tupakkapoliittisten toimien toimeenpano kouluissa ja kansallisella tasolla, ja tällä hetkellä hän työskentelee mielen hyvinvointiin kytkeytyvässä kansainvälisessä hankkeessa. Anu on mukana kirjoittamassa Lukion terveystiedon Syke -oppikirjasarjaa.
12.00-12.30 Markkinointi: kaupallisesta tyrkyttämisestä paremman huomisen edistämiseen?
Ines Kaivonen
Olen kohta 30-vuotias, 3. vuoden markkinoinnin väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa, ja kahden lapsen äiti. Tutkimuksessani minua innostaa ajatus paremman ja vastuullisemman huomisen tavoittelemisesta ja siitä, mikä markkinoinnin rooli tuossa tavoittelussa voi olla. Intohimoni markkinoinnin tutkimuksessa ulottuu muodin alalla tapahtuvasta vastuullisuusmurroksesta muidenkin vastuullisuuden ja kiertotalouden teemojen kautta sosiaaliseen mediaan ja vaikuttajamarkkinointiin.
Some: Instagram: @ines.koo, Twitter: @inesinha10, LinkedIn: Ines Kaivonen
12.30-13.00 Vanhempien jakamat valokuvat: Lasten ja nuorten toimijuus sharenting-ilmiössä
Saara-Maija Kallio
Saara-Maija Kallio on mediatutkimuksen alan väitöskirjatutkija Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta. Kallion väitöskirjatutkimus käsittelee sharenting-ilmiötä, eli vanhempien tapaa jakaa lapsistaan kuvia ja tietoa sosiaalisessa mediassa. Väitöskirjatutkimuksen teoreettinen viitekehys tulee uuden lapsuudentutkimuksen puolelta ja painottaa lasten toimijuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa. Väitöskirjan aineisto koostuu bloggaajaäitien haastatteluista, lasten somekuvista, sharenting-ilmiötä koskevista mediateksteistä sekä lasten kanssatutkijuuden myötä syntyneistä materiaaleista. Kallio myös opettaa mediatutkimuksen aineopinnoissa lapsuus ja nuoruus -teemoista. Ennen tutkijaksi siirtymistään Kallio toimi markkinointiosastolla graafisena suunnittelijana ja viestintäsuunnittelijana.