Puhujat

Torstai 7.11.2024

Mika Kivimäki

Professori, kansanterveystiede, Helsingin yliopisto

Mika Kivimäki on epidemiologian professori Helsingin yliopistossa ja tutkimusprofessori Työterveyslaitoksella. Hän on toiminut Whitehall II -tutkimuksen johtajana Lontoon yliopistossa vuodesta 2007 lähtien ja koordinoi eurooppalaista 17 seurantatutkimuksen monikohorttikonsortiota. Kivimäki on tutkinut työhön liittyvien kuormitus- ja voimavaratekijöiden vaikutuksia terveyteen. Hänen tutkimustuloksiaan on hyödynnetty useissa kansainvälisissä hoitosuosituksissa ja terveyspoliittisissa asiakirjoissa. Mika Kivimäki kuuluu maailman siteeratuimpaan 1 %:iin Highly Cited Researchers -listalla.

Luennon otsikko: Työ – Terveyden edistäjä vai riskitekijä?

Tutkimukset osoittavat, että stressaava työ voi lisätä masennuksen riskiä noin puolitoistakertaiseksi ja työpaikkakiusaaminen samassa suhteessa itsemurhariskiä. Epäedulliset työolosuhteet voivat vaikuttaa myös fyysiseen terveyteen. Työssä on kuitenkin paljon tekijöitä, jotka edistävät terveyttä. Keynote-esityksessä tarkastellaan viimeisimpien tutkimustulosten valossa työn hyötyjä ja haittoja terveydelle, loman vaikutuksia terveyteen ja sitä, kannattaako työskentelyä jatkaa eläkeiän jälkeen.

Minna Ruckenstein

Minna Ruckenstein

Professori, uudet teknologiat ja yhteiskunta, Helsingin yliopisto

Minna Ruckenstein työskentelee professorina Kuluttajatutkimuskeskuksessa Helsingin yliopistolla ja tutkii automaattista päätöksentekoa ja algoritmisia järjestelmiä arjessa ja yhteiskunnassa. Hän johtaa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa REPAIR-tutkimushanketta, jossa yhtenä teemana on työn tulevaisuus. Ruckenstein on kansainvälisesti verkostoitunut tutkija, jonka tavoitteena on purkaa ihmisen ja teknologian suhteita ja teknologian inhimillistämisen eri puolia. Viime vuonna ilmestynyt kirja The Feel of Algorithms (University of California Press) kuvaa ihmisten tunteikasta suhdetta teknologiaan.

Perjantai 8.11.2024

Satu Teerikangas

Satu Teerikangas

Professori, johtaminen ja organisointi, Turun yliopisto

Satu Teerikangas on johtamisen ja organisoinnin professori ja yksikön esihenkilö Turun yliopiston kauppakorkeakoululla. Hänen tutkimuksensa liittyy muutoksen mahdollistamiseen ja muutostoimijuuteen, etenkin yritysostojen ja fuusioiden sekä kestävyysmurroksen konteksteissa. Hän omaa dosentuurin University College London:ssa, jossa hän toimi apulaisprofessorina 2010-2015. Tällä hetkellä Teerikangas on Strategisen tutkimusneuvoston rahoittaman Luonnon monimuotoisuutta kunnioittava johtajuus (BIODIFUL)-tutkimuskonsortion varajohtaja, toimittuaan työpakettivetäjänä ks. rahoittajan Kiertotalouden katalyytit (CICAT2025)-konsortiossa (2019-23). Ennen akateemista uraansa Teerikangas oli Shellin palveluksessa Hollannissa ja Skotlannissa. Hänet on palkittu Turun yliopiston johtamiskouluttajana.

Luennon otsikko: Luontoa kunnioittava työ/elämä

Vallitseva talousparadigma perustuu luonnon hyödyntämiseen ihmisen itsekkäiden intressien hyväksi. Teknologisten loikkien ja globaalin kilpailun kiihdyttämänä seurauksena on sosio-ekologinen kriisiytyminen, joka oireilee luontokadon, ilmastoromahduksen ja ympäristöstressin kautta, sekä ihmisten pahoinvointina, huonovointisuutena ja uupumiskierteinä. Esityksessä asetutaan luonnon monimuotoisuuden äärelle, pohtien miten luontoa kunnioittaen luodaan hyvää työ/elämää. Tarkoituksena on hakea aineksia monilajisen kukoistuksen kautta hyvään työ/elämään.