Puhujat

Maanantai 20.6.

Puhuja Helena Holmström Olsson

Helena Holmström Olsson

Helena Holmström Olsson on Tietojenkäsittelytieteen professori Malmön yliopistossa ”Computer Science and Media Technology”:n laitoksella, sekä varttuneempi tutkija Software Center’illä (https://www.software-center.se). Hän väitteli informatiikan alalta Göteborgin yliopistolta v. 2004 ja teki post doc -tutkimusta LERO:lla (‘The Irish Software Research Center’) Limerickin yliopistolla Irlannissa. Hän tekee tutkimustaan läheisessä yhteistyössä teollisuuden kanssa ja ensisijaisesti yritysten kanssa, jotka toimivat ohjelmistopainotteisissa sulautetuissa ympäristöissä. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat AI-järjestelmien kehittäminen, datalähtöiset kehitysmenetelmät, tiedonhallinta, digitaalinen murros ja ohjelmisto- ja liiketoimintaekosysteemit. Hänen tutkimustaan on julkaissut mm. Journal of Software Maintenance and Evolution, IEEE Software, Information and Software Technology, International Conference on Software Engineering (ICSE), Software Engineering Advanced Applications (SEAA), International Conference on the Quality of Information and Communications Technology (QUATIC), Asia-Pacific Software Engineering Conference (APSEC). Hänen julkaisujaan on myös mm., MIS Quarterly, Information Systems Management and International Conference on Information Systems (ICIS). Helena on jäsen International Software Product Management Association (ISPMA):ssä ja hallituksen jäsen Malmön yliopistossa, Ruotsissa. Ota yhteyttä: helena.holmstrom.olsson@mau.se

Torsten Schaub

Torsten Schaub received his diploma and dissertation in informatics in 1990 and 1992, respectively, from the Technical University of Darmstadt, Germany, and his habilitation in informatics in 1995 from the University of Rennes I, France. From 1990 to 1993 he was a research assistant at the Technical University at Darmstadt. From 1993 to 1995, he was a research associate at IRISA/INRIA at Rennes. In 1995 he became University Professor at the University of Angers. Since 1997, he is University Professor for knowledge processing and information systems at the University of Potsdam. From 2014 to 2019, Torsten Schaub held an Inria International Chair at Inria Rennes – Bretagne Atlantique. Torsten Schaub has become a fellow of the European Association for Artificial Intelligence EurAI in 2012. From 2014 to 2019 he served as President of the Association of Logic Programming and was program (co-)chair of LPNMR’09, ICLP’10, and ECAI’14. The research interests of Torsten Schaub range from the theoretic foundations to the practical implementation of reasoning from incomplete, inconsistent, and evolving information. His particular research focus lies on Answer set programming and materializes at potassco.org, the home of the open source project Potassco bundling software for Answer Set Programming developed at the University of Potsdam.

Reino Kurki-Suonio

Reino Kurki-Suonio, tuttavallisemmin ”Reiska”, aloitti vuonna 1965 Pohjois-Euroopan ensimmäisenä tietojenkäsittelytieteiden professorina. Ennen akateemista uraansa hän oli jo kerryttänyt kokemusta ohjelmistokehityksestä teollisuudessa – mikä ei varhaisella 60-luvulla ollut kovin yleistä. Hän on yksi ensimmäisistä hakkereista (sanan alkuperäisessä merkityksessä).

 

Tiistai 21.6.

Puhuja Davide Taibi

Davide Taibi

Davide Taibi on Associate Professor Tampereen yliopistolla, missä hän johtaa Web&Cloud-tutkimusryhmää (www.cloudsea.ai). Hänen tutkimuksensa keskittyy pääasiassa empiiriseen ohjelmistokehitykseen, sovellettuna pilvinatiiveihin järjestelmiin, erityisenä tutkimusalueenaan siirtymät monoliittisista sovelluksista pilvinatiiveihin järjestelmiin. Hän tutkii prosesseja ja tekniikoita pilvinatiivien järjestelmien kehittämiseksi sekä pilvinatiiveille erityisten patternien ja anti-patternien tunnistamiseksi. Hän on ISERNin jäsen v. 2018 saakka. Ennen muuttoaan Suomeen, hän toimi Assistant Professorina Free University of Bozen/Bolzanossa (2015-2017), post-doc tutkijana Kaiserslauternin teknillisesä ylopistossa ja Fraunhofer Institue for Experimental Software Engineering’ssä (2013-2014) ja tutkijana Insubrian yliopistossa (2007-2011).

Puhuja Heikki Huttunen

Heikki Huttunen

Tt Heikki Huttunen on tällä hetkellä Visy Oy:n tekninen johtaja (CTO) ja johtaa yrityksen tekoälykehitystä. Yrityksen tuotteet perustuvat omaan tekoälymoottoriin ja niitä käytetään maailmanlaajuisesti erilaisiin tunnistus-, luokittelu- ja OCR (optical character recognition) -toimintohin kansainvälisissä satamissa ja terminaaleissa. Huttunen väitteli Tampereen teknilliseltä yliopistolta v. 1999 ja hänellä oli monipuolinen akateeminen ura, mm. signaalinkäsittelyn ja koneoppimisen Associate Professorina Tampereen yliopistolla v. 2020 saakka. Akateemisen uransa aikana hän kirjoitti yli 100 tieteellistä julkaisua. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat syväoppiminen tunnistukseen, tekstinhavainnointi, ympäristötekstin tunnistus ja semanttinen segmentaatio.

Puhuja Klaus Förger

Klaus Förger

Tekniikan tohtori Klaus Förger on vanhempi ohjelmistosuunnittelija Atostekissa (https://atostek.com/). Työssään hän käsittelee terveystiedon automaattista hyödyntämistä ja jalostamista esimerkiksi koneoppimisen keinoin. Lisäksi hän tekee automaattitrukkijärjestelmiin liittyvää ohjelmistokehitystä. Hän haluaa erityisesti perehtyä siihen, miten yksilö voi käyttää ja hyödyntää laajoja sekä monimutkaisia tietojärjestelmiä.

Förger väitteli Aalto yliopistosta vuonna 2015. Hänen väitöskirjansa keskittyi digitaalisesti tallennettuun ihmisen liikkeeseen sekä liikkeestä havaittavien liiketyylien ja tunneilmaisujen syntetisoimiseen. Tutkimusteema jatkui väitöksen jälkeen Social eMotions -projektissa (https://wiki.aalto.fi/display/socem). Lisäksi Förger teki data-analyysia tutkimusinsinöörinä Paris 8 yliopiston -hankkeessa (https://labodanse.org/ici/). Hän on myös toiminut yrittäjänä ja kehittänyt Android-pohjaista järjestelmää (https://www.forger.fi/fsensync/) improvisaation sensoripohjaiseen tutkimukseen mobiililaitteilla laboratorion ulkopuolisissa tutkimusympäristössä.

 

Puhuja Javier Romero

Javier Romero

Javier Romero is a researcher at the University of Potsdam, Germany.
He received a M. Sc. in Computer Science from the University of
Corunna in 2006, and in Philosophy from the University of Santiago de
Compostela in 2008, both in Spain. His research interests are
knowledge representation and logic programming, and his research
focuses in different extensions of Answer set programming (ASP). He is
a member of the open source project potassco.org of ASP tools
developed at Potsdam, and a collaborator of the spin-off company
Potassco Solutions.