Puhujat
Konferenssin avaus torstai 21.8.2025
Tapio Visakorpi
Tapio Visakorpi aloitti Tampereen yliopiston tutkimusvararehtorina vuoden 2022 alusta. Ennen nimittämistä hän toimi lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan ja aiemmin lääke- ja biotieteiden tiedekunnan dekaanina. Vuodesta 2002 lähtien hän on työskennellyt Tampereen yliopiston syöpägenetiikan professorina. Visakorpi on Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen ja toiminut myös aktiivisesti kansallisissa ja kansainvälisissä tutkimusinfrastuktuurien ja tutkimusrahoituksen luottamustehtävissä.
Tekoäly ja tutkimus -paneeli torstai 21.8.2025
Joni Kämäräinen
Joni Kämäräinen on signaalinkäsittelyn professori Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksella, jossa hän on osa Vision Group -ryhmää. Kämäräinen teki post-doc-tutkimuksensa Vision, Speech and Signal Processing -keskuksessa, Surreyn yliopistossa, Josef Kittlerin kanssa. Post-doc-tutkimuksensa jälkeen hän vietti viisi vuotta LUT-yliopiston tekniikan tiedekunnassa, minkä jälkeen hänet valittiin nykyiseen tenure-track-tehtävään vuonna 2012 (vakinaistettiin 2017 ja ylennettiin professoriksi 2020).
Hänen pääasialliset tutkimusalueensa ovat tietokonenäkö, kuvankäsittely ja koneoppiminen. Kämäräinen on laajasti kiinnostunut tietokonenäön ongelmista ja viime aikoina hänen huomionsa on siirtynyt robottinäköön ja koneoppimiseen robotiikan alalla. Hän on mukana monissa soveltavissa tutkimusprojekteissa, joissa hän tekee yhteistyötä paikallisen teollisuuden kanssa.
Lisätietoja Vision Groupin verkkosivuilta research.tuni.fi/vision
Viivi Villa-Nuottajärvi
Viivi Villa-Nuottajärvi on kokenut tutkimuksen, kehityksen ja innovaation johtaja, jolla on vankka kokemus teknologiakehityksen johtamisesta prosessiteollisuuden aloilla. Nykyisessä tehtävässään Valmetin tutkimus- ja kehitysjohtajana hän vastaa kaikesta tutkimus- ja kehitystoiminnasta Valmetilla, jatkaen Valmetin TKI-strategian kehittämistä ja sen toteutuksen edistämistä.
Jouni Markkanen
Jouni Markkanen vastaa Kokoomuksella tieto- ja teknologiapolitiikasta. Hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus digitalisaation edistämisestä poliittisessa päätöksenteossa ja hän on ollut keskeisessä roolissa parlamentaarisessa tietopolitiikan yhteistyöryhmässä vuodesta 2019 lähtien. Jouni on tekoälyn mahdollisuuksien puolestapuhuja erityisesti julkisten palveluiden kehittämisessä ja on ollut mukana laatimassa kansallista käsikirjaa tekoälystä päätöksentekijöille.
Ari Sivula
KTT Ari Sivula toimii Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vararehtorina. Hänellä on tuotantotalouden dosentuuri Vaasan yliopistossa, erityisalanaan datalähtöiset innovaatiot. Sivulalla on laaja kokemus erilaisista asiantuntija-, johto- ja esihenkilötehtävistä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Hänen TKI-taustansa kattaa muun muassa tuotantotalouden, innovaatioprosessit sekä datan hyödyntämisen liiketoiminnan kehittämisessä ja päätöksenteon tukena.
Ari Sivula toimii paneelin moderaattorina.
Retrojengi lavalla torstai 21.8.2025
Jaana Backman
Jaana Backman toimi lähes 35 vuotta tutkimuspalvelujen ja -hallinnon eri tehtävissä Kuopion ja sittemmin Itä-Suomen yliopistossa. Hän aloitti uransa jo vuonna 1990. Hän vastasi yli kaksikymmentä vuotta tutkimuspalvelujen vetämisestä ennen siirtymistä EU-vaikuttamistehtäviin. Hän toimi mm. Finn-ARMAn puheenjohtajana (2012-2018), INORMSin Suomen edustajana johtoryhmässä (2014-2018), NUASissa tutkimus ja innovatioryhmässä (2010-2019), EARMA:n hallituksessa (2018 – 2020) ja EU-vaikuttamistehtävän aikana useissa EU-verkostoissa.
Soile Haverinen
Soile Haverinen toimii Turun yliopiston tutkimuspalveluiden päällikkönä, vastuullaan tutkimusrahoitukseen liittyvät palvelut haku- ja toteuttamisvaiheessa sekä muiden tutkimusedellytysten kehittäminen. Hänen uransa tällä alalla alkoi vuonna 1993, jolloin hän työskenteli tutkijoille suunnatun tutkimusrahoitustietokannan kehittämisessä. Tämä ponnistus johti laajasti käytössä olleen kansallisen Aurora-tietokannan luomiseen. Hänen pitkäaikainen kokemuksensa kattaa sekä kansallisen että kansainvälisen tutkimusrahoituksen sekä muita tutkimushallinnon kysymyksiä, esim. hän on työskennellyt EU:n puiteohjelmien kanssa FP3:sta lähtien. Haverinen uskoo vankasti kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön ja yhteiskehittämiseen tutkimuksen tuen ja hallinnon alalla.
Sirkka-Liisa Korppi-Tommola
Sirkka-Liisa Korppi-Tommola valmistui fiosofian maisteriksi kemian alalta Helsingin yliopistosta ja väitteli tohtoriksi Kanadassa. Muutettuaan Jyväskylään hän toimi ensin tutkijana kemian laitoksella. Vuonna 1986 han aloitti yritysasiamiehenä rehtori Martti Takalan johtaman professorityöryhmän suosituksesta. Tehtävä laajeni pian tutkimuspalveluiden kehittämiseen, innovaatiotoimintaan, kansainvälisen rahoituksen hankkimiseen ja lopulta tutkimuksen laadun arviointiin. Nimike muuttui tutkimusasiamieheksi ja myöhemmin tutkimuspäälliköksi. Vuonna 2015 eläkkeelle jäätyään tutkimus- ja innovaatiopalveluissa toimi rahoitusasiantuntijoita, lakimiehiä, innovaatioasiamiehiä ja tiedeasiantuntijoita.
Leila Risteli
LKT, dosentti Leila Risteli (aikaisemmin Oulun yliopiston tutkimus- ja innovaatiopalvelujohtaja) aloitti Oulun yliopiston tutkimusasiamiehenä syksyllä 1994. Suomen EU:hun liittymisen myötä yliopistossa oli herätty laajojen tutkimushankkeiden organisaatiolle tuottamiin vastuisiin ja haluttiin taata tämän merkittävän rahoituslähteen tehokas hyödyntäminen. Leilan tausta oli biokemian ja lääketieteen tutkimuksessa ja alan teknologiansiirrossa sekä Keski-Euroopassa vietetyssä postdoc-jaksossa. Tutkimuspalveluyksikkö kasvoi paljolti erilaisilla hankerahoituksilla ja sen tehtävät päätyivät käsittämään laajasti tutkimushankkeita ja -rahoitusta, sopimustoimintaa, teknologian siirtoa, yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja tiedepolitiikan ja tutkijakoulutuksen koordinointia. Leila toimi myös useissa valtakunnallisissa ja kansainvälisissä tutkimusasioita käsitelleissä asiantuntijatehtävissä, kunnes hän vuonna 2011 siirtyi takaisin lääketieteen pariin, yliopistosairaalan laboratorion johtoon.
Tutkimus- ja innovaationeuvoston ajankohtaiset perjantai 22.8.2025
Jussi Alho
Antti Pelkonen
Tutkimus– ja innovaationeuvosto (TIN) on pääministerin johdolla toimiva neuvoa-antava toimielin, joka kehittää hyvinvointia ja sivistystä sekä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kasvua ja kilpailukykyä tukevaa tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaa. Johtavat asiantuntijat Jussi Alho opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja Antti Pelkonen valtioneuvoston kansliasta työskentelevät neuvoston sihteeristössä. Tutkimus- ja innovaationeuvoston työssä painottuvat tällä hetkellä T&K-rahoituslain ja T&K-rahoituksen monivuotisen suunnitelman toimeenpano, TKI-toimintaan liittyvät strategiset valinnat sekä T&K-toiminnan rahoituksen seuranta ja arviointi. Neuvoston sihteeristö tukee myös parlamentaarisen TKI-seurantaryhmän työtä.
Suomen Akatemian ajankohtaiset perjantai 22.8.2025
Jyrki Hakapää
Katrine Mahlamäki
Keynote tarinankerronnasta perjantai 22.8.2025
Trent Pancy
Tilaisuuden juontaja
Raúl Berlanga
Tapahtuman juontajana toimii Raúl Berlanga Tampereen korkeakouluyhteisöstä. Raúl työskentelee Tampereen yliopistossa yhteiskehittämisen asiantuntijana ja yrittäjyyden valmentajana HUBSilla, korkeakouluyhteisön yrittäjyystiimissä. Raúl on kokenut juontaja, joka pitää myös opiskelijoille ja tutkijoille valmennuksia vaikuttavasta pitchauksesta. Meksikosta Suomeen kotiutunut Raúl puhuu sujuvaa kummelia ja tuo aina ripauksen huumoria mukanaan.