Sessiot torstai 21.8.2025
1) Pre-award
10:30-12:30
AI tools in proposal preparation
Spinverse
Kesto 15 min
Reaching out to and engaging researchers in pre-award support
Maija Mustaniemi-Laakso, Katja Kahlina, Hanna Honkanen & Thomas Nyholm, Åbo Akademi
Klo 10.30-11.30
Työpajan kieli on englanti
Kesto 60 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Kun ennakkorahoituspalvelut laajenevat Suomen yliopistoissa, monet kohtaavat haasteita houkutellessaan tutkijoita käyttämään tehokkaasti tarjolla olevia tukimuotoja. Tutkijat eivät välttämättä osallistu tarjottuihin infotilaisuuksiin tai käytä tehokkaasti saatavilla olevia palveluja ulkoisen rahoituksen suhteen. Tämä työpaja kutsuu kollegat keskustelemaan parhaista käytännöistä tutkijoiden sitouttamiseksi.
Ennakkorahoituskoulutusohjelman kehittäminen: Havainnot ja mahdollisuudet
Kaisa Adair, Turun ammattikorkeakoulu
Klo 11.30-11.50
Esitys on englanniksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Ammattikorkeakoulut kohtaavat haasteita henkilöstönsä ennakkorahoitustaitojen kehittämisessä. ENCARE-projekti (rahoitettu Erasmus+ korkeakoulutuksen yhteistyöhankkeilla) pyrkii lisäämään ammattikorkeakoulujen (AMK) tutkimustoimistojen henkilöstön ja tutkijoiden valmiuksia kehittää ja kirjoittaa EU-rahoitteisia projekteja menestyksekkäästi. ICER-Pro-koulutusohjelma kehitettiin ENCARE-projektissa kouluttamaan ammattikorkeakoulujen tutkijoita ja tutkimustukihenkilöstöä. Oppijoiden tarpeet analysoitiin, ja sen jälkeen oppimisohjelma suunniteltiin, jäsenneltiin ja pilotoitiin. Nyt suunnitellaan kahta lisätoteutuskierrosta, jotka ovat maksuttomia ja avoimia kiinnostuneille osallistujille.
Voiko tekoäly korvata meidät vaikuttavuusasiantuntijoina - Kokemuksemme interaktiivisen vaikutus Chat Botin luomisesta Oulun yliopistossa
Sanna Uusitalo, Kirsi Ojutkangas & Elina Rossi, Oulun yliopisto
Klo 11.50-12.10
Esitys on englanniksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Oulun yliopistossa olemme alkaneet parantaa vaikuttavuussuunnitelmaamme interaktiivisella chatbotilla. Tämä työkalu on suunniteltu ”Microsoft CoPilot Studiossa” ohjaamaan tutkijoita Horizon Europe -ehdotusten vaikuttavuusosioiden luomisessa. Tavoitteenamme on tehostaa ehdotusten valmisteluprosessia ja varmistaa, että tutkijamme voivat tehokkaasti ilmaista työnsä vaikuttavuuden. Jaamme saadut oivallukset ja keskustelemme Azure-alustan kanssa työskentelyn tarjoamista mahdollisuuksista ja haasteista, joka toimii Copilot Studion perustana. Tutkimme chatbotin mahdollisia tulevia parannuksia, kuten kehittyneiden tekoälyominaisuuksien sisällyttämistä, jotta voisimme tarjota enemmän kontekstuaalista ohjausta.
Kokemuksia tekoälyavusteisesta tutkimusrahoitustyökalusta
Timo Taskinen & Kirsi-Maria Hytönen, Jyväskylän yliopisto
Klo 12:10-12:30
Esitys on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
At the University of Jyväskylä (JYU), the Research Professional tool has been used to map and find research funding opportunities. Additionally, the Research and Innovation Services have had the Spinbase tool, which helps identify funding opportunities based on the needs of individual researchers. In the fall of 2024, JYU purchased a license for the Pivot-RP tool for its staff and simultaneously began addressing questions related to data security. The software provider, Clarivate, offers the service of creating researcher profiles in the Pivot-RP tool based on publicly available information. Public information is collected from both Clarivate’s own Web of Science publication database and JYU’s Converis-based research information system. In this presentation, we will go through the Pivot-RP tool and the opportunities it brings for mapping research funding on an individual researcher basis. Additionally, we will consider the tool’s AI capabilities and functionality, as well as making the tool accessible to every researcher.
12:30-13:30
Lounastauko
13:30-14:30
Toimivat käytännöt ja haasteet tutkimusyhteistyön rakentamisessa yliopistoallianssissa
Helena Jäntti & Saija Miina, Itä-Suomen yliopisto
Keskustelupöytä on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 15 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
YUFE-yliopistoallianssiin kuuluva Itä-Suomen yliopisto (UEF) on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä koulutuksen ja toiminnan laatua yhteistyössä allianssin toimijoiden kanssa. Viime vuosina allianssin painopiste on laajentunut tutkimus- ja innovaatiotoiminnan vahvistamiseen, ja tämän kehityssuunnan odotetaan korostuvan entisestään tulevassa 10. puiteohjelmassa.
Työpajassa tarkastellaan konkreettisia kokemuksia ja toimintamalleja, joiden avulla tutkimusyhteistyötä on rakennettu allianssin sisällä. Esittelemme sekä tutkijalähtöisiä verkostoitumisaloitteita että strategisesti ohjattuja yhteistyömuotoja. Lisäksi käsittelemme rahoitusmahdollisuuksia ja tunnistamme keskeisiä haasteita, kuten yhteistyön rajautumisen allianssin jäsenyliopistoihin. Työpaja tarjoaa osallistujille mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja kehittää uusia ideoita tutkimusyhteistyön vahvistamiseksi eurooppalaisessa kontekstissa.
Rakenna älykäs kertomus organisaatiosi vaikutuksesta tehokkaiden monimuotoisten tietojen ja tekoälyavun avulla
Clarivate
Esitys on englanniksi
Kesto 15 min
Web of Science Research Intelligence™ on mullistava uusi tekoälypohjainen ohjelmistoratkaisu, joka antaa tutkijoille mahdollisuuden nopeuttaa innovaatioita ja tutkimuslaitoksille paremman tavan mitata ja osoittaa vaikutusta. Clarivaten tietovarannot yhdistetään älykkäisiin mittareihin ja keskusteluihin perustuvaan vuorovaikutukseen, jotta voidaan tarjota seuraavan sukupolven tutkimustiedon ratkaisu.
2) Post-award
10:30-12:30
Feedback from previous ERC grant holders – lessons learned about grant management
Riikka Sarasjärvi, Helsingin yliopisto
Sessio on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 20 min
Taso: ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Tässä esityksessä käsitellään Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) apurahojen hallintaa ja siihen liittyviä haasteita. Esityksessä käydään läpi Helsingin yliopiston päättyneille ERC-projekteille tehdyn kyselyn tuloksia, jossa selvitettiin heidän kokemuksiaan apurahojen hallinnasta. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa keinoja parantaa post-award-vaiheen tukea ERC-hankkeissa, ja samalla kerätä vinkkejä tuleville hakijoille. Esityksessä tarkastellaan myös, miten ammatillinen projektinhallinta vaikuttaa tutkijoiden kokemuksiin, ja mitä tukea he kaipaavat.
Tekoäly tutkimuksen toteutusvaiheen työssä
Anu Kettunen, Petteri Karjalainen & Aksel Salonen, Jyväskylän yliopisto
Työpaja on suomeksi
Kesto 40 min
Taso: ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Tekoäly (AI) puhuttaa nyt työpaikkojen kahvipöydissä ja vilisee sanomalehtien otsikoissa. Tekoälyn nähdään mullistavan maailmaa monin tavoin, ja sen avulla myös tutkimuspalveluissa voidaan kenties tehostaa esimerkiksi projektinhallintaa, raportointia ja viestintää. Työpajassa tarkastellaan tekoälyn mahdollisuuksia tutkimuksen toteutusvaiheen asiantuntijoiden työssä sekä sen riskejä ja sudenkuoppia. Osallistujat jakavat kokemuksiaan ja tunnistavat parhaita käytäntöjä ryhmäkeskustelujen ja muiden vuorovaikutteisten menetelmien avulla. Tavoitteena on löytää innovatiivisia ratkaisuja, jotka parantavat tutkimusprojektien hallintaa ja vaikuttavuutta.
Tarvitseeko tutkimushankkeen viestiä somessa?
Heidi Wirkkala & Veera Koskinen, Helsingin yliopisto
Työpaja on suomeksi
Kesto 60 min
Taso: ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Työpajassa pureudutaan tutkimushankkeiden someviestintään. Tarvitseeko jokainen hanke omat sometilinsä, kenen vastuulla tutkimushankkeen someviestintä on, ja mitä muita kanavia viestimiseen voisi olla? Tavoitteena on kartoittaa tutkimushankkeiden parissa työskentelevien asiantuntijoiden näkemyksiä sosiaalisessa mediassa viestinnästä ja koota parhaat käytännöt kaikkien käyttöön.
12:30-13:15
Lounastauko
13:15-14:30
What a Feeling! The Management of Emotions by RMAs: A Conversation about the Role of Feelings in Research Collaborations
Monique Horstmann, Helsingin yliopisto
Keskustelypöytä on englanniksi
Kesto 15 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Viestintä on keskeinen osa jokaisen tutkimushallinnon (RMA) ammattilaisen työtä – se mahdollistaa projektien toteutuksen, tutkijoiden tukemisen ja sidosryhmien kanssa vuorovaikuttamisen. Tehokas viestintä edistää yhteistyötä, luottamusta ja yhteisymmärrystä, kun taas heikko viestintä voi johtaa turhautumiseen ja epävarmuuteen. Tässä sessiossa tarkastellaan tunteiden roolia RMA-työssä, niiden vaikutusta yhteistyöhön ja keinoja niiden hallintaan. Keskustelujen kautta osallistujat jakavat kokemuksiaan ja pohtivat viestinnän ja tunteiden merkitystä tutkimusympäristöissä.
Best Practices for Post-Award Management
Kaisa Vehmas, VTT
Esitys on englanniksi
Kesto 20 min
Taso:”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Esityksessä käydään läpi VTT:n EU-projektikoordinaattoreille suuntaamaa valmiuksienkehittämispakettia, keskittyen sen kolmeen pääosa-alueeseen: koordinaattoreille suunnattu EU-koulutusohjelma, koordinaattoreiden foorumi sekä työkalu-/mallipohjakirjasto. Paketin tavoitteena on varustaa koordinaattorit tehokkaassa projektinhallinnassa tarvittavilla tiedoilla ja resursseilla. Esityksessä jaetaan myös INORMS-kongressissa Madridissa 2025 kerättyjä hyviä käytänteitä.
Muotoilun mestari – miten projektipäällikköpalvelu palvelumuotoillaan kohderyhmän kanssa?
Salla Kotakorva, Hanna Hästbacka & Laura Jaakonaho, Tampereen yliopisto
Työpaja on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 4o min
Taso: ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Työpajassa keskitytään projektipäällikköpalvelun palvelumuotoiluun kohderyhmän tarpeiden ja odotusten mukaisesti. Palvelussa pyritään tunnistamaan ja analysoimaan kohderyhmän käyttäytymistä, toiveita ja haasteita. Työpaja tarjoaa käytännönläheisiä vertaiskokemuksia ja keinoja, joiden avulla projektipäällikköpalvelu voidaan suunnitella ja toteuttaa asiakaslähtöisesti. Projektipäällikköpalvelun tavoitteena on luoda palvelu, joka parantaa asiakaskokemusta ja selkeyttää projektipäällikön työnkuvaa.
3) Tutkimusturvallisuus ja -vaatimustenmukaisuus
10:30-12:00
Miten toimeenpanemme neuvoston suosituksia? Tutkimuksen turvallisuus ja OKM
Tiina Vihma-Purovaara, Opetus- ja kulttuuriministeriö
Klo 10.30-10.50
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Esityksen tavoitteena on jakaa tietoa Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vastuullisen kansainvälisyyden ryhmän suositusten toimeenpanosta. Tämä sisältää yhteisen vuoropuhelun, viestinnän, sektorien välisen yhteistyön sekä parhaiden käytäntöjen ja tiedon säännöllisen jakamisen, mikä mahdollistaa uhkien ja riskien tunnistamisen ja niihin puuttumisen. Opetus- ja kulttuuriministeriö osallistuu aktiivisesti kansallisiin, pohjoismaisiin ja eurooppalaisiin verkostoihin, joissa käsitellään vastuullista kansainvälisyyttä ja tutkimuksen turvallisuutta. Esityksessä esitellään ministeriön toimintoja kansallisella ja EU-tasolla sekä globaalin tason yhteistyötä.
Materiaali
Vastuullisen kansainvälisen toiminnan ryhmän suositukset: Vastuullisen kansainvälisyyden ryhmän suositukset korkeakoulutukselle ja tutkimukselle julkaistiin – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö
Neuvoston suositukset tutkimuksen turvallisuudesta: Council adopts a recommendation to enhance research security – Consilium
Tutkimustyö suurvaltakilpailun paineessa
Olli Suominen Suomen suurlähetystö, Peking
Petri Koikkalainen, Suomen suurlähetystö, Washington
Riina Subra, Aalto-yliopisto
Heli Hautala, Ulkoministeriö
Klo 10.50-11.40
Työpaja on englanniksi
Kesto 50 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Viime vuosina suurvaltakilpailu, jota usein kutsutaan uudeksi kylmäksi sodaksi, on muokannut kansainvälisiä suhteita. Kiinan nousu haastamaan Yhdysvaltojen globaalia johtajuutta, yhdessä Venäjän Ukrainan sodan kanssa, on kiristänyt jännitteitä, erityisesti tammikuussa 2025 tapahtuneen Valkoisen talon hallinnon vaihdoksen jälkeen. Tämä kilpailu on ilmeinen tiede- ja tutkimussektorilla, jossa Kiina on investoinut voimakkaasti tullakseen suurvallaksi näillä aloilla. Yhdysvallat on vastannut kauppa- ja tiedepolitiikan keinoin vastustaakseen Kiinaa. Tämä dynaaminen tilanne vaikuttaa tutkimusyhteistyöhön maailmanlaajuisesti, pakottaen kolmansia maita valitsemaan puolensa. Työpajassa tarkastellaan toimien seurauksia eurooppalaisiin ja suomalaisiin tutkimussektoreihin.
Tutkimuksen turvallisuus Suomessa – tutkimusorganisaatioihin kohdistuvan laittoman tiedustelun tunnistaminen, torjuminen ja ennaltaehkäisy
Santtu Lehtinen, VTT
Klo 11.40-12.00
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Esityksessä avataan suomalaisen tutkimussektorin käsityksiä tutkimusorganisaatioihin kohdistuvasta ’tiedevakoilusta’. Esitys pohjautuu Jyväskylän yliopistossa tehtävän pro gradu-työn alustaviin tuloksiin. Työn tavoitteena oli selvittää tutkimussektorin eri toimijoiden näkemyksiä ja kokemuksia tutkimusturvallisuudesta sekä sen kansallisesta hallintamallista nimenomaan tiedevakoiluun liittyvien uhkien ja riskien näkökulmasta.
4) Vaikuttavuus-innovaatio-valorisaatio
10:30-11:30
Tutkimusinfrastruktuurien hyödyntäminen
Tutkimusinfrastruktuuritietojen hallinta ja jatkokäyttö
Joonas Nikkanen, Walter Rydman & Sonja Sipponen, CSC – IT Center for Science
Esitys on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi), lisäksi pöytäkeskustelu
Kesto 60 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Tutkimusinfrastruktuurit ovat keskeisiä tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa, ja niiden näkyvyys sekä hallinta ovat yhä tärkeämpiä. Kansallisen tutkimustietovarannon yhteydessä on kehitetty yhtenäinen malli infrastruktuurien kuvaamiseen, mikä tukee tutkimusorganisaatioita ja sidosryhmiä. Yhtenäinen ja avoin infrastruktuuritieto tehostaa TKI-toimintaa ja mahdollistaa laajemman yhteistyön. Selkeästi kuvattujen infrastruktuurien avulla edistetään yritysyhteistyötä ja innovaatiotoimintaa. Tämä lisää läpinäkyvyyttä ja tukee resurssien kohdentamista.
11:30-12:30
Lounastauko
12:30-13:30
Vaikuttavuus osana tutkimusprosessia ja tukipalveluita – organisaation vaikuttavuuspalvelukartta
Laura Niemi & Outi Nurmela, Turun yliopisto
Työpaja on suomeksi
Kesto 60 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Tutkimuksen vaikuttavuus on tärkeä ja monimutkainen teema, jonka ennakoiminen on haastavaa. Organisaatioiden tulisi kehittää työkaluja ja materiaaleja, jotka auttavat tutkijoita kohtaamaan vaikuttavuuteen liittyviä haasteita. Vaikuttavuus tulisi sisällyttää tutkimusprosessiin alusta alkaen, eikä vain lopputuloksena. Työpajassa käsitellään vaikuttavuuden roolia tutkimusprosessin eri vaiheissa ja laaditaan palvelukarttaa, joka auttaa visualisoimaan ja toteuttamaan vaikuttavuuden tukipalveluita. Lisäksi mietitään organisaatioiden tarpeita sekä pohditaan palvelutarjonnan aukkoja ja niiden paikkaamista.
13:30-14:30
Korkeakoulujen ja hyvinvointialueiden välinen yhteistyö innovaatiotoiminnassa
Hyvinvointialueiden tarpeisiin kohdistuvien innovaatioiden tukeminen yliopistoyhteistyössä
Janina Stauffer & Eriikka Siirala, Varha/Turun yliopisto
Eeva Rainio, Turun yliopisto, Lääketieteellinen tiedekunta
Työpaja on suomeksi, lisäksi pöytäkeskustelut
Kesto 60 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Uusien innovaatioiden markkinoille saaminen on Suomen kilpailukyvylle välttämätöntä, joten korkeakoulujen, hyvinvointialueiden ja yritysten yhteistyö on tärkeää. Vuonna 2023 voimaan astunut järjestämislaki velvoittaa hyvinvointialueita toteuttamaan innovaatiotoimintaa. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella Innovaatiokeskus koordinoi tätä toimintaa, edistäen yhteiskunnallisesti merkittäviä tarpeita konkreettisiksi ratkaisuiksi. Keskus tarjoaa koulutusta, neuvontaa ja kontakteja innovaatioprosessin kaikkiin vaiheisiin. Yhteistyö yliopistojen kanssa mahdollistaa tarvittavan tutkimuksen ja osaamisen. Tänä vuonna on aloitettu uusi kaikille avoin toimintamalli vaikuttavuusosaamisen tukemiseksi.
5) Kumppanuudet ja yritysyhteistyö
10:30-12:30
Menestyksekästä yritysyhteistyötä tutkimushankkeissa
Paavo Kosonen, Turun yliopisto & Kaisa Still, Oulun yliopisto
Klo 10.30-11.20
Työpaja on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 50 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Vaikuttava tutkimus vaatii yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa, ja monet rahoitusinstrumentit korostavat tätä. Tule kuulemaan, miten saamme yritykset mukaan yhteistyöhön, miten sekä tutkijat että yritykset hyötyvät yhteistyöstä, ja miten luomme pitkäaikaisia yhteistyösuhteita.
Työpajassa keskitymme siihen, miten yliopistot voivat tehdä yhteistyöstä yrityksille merkittävämpää ja houkuttelevampaa. Esittelemme alkuvuodesta 2025 tehtyjen yrityshaastattelujen parhaita käytänteitä ja onnistuneita yhteistyömalleja. Tämän jälkeen pohdimme yhdessä, mitä asiantuntijat voivat tehdä hankevalmistelun aikana.
Avainkysymyksiä ovat sopivien kumppaneiden tunnistaminen, molemminpuolisen hyödyn ja yhteisten tavoitteiden määrittely, sekä toimivan yhteistyösuhteen rakentaminen. Työpaja tarjoaa tilaisuuden kuulla yritysten hyviä käytänteitä, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittää uusia toimintatapoja. Tule mukaan ja osallistu keskusteluun!
Kolme toimivaa tapaa rakentaa yritysyhteistyötä SHAPE-tieteille
Anna Kosonen, Tampereen yliopisto
Klo 11.20-12.00
Työpaja on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 40 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
SHAPE-tieteet (yhteiskuntatieteet, humanistiset ja taiteet) ovat erityisen hyödyllisiä, kun
- Ratkotaan monimutkaisia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten ilmastonmuutosta.
- Halutaan ymmärtää tekoälyn vaikutuksia työhön ja vuorovaikutukseen.
- Vahvistetaan yritysten kilpailukykyä asiakaskeskeisyyden kautta.
SHAPE-tieteiden yritysyhteistyöhön tarvitaan uusia toimintatapoja ja rohkeita avauksia. Korkeakoulujen on oltava aloitteellisia muutoksen aikaansaamiseksi. Vuorovaikutteisessa työpajassa ideoidaan ja jaetaan osallistujien kesken toimivia ideoita. Tule mukaan jakamaan hyväksi havaittuja keinoja ja ideoimaan yhdessä uusia tapoja!
Spinverse
Kesto 15 min
12:15-13:15
Lounastauko
13:15-14:30
EU Policy support facility – suositukset tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välisen yhteistyön esteiden tai kapeikkojen purkamiseksi
Johanna Moisio, Tutkimus- ja innovaationeuvosto
Korkeakoulujen organisoituminen ja prosessit yritysyhteistyössä – kohti kestäviä kumppanuuksia
Ilkka Kurkela, Laurea ammattikorkeakoulu
Esitys on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö on keskeinen osa työelämälähtöistä koulutusta ja osaamisen kehittämistä. Yhteistyö voi toteutua monin tavoin, kuten työharjoitteluina, opinnäytetöinä, vierailuluentoina ja yhteisinä projekteina. Erityisesti projektimuotoinen oppiminen tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden soveltaa oppimaansa käytännössä ja kehittää työelämässä tarvittavia taitoja.
Kuitenkin yritysyhteistyön institutionaaliset rakenteet ja pitkäaikaiset vaikutukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tässä esityksessä tarkastellaan, miten korkeakoulut organisoivat ja johtavat yritysyhteistyötä opetuksen näkökulmasta, tunnistetaan riskejä ja haasteita, sekä pohditaan kestäviä toimintamalleja. Esitys perustuu käynnissä olevaan väitöskirjatutkimukseen, jossa analysoidaan korkeakoulujen organisoitumista ja prosesseja yritysyhteistyön näkökulmasta Euroopassa.
Avoin toimintakulttuuri yritysyhteistyössä - case SEAMK
Seliina Päällysaho & Taru Mäki, SEAMK
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Esityksessä tarkastellaan toimintamalleja hankkeissa, joissa osa kumppaneista tulee yritysmaailmasta. Esitys käsittelee konkreettisesti hankkeen eri vaiheita ja yritysten osallistamista sekä viestintää ja tulosten julkaisua.
6) Kestävä ja avoin tiede
10:30-12:00
Avoimen tieteen koordinaatio: kokemukset yliopistotasoisen avoimen tieteen yhteistyön kehittämisestä Helsingin yliopistossa
Tiina Käkelä & Tii Salminen, Helsingin yliopisto
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Helsingin yliopistossa perustettiin vuonna 2022 Avoimen tieteen koordinaatioryhmä kehittämään yliopistotasoista yhteistyötä avoimen tieteen edistämiseksi. Ryhmä kartoitti nykytilaa, valmisti linjauksia ja koordinoi kehittämishankkeita. Mukana oli tutkijoita kaikilta kampuksilta sekä keskeiset tukipalvelut. Esityksessä tarkastellaan ryhmän toimintaa, saavutuksia ja haasteita sekä pohditaan sen tulevaisuutta. Tavoitteena on myös herättää keskustelua vastuullisen tieteen koordinaation ja johtamisen järjestämisestä.
Tietoarkisto: kuka sitä tutkimusdataa käyttää ja mihin?
Hannele Keckman-Koivuniemi, Tampereen yliopisto/Tietoarkisto
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Tietoarkisto tarjoaa opiskelijoille, opettajille ja tutkijoille maksuttoman pääsyn yli 2000 kvantitatiiviseen ja kvalitatiiviseen tutkimusaineistoon Aila-palvelun kautta. Suurin osa aineistoista vaatii rekisteröitymisen, mutta noin 170 on vapaasti käytettävissä CC BY 4.0 -lisenssillä. Aineistoja ladataan vuosittain tuhansia kertoja eri tieteenaloilta ja maista. Tietoarkisto seuraa vastuullisesti aineistojen käyttöä ja on julkaissut käyttödataa vuosilta 2015–2020. Esityksessä tarkastellaan aineistojen käyttöä, käyttäjäryhmiä ja vaikuttavuutta.
Towards smoother research data management - Utilizing AI in creating research-related documents
Laura Mure & Antti Rousi, Aalto University
Esitys on englanniksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Generatiivinen tekoäly herätti julkista huomiota syksyllä 2022 ja toi uusia ideoita tutkimuspalveluihin. Aalto-yliopistossa käynnistettiin kesällä 2024 pilottiprojekti, jossa tekoälyä käytettiin tietosuojailmoituksen luomiseen Suomen Akatemian aineistonhallintasuunnitelmien tietojen perusteella. Tavoitteena on kehittää sujuvampia tutkimusdatan hallintaprosesseja, jossa tutkijan tarvitsisi syöttää tiedot järjestelmään vain kerran.
Journal Search Tool tukena avoimen julkaisemisen sopimusten viidakossa
Katri Seitsonen Aalto-yliopisto & Juho Jussila, Itä-Suomen yliopisto
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Avoimen julkaisemisen sopimusten määrä on kasvanut, mutta niiden ehdot vaihtelevat. Journal Search Tool, SciFreen kehittämä palvelu, auttaa tutkijoita ja tukihenkilöstöä selvittämään, kattaako heidän organisaationsa sopimus tietyn lehden ja millä ehdoilla. Suomessa työkalua käyttävät Itä-Suomen yliopisto ja Aalto-yliopisto. Esityksessä käsitellään työkalun toimintoja, käyttöönottoa, päivityksiä, käyttötilastoja ja käyttäjäpalautetta sekä sen mahdollisuuksia tukea timanttimallin avoimia lehtiä.
10:30-12:00
JUFO-luokitus, vastuullinen arviointi ja rahoitusmallit: mahdoton yhtälö?
Heikki J. Koskinen, Helsingin yliopisto
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Julkaisufoorumi JUFO on suomalaisen tiedeyhteisön tasoluokitus tutkimuksen laadunarviointiin. Sitä on kuitenkin käytetty myös yksilö- ja tutkijatasolla, mikä on johtanut tarpeeseen ohjeistaa sen vastuullista käyttöä. Vastuullisuuteen liittyvä ohjeistus ja käytössä olevat rahoitusmallit ovat kuitenkin ristiriidassa keskenään. Tämä luo asetelman, joka ei ole yksittäisten toimijoiden tutkimuseettinen haaste, vaan perustavanlaatuinen järjestelmätason ongelma.
Can SCOPE-framework be used in evaluating Flagship, a multidisciplinary research ecosystem?
Mari Riipinen, Juho Saari, Tina Malti & Stefan Svalfors, CSC
Esitys on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Vastuullinen tutkimuksen arviointi on tärkeä aihe tutkimusjohtajille ja hallintohenkilöstölle. INORMS Research Evaluation Group kehitti SCOPE-kehyksen, joka auttaa suunnittelemaan ja toteuttamaan vastuullista tutkimuksen arviointia. Tässä esityksessä käsitellään sitä, miten SCOPE-kehystä käytettiin INVEST-lippulaivahankkeen arvioinnissa. INVEST keskittyy sosioekonomiseen eriarvoisuuteen, kansanterveyteen ja hyvinvointivaltion politiikkoihin. Tämä esitys keskittyy arviointiprosessiin ja pyrkii osoittamaan, SCOPE-kehystä käyttö koko tutkimusekosysteemin olemassaolon arvioinnissa onnistui.
CoARA ExPECT – instructional videos to support responsible assessment
Miki Kallio, Oulun yliopisto & Markku Ihonen, Tampereen yliopisto
Esitys on englanniksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
CoARA ExPECT on Oulun, Tampereen ja Ruhrin Bochumin yliopistojen yhteishanke, joka edistää vastuullista tutkimusarviointia. Hankkeessa tuotetaan noin 20 opetusvideota, jotka käsittelevät arvioinnin perusteita, prosesseja, arvioijien ohjeita ja arviointikriteerejä. Videot tukevat CoARA:n visiota laadukkaasta, vaikuttavasta ja kestävästä tutkimuksesta.
10:30-12:00
Navigating through Open Science Reporting in Horizon Europe
Patrizia Hongisto, Lucie Hradecká & Katri Seitsonen, Aalto yliopisto
Keskustelupöytä on englanniksi
Kesto 15 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Keskustelupöydässä tarkastellaan Horizon Europen asettamia avoimen tieteen vaatimuksia ja raportointikehystä. Tavoitteena on jakaa kokemuksia raportoinnista, tunnistaa käytännön haasteita ja kehittää strategioita avoimen tieteen käytäntöjen toteuttamiseksi. Osallistujat voivat jakaa näkemyksiään avoimen tieteen raportoinnin esteistä ja mahdollisuuksista.
Ammatillisen julkaisemisen yhteistyömahdollisuuksia?
Henni Laitala & Eeva-Maria Suojärvi, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk
Keskustelupöytä on suomeksi
Kesto 15 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset julkaisevat vuosittain tuhansia ammatilliselle yleisölle suunnattuja julkaisuja, kuten kirjoja ja raportteja. Ammatillisten julkaisujen vertaisarviointi ei ole yhtä vakiintunutta kuin tieteellisten julkaisujen. Vertaisarvioinnin kehittämisessä tulisi huomioida tiedon soveltaminen käytännön työhön, ja arvioijina voisivat toimia aihealueen asiantuntijat. Tiiviimpi kansallinen yhteistyö voisi parantaa julkaisujen laadunvarmistusta ja uskottavuutta, sekä edistää ammatillista keskustelua eri alojen ja organisaatioiden välillä.
Tutkimusaineistojen arvonmäärityksen ulottuvuuksia - kohti korkeakoulujen yhteisiä periaatteita
Juuso Marttila, Jyväskylän yliopisto & Tomi Rosti, Itä-Suomen yliopisto
Työpaja on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 60 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Kansallisarkisto velvoittaa korkeakouluja säilyttämään merkittävien tutkimusten tausta-aineistot – mukaan lukien tutkimusaineistot – pysyvästi. Digitaalisen tutkimuksen aikakaudella arkistointi on kuitenkin vähentynyt. Työpajassa käsitellään Kansallisarkiston arvonmääritysohjeita ja niiden soveltamista tutkimusaineistoihin, sekä esitellään Jyväskylän yliopiston ohjeistusluonnos, jonka tarkoitus on kerätä palautetta ja kehittää kansallisesti hyväksytty ohje.
12:00-13:15
Lounastauko
13:15-14:30
Avoin tiede osana tutkijanarviointia
Maria Pietilä, Anni Tarkiainen, Heikki Laitinen & Katri Rintamäki, Itä-Suomen yliopisto
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Tutkijanarviointia kehitetään sekä Suomessa että kansainvälisesti, ja avoin tiede on keskeinen teema. Tutkijoilla on vähän kannustimia avata tutkimusaineistojaan tai opetusmateriaalejaan, vaikka monet rahoittajat ja lehdet edellyttävät avoimuutta. Yliopistot tarjoavat infrastruktuurin avoimuuteen halukkaille tutkijoille. Esityksessä tarkastellaan yliopistojen mahdollisuuksia kehittää arviointia huomioiden avoimen tieteen ansiot, perustuen kahteen EU-hankkeeseen: YUFERING ja GraspOS. YUFERING-hankkeessa tutkijat näkivät avoimuuden potentiaalin osana tutkijanarratiiveja, mutta haasteena on, että avoin tiede koetaan ulkoisena vaateena. GraspOS-hankkeen pilottitutkimuksessa avoin tiede nähtiin keinona vahvistaa yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Tutkimusrahoittajat ja avoin tiede: käytännöt ja seuranta
Marita Kari, Tieteellisten seurain valtuuskunta & Susanna Nykyri, Tampereen yliopisto
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Tutkimusrahoittajien avoimen tieteen käytännöt –työkalu julkaistaan syksyllä 2025. Se kannustaa rahoittajia kehittämään avoimuutta edistäviä käytäntöjä neljän teeman mukaisesti: tutkimusjulkaisemisen avoimuus, tutkimusaineistojen ja –menetelmien avoimuus, tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä rahoittajan oma läpinäkyvyys. Työkalu tarjoaa eritasoisia tavoitteita ja tukee kansallista seurantaa.
Linjakkuus ja vastuullisuus avoimen tieteen arvioinnissa
Laura Niemi, Turun yliopisto & Susanna Nykyri, Tampereen yliopisto
Esitys on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Avoimen tieteen arvioinnissa kohjeet, politiikat ja rakenteet vaikuttavat tutkijoiden ja organisaatioiden arkeen. CoARA-sopimus (2022) ohjaa arviointikulttuurin uudistamista, mutta organisaatioiden arviointi on jäänyt vähemmälle huomiolle. Suomessa AVOTTin seurantamalli tarjoaa määrällisiä mittareita, mutta kohtaa haasteita kuten laadullisen arvioinnin puute ja heikko yhteys viitearkkitehtuuriin. Kehittämisessä tulisi huomioida vastuullisen arvioinnin periaatteet, kuten laadulliset elementit ja strategiset tavoitteet.
13:15-14:30
Tutkimusaktiviteetit tutkimusviestinnän tukena
Timo Taskinen, Jyväskylän yliopisto
Työpaja on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 60 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Jyväskylän yliopisto on kehittänyt Clarivaten Converis-järjestelmään tutkimusaktiviteetti-toiminnallisuuden, joka mahdollistaa tutkijoiden yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja muun ansioitumisen kirjaamisen. Aktiviteetit täydentävät järjestelmän tietoja tutkijoiden urasta, projekteista ja julkaisuista. Yliopistossa pohditaan parhaillaan, mitä aktiviteetteja tallennetaan ja miten tutkijoita kannustetaan niiden hyödyntämiseen. Aktiviteetit tukevat vastuullista tutkija-arviointia.
7) Monipuolinen tiedeviestintä
10:30-12:30
Tiedeviestintä on oleellinen osa tutkimuspalveluita
Anne Hytönen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Viestintä on yhä tärkeämpi osa tutkijan ja kehittäjän työtä, mutta se on myös tutkimuspalveluiden selkäranka. Julkaisut, artikkelit ja muu yleistajuinen viestintä palvelevat avoimen tieteen periaatteita. Viestinnän avulla tehdään laatutyötä sekä toimitaan vastuullisesti ja vaikuttavasti. Myös erilaiset tiedonhallinnan tehtävät ja tiedonkeruun indikaattorit liittyvät viestintään. Esityksessä tarkastellaan näitä tiedeviestinnän ulottuvuuksia osana hanke- ja tutkimuspalvelutyötä. Lopuksi esitellään Tiedeviestijöiden yhteistyöverkoston toimintaa: verkostomme työn tuloksena saamme tiedeviestinnälle näkyvyyttä myös Tutkimuspalvelupäivillä.
Yhdessä enemmän: keinoja lisätä tutkimuksen vaikuttavuuden viestinnän kokonaisnäkyvyyttä
Pekka Rautio, Vesa Varpula & Anna Oravakangas, Suomen Akatemia
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Suomen Akatemia on tärkein kilpailullisen tutkimusrahoituksen myöntäjä Suomessa. Rahoituksen lisäännyttyä odotukset tutkimusrahoituksen ja tutkimuksen vaikuttavuudesta ovat kasvaneet. Akatemia on lisännyt tutkimukseen ja tutkimusrahoitukseen liittyvän tiedon tuottamista ja sen julkaisemista. Akatemian tavoitteena on jatkaa vaikuttavuusviestinnän kehittämistä. Mahdollisimman kattavan kokonaiskuvan tarjoamiseksi tarvitaan yhteistyötä.
Tutkimuksesta vuoropuheluun – kokemuksia vaikuttavuuden edistämisestä DEMOGRAPHY-ohjelmassa
Jonna Paavilainen & Milla Ikonen, Turun yliopisto
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) ohjelmat rahoittavat korkeatasoista tutkimusta, joka ratkaisee merkittäviä yhteiskunnallisia haasteita. Ohjelmat korostavat tutkijoiden ja tiedon hyödyntäjien tiivistä yhteistyötä, vahvistaen tutkimuksen ja päätöksenteon välistä dialogia. STN:n DEMOGRAPHY-ohjelma tuottaa tietoa väestökehityksen ongelmista ja ratkaisuista, kuten syntyvyyden muutoksista ja maahanmuuton vaikutuksista. Ohjelma on asettanut yhteiset vaikuttavuustavoitteet ja kehittänyt menetelmiä niiden saavuttamiseksi, vahvistaen tutkimuksen ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta.
Tukea audiovisuaaliseen viestintään tutkijoille ja asiantuntijoille
Riikka Wallin, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Miten organisaatio voi tukea tutkijoita ja asiantuntijoita tekemään työtään näkyväksi audiovisuaalisina sisältöinä: podcasteina ja videoina? Tässä esityksessä osallistuja tutustuu Metropolian henkilöstölleen tarjoamaan tukeen, joka koostuu omasta julkaisukanavasta ja sen toimitusprosessista, podcast-työpajoista, asiantuntijavideohaasteesta sekä digistudiopalveluista
Tutkijat somessa: Tiedeviestintää lyhytvideoiden avulla
Laura Säilä-Corfe & Samuli Siltanen, Helsingin Yliopisto
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Ihmiset etsivät nykyään enenevissä määrin tietoa perinteisten julkaisualustojen ja printtimedian sijaan sosiaalisen median kanavilta. Erityisen suosittu formaatti useilla alustoilla (YouTube, Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok) on lyhytvideo, joka tarjoaa tiiviissä paketissa selkeäsanaisen ja mukaansatempaavan tietoiskun aiheesta kuin aiheesta. Tässä esitelmässä kerromme siitä, miten me Helsingin yliopistolla opetamme ja innostamme tutkijoita ottamaan lyhytvideoformaatin haltuunsa ja hyödyntämään sitä tutkimusviestinnässä.
Universities Massively Leaving Twitter/X: Evidence-Based Strategic Move or Following the Trend?
Igor Radun, Helsingin yliopisto
Esitys on englanniksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Vuoden 2024 lopussa ja vuoden 2025 alussa monet yliopistot, mukaan lukien suomalaiset yliopistot, jättivät Twitterin/X:n tai lopettivat julkaisemisen siellä. Saatavilla olevien tietojen perusteella suomalaiset yliopistot tekivät tällaisia päätöksiä, koska alustan ennakoimattomuus lisääntyi, näkyvyys ja vaikutus vähenivät sekä eettiset ongelmat, erityisesti keskusteluilmapiirin heikkeneminen, korostuivat. Näitä ja muita syitä käsitellään Helsingin yliopiston lehdistötiedotteen esimerkin avulla, jossa yliopisto ilmoitti heidän päätöksestään jättää Twitter/X.
12:30-13:30
Lounastauko
13:30-14:40
Kohtaamisia tieteen kentillä – Kansalaistiede, tiedeviestintä ja tiedekasvatus muuttuvassa maailmassa
Jonni Karlsson & Ilmari Jauhiainen, Tieteellisten seurain valtuuskunta
Pauliina Lehtonen, Tampereen yliopisto
Paula Havaste, Heureka
Inka Stormi, Hämeen ammattikorkeakoulu
Tämä osio on osa 60 minuutin sessiota, jossa on useita keskustelupöytiä.
Kielenä on suomi
Kesto 15 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Kansalaistiede, tiedeviestintä ja tiedekasvatus liittyvät kaikki tieteen ja yhteiskunnan vuorovaikutukseen. Vuoden 2024 Tiedebarometri osoittaa, että suomalaisten luottamus tieteeseen on vahva, mutta epäilijöiden määrä kasvaa. Kuinka kansalaistieteessä tehdään tiedeviestintää ja tiedekasvatusta ja kuinka tätä voidaan tukea tutkimuksen tukipalveluiden osalta? Millaista yhteistyötä eri alojen organisaatiot voisivat tehdä, jotta tieteen ja eri yleisöjen vuorovaikutus vahvistuisi? Mitä tämä tarkoittaa muuttuvassa maailmassa?
Vaikuttavuutta viestinnällä
Martti Komulainen, Turun ammattikorkeakoulu
Tämä osio on osa 60 minuutin sessiota, jossa on useita keskustelupöytiä.
Kielenä on suomi
Kesto 15 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Keskustelupöydässä taustoitetaan TKI-vaikuttavuusviestinnän tavoitteita ja merkityksiä sekä jaetaan kokemuksia vaikuttavasta TKI-viestinnästä eri case-esimerkkien kautta. Tavoitteena on löytää toimivia viestinnällisiä keinoja ja kanavia edistää tutkimuksen vaikuttavuutta. Turun AMK esittelee keskustelupöydässä Talk-kokonaisuuden, johon kuuluu julkaisuperhe (journal, teemalehdet, raportit, oppimateriaalit, podcastit) sekä keskustelevat ja osallistavat Talk-tapahtumat. Lisäksi tuomme esimerkkejä onnistuneesta tutkimuksen tuloksia esille tuovasta mediaviestinnästä.
Viestinnän taikaa - organisaatiotason opastuksilla viisaaseen tiedeviestintään
Sirpa Saariaho, Tanja Sarlin & Saija Tarro, Turun yliopisto
Tämä osio on osa 60 minuutin sessiota, jossa on useita keskustelupöytiä.
Kielenä on suomi
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Hyviä käytänteitä ja kokemuksia tutkimusviestinnän ja julkaisupalvelujen tuesta ja merkityksestä osana tutkimuksen tekemistä
Inka Stormi, Jaana Siljamäki & Senja Sakko, Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK)
Tämä osio on osa 60 minuutin sessiota, jossa on useita keskustelupöytiä.
Kielenä on suomi
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Tutkimuksesta viestiminen on tutkimusprosessin olennainen osa. Viestinnän tavoitteena voi olla esimerkiksi tiedon jakaminen, vaikuttaminen, sitouttaminen tai osallistaminen. Myös viestinnän paikkoja ja tapoja on monenlaisia. Tule mukaan keskustelemaan hyvistä käytänteistä ja kokemuksista tehdä viestinnän ja julkaisemisen tuki näkyväksi ja merkitys ymmärretyksi tiede- ja tutkimusyhteisöissä.
13:30-14:40
Tiede kuuluu kaikille – tiedeviestinnän monimuotoisuus ja merkitys asiantuntijatyössä
Reetta Kettunen, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Tämä osio on osa 60 minuutin sessiota, jossa on useita keskustelupöytiä
Kielenä on osallistujien mukaan joustavasti joko suomi tai englanti
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Vuorovaikutteinen tiedeviestintä on keskeinen osa vastuullista tutkimus- ja innovaatiotoimintaa. Mutta mitä tiedeviestintä oikeastaan tarkoittaa? Keille sitä tehdään, miten – ja miksi? Tiedeviestintä ulottuu tieteellisestä julkaisemisesta monitieteiseen asiantuntijakeskusteluun, tiedeneuvonantoon, tiedekasvatukseen ja yleistajuistamiseen. Keskustelussa tarkastellaan näitä muotoja ja pohditaan, millainen rooli tutkimuspalveluilla ja viestinnän tukitoiminnoilla on tutkijoiden osaamisen kehittämisessä ja tieteen vaikuttavuuden vahvistamisessa.
Tiedeviestinnästä kohti tiedevälittämistä: tutkimustieto päätöksentekoon
Iiris Koivulehto, Finnish Academy of Science and Letters
Tämä osio on osa 60 minuutin sessiota, jossa on useita keskustelupöytiä
Kielenä on osallistujien mukaan joustavasti joko suomi tai englanti
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Osallistujat tutustuvat kahteen Suomen Tiedeakatemian kehittämään käytännön työkaluun: tiedesparraukseen ja tiedon synteesiin. Sessiossa tarkastellaan näiden työkalujen vahvuuksia ja rajoituksia sekä pohditaan niiden potentiaalia tutkimuksen vaikuttavuuden vahvistamisessa yhdessä tunnetumpien viestintäkonseptien, kuten seminaarien ja policy briefien, kanssa. Lisäksi käsitellään tiedonvälityksen nykytilaa Suomessa – mikä toimii, mikä puuttuu ja mitä seuraavaksi. Ryhmäkeskustelujen kautta osallistujat voivat jakaa kokemuksiaan, haastaa oletuksia ja tutkia tutkimusviestinnän ammattilaisten muuttuvaa roolia.
Yhteistyöllä vaikuttavampaa tiedeviestintää
Hanna Ylli Tampereen ammattikorkeakoulu, Anna Aatinen & Elina Kirvesniemi,Tampereen yliopisto
Tämä osio on osa 60 minuutin sessiota, jossa on useita keskustelupöytiä
Kielenä on suomi
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Viestintä ja tutkimuspalvelut työskentelevät korkeakouluissa perinteisesti hyvin itsenäisesti, vaikka kummallakin on yhtenäinen tavoite tukea tutkimusta ja tutkijoita. Tällä hetkellä viestinnän on vaikea saada tutkimuspalveluilta tietoa tutkimusprojekteista viestinnän suunnittelua ja toteutusta varten. Myös käytännöt tiedonjakoon puuttuvat. Tiiviimmän yhteistyön avulla olisi mahdollista saada aikaan vaikuttavampaa, paremmin suunniteltua ja ennakoitua tiedeviestintää. Lopputulemana tavoittelemme yhteisen konseptin rakentamista viestinnän ja tutkimuspalvelujen tiiviimpään yhteistyöhön.
Miten tukea tutkijoita ja asiantuntijoita viestimään omasta tutkimuksesta ja kehitystyöstä itse?
Riikka Wallin & Hanna Timonen, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Tämä osio on osa 60 minuutin sessiota, jossa on useita keskustelupöytiä
Kielenä on suomi
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Tässä keskustelupöydässä jaetaan kokemuksia ja kerätään ideoita siitä, miten tutkimuspalveluiden henkilöstö voi tukea tutkijoita ja asiantuntijoita viestimään omasta tutkimuksesta ja kehitystyöstä itse. Keskustelupöydän tarkoituksena on kerätä hyviä käytäntöjä ja ideoita kaikkien käyttöön. Keskustelua ja siinä kerättyä aineistoa hyödynnetään avoimesti julkaistavassa artikkelissa.
8) Vastuullinen tiede, tutkimusetiikka ja tutkimuksen integriteetti
10:30-12:00
The Future of Authorship: Researchers and GenAI Collaboration
Anu Helkkula, Hanken School of Economics
Esitys on englanniksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Generatiivisen tekoälyn (GenAI) integrointi jokapäiväiseen elämäämme—olipa kyseessä tutkimus, hallinto tai henkilökohtainen käyttö—on laajaa ja kattavaa. Helppo pääsy GenAI:hin saa meidät pitämään sitä itsestäänselvyytenä. Tämä läpitunkeva läsnäolo tarkoittaa, että GenAI vaikuttaa yhä enemmän kaikkiin elämänaloihin, muuttaen meitä kirjoittajiksi sekä ammatillisessa että yksityiselämässä, kun navigoimme sen monimutkaisuuksien ja mahdollisuuksien läpi. Ilman kriittistä GenAI:n käyttöä emme ymmärrä sen mahdollisia uhkia ja loukkauksia liittyen hyvään tieteelliseen käytäntöön, kuten luotettavuuteen, rehellisyyteen, arvostukseen ja vastuunkantoon. Tämä esitys tutkii tutkijoiden ja GenAI:n välistä dynaamista vuorovaikutusta, keskittyen sekä mahdollisuuksiin että rajoituksiin. Se tarjoaa kattavan yleiskatsauksen siitä, miten GenAI voi parantaa tutkimusprosessin eri vaiheita ja antaa käytännön ohjeita GenAI:n hyödyntämiseksi kirjoittamisen tulevaisuuden muokkaamisessa.
Eettiset toimikunnat uusien haasteiden edessä
Aura Kivilaakso, Helsingin yliopisto, Heikki Eilo, Tampereen yliopisto, Veikko Ikonen, VTT & Laura Kitti, Luonnonvarakeskus
Työpaja on suomeksi
Kesto 60 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Eettinen ennakkoarviointi on keskeinen tutkittavien ja tutkimuksen vastuullisuutta ja turvallisuutta varmistava toimenpide. Muuttuva tutkimusympäristö ja uudet ohjeistukset asettavat eettiset toimikunnat uusien haasteiden äärelle. Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen puolella puhuttavia teemoja ovat esimerkiksi etnografiset tutkimusmetodologiat. Ympäristöön kohdistuvassa arvioinnissa haasteena on eri tavoitteiden yhteensovittaminen ja tutkimusta ohjaavien arvojen punninta. Myös tekoälyä ja sosiaalista mediaa hyödyntävä tutkimus on tuonut uusia kysymyksiä. Työpajan tavoitteena on kirkastaa eettisen arvioinnin keskeisiä haasteita ja hakea ratkaisuehdotuksia niiden taklaamiseen.
12:00-12:45
Lounastauko
12:45-14:30
Luontoon ja ympäristöön kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ennakkoarviointiyhteistyö: TENKin LYTE-hankkeen tilannekatsaus
Oona Myllyntaus, Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK)
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Konferenssiesityksen tarkoituksena on esitellä LYTE-hanketta, sen taustaa ja tavoitteita sekä tähänastisia tuloksia. Esityksessä tarkastellaan erityisesti luontoon ja ympäristöön kohdistuvan tutkimuksen eettisten periaatteiden muodostumista ja tutkijoiden näkemyksiä luonnon ja ympäristön huomioimisesta osana vastuullista tutkimusta. LYTE-hankkeen keskeisiä tavoitteita ovat tutkimuseettisten käytäntöjen kehittäminen, eettisen keskustelun vahvistaminen sekä tutkijoiden tukeminen tutkimuksen aiheuttamien ympäristöhaittojen tunnistamisessa ja vähentämisessä. Hankkeen tuottama ohjeluonnos on virallisella lausuntokierroksella tutkimusorganisaatioissa ja keskeisissä sidosryhmissä syksyllä 2025. Ohjeet tulevat täydentämään lainsäädäntöä luontoon ja ympäristöön kohdistuvan tutkimuksen ohjauksessa.
Taiteellisen tutkimuksen etiikka: miten lähestyä taiteellisen tutkimuksen erityispiirteitä eettisessä ennakkoarvioinnissa?
Riikka Palonkorpi, Taideyliopisto & Annukka Jyrämä, Aalto-yliopisto
Työpaja on suomeksi
Kesto 60 min
Taso ”Vain kokeneille” (vaatii huomattavan määrän aiempaa tietoa)
Taiteellinen tutkimus kuuluu TENKin ohjeen Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa piiriin. Taiteellisen tutkimuksen erityispiirteet tuovat tutkimuseettiseen ennakkoarviointiin uudenlaisia haasteita ja näkökulmia. Esityksessä pohditaan taiteellisen tutkimuksen eettisessä ennakkoarvioinnissa esiin nousevia erityiskysymyksiä suhteessa perinteisemmän laadullisen tutkimuksen tyypillisiin ratkaisuihin. Taiteellisessa tutkimuksessa tutkijuus kytkeytyy usein taiteilijuuteen, opettajuuteen tai taiteen ja tutkimuksen yhteisluomiseen. Tutkijan roolin ja vastuiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Esityksemme keskustelee yleisön kanssa taiteellisen tutkimuksen erityispiirteistä ja käytännön ratkaisuista, joita yliopistojen ennakkoarviointiprosesseissa on löydetty haasteellisiinkin tutkimusasetelmiin
Tasa-arvo hanketyössä: Miten huomioida sukupuolen vaikutus hankkeen suunnittelussa?
Anne Nieminen, Turun Ammattikorkeakoulu
Esitys on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Monet rahoittajat edellyttävät tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huomioimista hanketyössä ja hankkeen suunnittelussa. Tasa-arvonäkökulman huomioiminen on monille vaikeaa, koska Suomessa on totuttu ns. sukupuolineutraaliin toimintatapaan. Sukupuolen tuominen esiin voi tuntua vieraalta ja vaikealta. Sukupuolen huomioimatta jättäminen on sukupuolisokeitta, joka voi hankkeessa vahvistaa ja uusintaa sukupuolten rooleja sen sijaan, että niitä pyrittäisiin purkamaan. Työelämän kehittämishankkeissa sukupuolinäkökulma on erityisen tärkeä. Tekoäly on nouseva teema, ja tulee huomioida, että se ei ole neutraali, ja syrjivä data tuottaa syrjiviä lopputuloksia. Tasa-arvon huomioiminen parantaa hankkeen laatua ja tuloksia, koska hanke on suunniteltu kohderyhmä paremmin huomioon ottaen.
9) EU:n tutkimus- ja innovaatiopolitiikka, ERA-toimet ja vaikuttaminen
13:30-14:30
EU advocacy and lobbying in Higher Education: Current State and Future Opportunities
Leena Sivula & Anna Grönlund, Jyväskylän yliopisto
Työpaja on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 60 min
Taso ”Vain kokeneille” (vaatii huomattavan määrän aiempaa tietoa)
Työpajassa tarkastellaan korkeakoulujen (HEI) nykytilaa, tavoitteita ja mahdollisuuksia vaikuttaa EU-politiikkaan. Osallistumalla EU-tasolla korkeakoulut voivat saada paremman pääsyn rahoitusmahdollisuuksiin, vaikuttaa tutkimus- ja innovaatiopolitiikan suuntaan sekä luoda vahvempia verkostoja muiden eurooppalaisten toimijoiden kanssa. Tämä voi johtaa korkeakoulujen strategisia tavoitteita tukevaan näkyvyyden, resurssien ja yhteistyömahdollisuuksien lisääntymiseen. Jyväskylän yliopistossa olemme luomassa prosessia, jolla viestimme kiinnostuksemme kansallisille ja eurooppalaisille tutkimus- ja innovaatiopolitiikan sidosryhmille. Työpaja tarjoaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia, ideoita ja parhaita käytäntöjä sekä luoda uusia yhteistyöverkostoja alan asiantuntijoiden kesken.
10) EU:n ulkopuolella: Afrikka, Aasia, USA
10:30-12:00
Globaalin etelän rahoitusmahdollisuudet tutkimusyhteistyön vauhdittajina
Veera Virmasalo, Team Finland Knowledge Eteläinen Afrikka, Suomen suurlähetystö Pretoriassa
Mika Tirronen, Team Finland Knowledge Kaakkois-Aasia, Suomen suurlähetystö Singaporessa
Liisa Toivonen, Team Finland Knowledge Intia, Suomen suurlähetystö New Delhissä
Kesto 60 min
Taso: ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Enhancing international research collaboration in Africa: beyond metrics to meaningful relationships
Arina Ventelä, Turun ammattikorkeakoulu Oy
Sessio on kaksikielinen (materiaali suomeksi, puhe englanniksi)
Kesto 20 min
Taso: ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
12:00-13:00
Lounastauko
13:00-14:30
Navigating Complexity: Transforming Finnish-U.S. Research Collaboration
Sari Tojkander TFK-erityisasiantuntija, Los Angeles & Petri Koikkalainen, TFK-erityisasiantuntija, Washington DC, Lisäksi:
Risto Vilkko, ohjelmapäällikkö, Suomen Akatemia
Mari Olafson Lundemo, University of Helsinki
Työpaja on englanniksi
Kesto 60 minuuttia
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Building international consortia in EU funded RDI projects and new skills needed
Jenni Poutanen & Noora Tiihonen, CSC – IT Center for Science
Esitys on englanniksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
11) TKI-strategiat ja niiden toteuttaminen organisaatiotasolla / Ajankohtaiset aiheet tutkimuskehitystyössä
10:30-11:50
TAMKin soveltavan tutkimuksen keskuksen strateginen kehittäminen
Perttu Heino, Markus Aho & Antti Pelto-Huikko, TAMK
Sessio on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) soveltavan tutkimuksen keskuksen (ARC) kehittämisprojekti pyrkii uudistamaan korkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKIO) kulttuuria ja parantamaan tuloksellisuutta. Kehittämisprojektin tavoitteena on myös yhteistyössä TAMKin projektitoimiston (PMO) kanssa vahvistaa TAMKin hankevalmisteluhenkilöstöä, vaativien kansainvälisen hankehakemusten osaamiseen ja kokemukseen painottuen. Tavoitteena on lisätä merkittävästi korkeatasoisten laajojen ja monialaisten kansallisten ja kansainvälisten hankehakemusten määrää.
Ammattikorkeakoulun TKI-toiminnan profiilin luominen – case Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Kaisu Paasio & Marja Paajanen, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Sessio on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 20 min
Taso: ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Ammattikorkeakoulusektorilla TKI-toiminnan volyymit ja panostukset ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina. Esittelemme käynnissä olevaa Haaga-Helian TKI-profilointia ja tuomme aiheen TKI-alan ammattilaisten keskusteluun. Esityksemme ote on yhtäältä menetelmällinen, kun pohdimme laajasti elementtejä, jotka ammattikorkeakoulun toiminnassa vaikuttavat sen TKI-toimintaan ja uskottavuuteen, toisaalta avaamme hermeneuttista keskustelua, jossa arvotetaan määrällisiä ja laadullisia mittareita TKI-profiilia piirrettäessä.
Five Years of Centralized Research Support at GTK
Tamara Bar-Magen, Ulrika Backman, Marjo Kilpijärvi, Karoliina Koho & Aku Heinonen, Geological Survey of Finland (GTK)
Sessio on englanniksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Vuonna 2019 Geologian tutkimuskeskus (GTK) keskitti tutkimuksen hallinnan tukensa perustamalla erillisen tutkimuksen hallinnon toimiston. Ennen tätä tutkimuksen tuki oli hajautettu eri yksiköihin, kuten operaatioihin ja talouteen. Perustamisensa jälkeen toimisto on kasvanut viiden ammattilaisen tiimiksi, jonka tavoitteena on tehostaa tutkimuksen tukea ja parantaa laitoksen kapasiteettia. Tämä esitys tuo esiin keskeiset kehitykset, joita GTK:ssa on havaittu viimeisten viiden vuoden aikana tutkimuksen hallinnon toimiston perustamisen jälkeen.
Tutkimushallinnon ja -palveluiden strateginen johtaminen: Kohti vahvaa tutkimuskulttuuria
Johanna Kolhinen, Helsingin yliopisto
Esitys on suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Tutkimushallinnon ja -palveluiden rooli on keskeinen tekijä yliopistojen menestyksessä. Yliopistoyhteisön tapa puhua tutkimuksen johtamisesta on elänyt vahvaa murroskautta etenkin yliopistolain muutoksen jälkeen. Laadukkaan tutkimustoiminnan merkitys on ymmärretty tutkimuksen laadun edellytyksenä ja samalla tietoisuus tutkimustoiminnan johtamisen elementeistä on kasvanut. Helsingin yliopistossa tutkimustoiminnan johtamisen ja strategisen ajattelun kyvykkyyden nostaminen on asetettu keskeiseksi tavoitteeksi. Tämä esitys käsittelee, kuinka tutkimushallinnon ja -palveluiden strateginen kehittäminen voi edistää vahvaa ja menestyvää tutkimuskulttuuria.
12:00-13:00
Lounastauko
13:00-14:30
Designing Researcher Development Path to Empower Competence Growth and Strategic Alignment in a Research Organization
Karoliina Koho, Suvi Vesterinen, Marjo Kilpijärvi, Elina Heininen & Aku Heinonen, Geologian tutkimuskeskus GTK
Sessio on englanniksi
Kesto 20 min
Taso: ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Olemme kehittäneet GTK:ssa uuden käsitteellisen viitekehyksen tukemaan systemaattisesti tutkijoiden osaamisen kehittämistä– Tutkijan kehityspolun. Määrittelemällä selkeät, joustavat kehityspolut ja sisällyttämällä tukimekanismit, viitekehys pyrkii paitsi parantamaan tutkijoiden taitoja ja kyvykkyyksiä, myös tarjoamaan heidän esihenkilöilleen paremman näkemyksen tiimiensä kehitystarpeista ja strategisesta suuntautumisesta. Tässä esityksessä jaamme viitekehyksen taustalla olevan perustelun, sen keskeiset osat ja ensimmäiset havainnot sen toteutuksesta.
Broadening Horizons: Establishing a Research Services Toolbox of best practices and lessons learned for internationalisation practices in Finnish HE Institutions
Carly Lynsdale & Louise Settle, Tampere University
Mirkka Jones, Aalto-yliopisto & Lauri Keskinen, Turun yliopisto
Työpaja on englanniksi
Kesto 60 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Kansainvälinen strategia on merkittävä osa korkeakoulupolitiikkaa. Panostamalla resursseja kansainvälistymiseen tutkimuslaitokset pystyvät paremmin tukemaan kansainvälisiä yhteisöjään, edistämään henkilöstönsä ja opiskelijoidensa kehitystä, laajentamaan akateemisia verkostoja ja kasvattamaan omaa globaalia vaikutusaluettaan. Tässä työpajassa keskitymme kolmeen pääaiheeseen ja pyrimme edistämään tiedon siirtoa ja parhaiden käytäntöjen jakamista: kokeneiden kansainvälisten akateemikkojen houkutteleminen suomalaisiin laitoksiin, nuorempien tutkijoiden pitäminen Suomessa tohtorikoulutuksen tai lyhytaikaisen työsuhteen jälkeen sekä kansainvälisten verkostojen laajentaminen. Jaamme omia kokemuksiamme näistä aiheista ja kutsumme osallistujia jakamaan omiaan.
12) Tutkimuksen tuen ammattilaisten roolin ja osaamisen tulevaisuus
10:30-11:30
Would You Join a Workshop Led by AI or a Research Support Expert?
Leena Köppä Tampereen yliopisto & Maria Maunula, Turun yliopisto
Keskustelupöytä on englanniksi
Kesto 15 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Tämä keskustelupöytä pyrkii syventymään tutkimustukihenkilöiden työn taustalla vaikuttaviin voimiin, tutkien rooliemme merkitystä ja mielekkyyttä. Keskustelu korostaa ainutlaatuisia inhimillisiä tekijöitä, joita tekoäly ei voi jäljitellä, kuten kykyä tukea tutkijoita erilaisissa tilanteissa tai mukauttaa kasvokkain tapahtuvia työpajoja dynaamisiin ihmisten välisiin vuorovaikutuksiin. Yhteistyönä osallistujat keräävät näkemyksiään ja kokemuksiaan siitä, miksi he tekevät tätä työtä ja mikä heitä motivoi.
Vertaisoppiminen ja tarvelähtöinen ajattelu generatiivisten tekoälytyökalujen käytössä
Seija Oikarinen, Tiina Avomaa, Harri Nurmi & Javier Arevalo, Helsingin yliopisto
Keskustelupöytä on englanniksi
Kesto 15 min
Taso Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Miten tutkimuksen tuen ammattilainen voi hyödyntää generatiivista tekoälyä omassa työssään ja voiko kokemuksia jakaa kollegoiden kesken? Tutkimuksen johdon tuen yksikkö perusti vuonna 2024 yhteisen osaamisen kehittämisen projektin Tekoälytyökalujen haltuunottoon asiantuntijatyön apuna. Olemme projektissamme päätyneet pitämään työpajoja, joissa tarjotaan aikaa ja mahdollisuutta vertaisoppimiseen, kokeiluihin ja yhdessä pohtimiseen. pyrkimys työkalulähtöisestä ajattelusta tarvelähtöiseen ajatteluun on tärkeää, jotta todella pystyisimme pohtimaan, mihin tekoälytyökaluja voitaisiin käyttää työssämme. Omaan työhön liittyvien harjoitusten tekeminen herättelee ja antaa rohkeutta työkalujen käyttöön sekä antaa ideoita siitä, mitä tekoälyn avulla voisi tehdä.
“Once upon a time as an EU funding specialist… “ - applying memory-work for developing research support services
Jenni Virtanen, Hanna Piironen & Renne Vantola, National Land Survey of Finland
Annika Harlio, ProAgria
Keskustelupöytä on kaksikielinen (suomi-englanti)
Kesto 15 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Muistityöskentely on yhteiskuntatieteellinen menetelmä, joka sisältää muistojen jakamisen ryhmässä tutkittavan ilmiön teoretisoimiseksi. Taustalla oleva ajatus on, että muistot ovat sosiaalisia: ryhmän osallistujilla on samanlaisia koettuja kokemuksia, kuten työskentely samankaltaisessa tutkimushallinnon tehtävässä. Kutsumme sinut keskustelupöytäämme tutkimaan muistityöskentelyn potentiaalia tutkimustukipalveluiden kehittämisessä: voisiko se toimia sinulle? Miten voisit käyttää sitä? Mitä hyötyjä siitä voisi olla? Mitä haluaisit tietää lisää menetelmästä?
11:30-12:30
Data Steward -koulutus: Asiantuntijuuden kehittämistä tutkimuksen tuen ammattilaisille
Päivi Malinen, Susanna Nykyri & Teemu Rauhala, Tampereen yliopisto
Keskustelupöydät ovat kaksikielisiä (suomi-englanti)
Kesto 3 x15 min
Taso ”Keskitaso” (tiedon kehittäminen)
Haluamme innostaa osallistujia pohtimaan tutkimuksen tuen asiantuntijoiden osaamisen kehittämistä osana tarjolla olevia koulutuspolkuja ja jatkuvan oppimisen mallia Data steward -koulutuksemme kautta. Data steward – koulutus on Tampereen yliopiston Jatkuvan oppimisen palveluiden sekä kirjaston yhteisen kehittämistyön tuloksena syntynyt koulutus datanhallinnan asiantuntijoille.
12:30-13:30
Lounastauko
13:30-14:30
Hakemusten kirjoittamiskoulutus nuorille tutkijoille – tutkimusrahoituspalveluiden osaamisen hyödyntäminen tutkimuskulttuurin kehittämiseksi
Taina Tuori & Katja Ritari, Helsingin yliopisto
Esitys on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi
Kesto 20 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Helsingin yliopiston Tutkimusrahoituspalvelut ovat järjestäneet muutaman vuoden ajan nuorille tutkijoille suunnattua kurssia rahoitushakemusten kirjoittamiseen. Kurssit toimivat välineinä tutkijoiden valmiuksien parantamisessa ja yleisen hakukulttuurin kehittämisessä. Näin ne palvelevat myös tutkimuksen tuen ammattilaisten työtä nostamalla tutkijoiden osaamistasoa.
Rahoitushakujen tukitoimet alkuvaiheen tutkijalle
Leena Sulkanen-Rodriguez, Tampereen yliopisto
Esitys on kaksikielinen (materiaali englanniksi, puhe suomeksi)
Kesto 15 min
Taso ”Aloittelija” (ei vaadita aiempaa tietoa)
Suomen Akatemia poisti muutama vuosi sitten tutkijatohtorirahoituksen. Tämä rahoitusinstrumentti mahdollisti sen, että vastaväitellyt tutkija saattoi hakea isompaa rahoitusta tutkimukselleen heti väitöksen jälkeen. Nyt tutkijan on kerrytettävä tutkimuskokemustaan kahden vuoden ajan ennen akatemiatutkijarahoituksen hakemista. Tämä ”kahden vuoden rajoitus” on lisännyt mm. eri säätiöistä rahoitusta hakevien määrää.
Esitelen niitä tukitoimia, joita meillä täällä Tampereen yliopistossa on ollut näille ”väliinputoajille”, jakaa muita hyviä käytäntöjä sekä miettiä, miten auttaisimme enemmän näitä alkuvaiheen tutkijoita. Tässä sessiossa voisimme jakaa hyviä käytäntöjä ja miettiä, miten auttaisimme enemmän näitä juniorivaiheen tutkijoita.
Suomen Akatemian hakuneuvontaa
Posterit
14:30
Postereiden esittely
Postereiden tekijät tavattavissa Tutkimuspalvelupäivien aikana:
Torstai 21.8.2025 klo 14:30-15:00
Tampereen yliopisto, Hervannan kampus
Päärakennus 1. kerros
Perjantai 22.8.2025 klo 9:00-9:30
Tampereen yliopisto, Keskustakampus
Päätalo, Juhlasalin aula, 2 kerros,
Lyhyen kertomuksen taito - Borges siitä, kuinka jokaisella sanalla on merkitystä
Teema 1) Pre-award
Timo Hartikainen, Helsingin yliopisto
Kaunokirjallisuudessa on mestareita novellien kirjoittamisessa. Tämä juliste käsittelee tyyliä ja sisältöä Jorge Luis Borgesin (1899–1986) teoksissa. Tutkimusrahoittajat vaativat usein tutkimussuunnitelman tiivistelmää. Tarinankerronta on taito, joka on välttämätön hyvin menestyvälle tutkijan uralle. Tutkimushallinnon ammattilaiset (RMA:t) voivat auttaa tutkijoita löytämään ja kehittämään tätä taitoa. Borges käyttää säännöllisesti kuvitteellisten kirjojen ja muiden pidempien tekstien tiivistelmiä tai kommentaareja. Tämä on verrattavissa tutkimussuunnitelmiin. Borges antaa meille esimerkin narratiivista, joka on rakennettu ajassa taaksepäin, ja joka on suoraan sovellettavissa tutkimussuunnitelmien tarkoituksen, elementtien ja työn esittämiseen.
Yhteistyötä parempien tulosten saavuttamiseksi MSCA-PF:ssä
Teema 1) Pre-award
Kirsi-Maria Hytönen, Jyväskylän yliopisto
Postdoc-tutkijoiden löytäminen ja sparraaminen MSCA-PF-hakua varten on haastavaa. Nämä nuoret hakijat tarvitsevat edelleen tukea rahoittajan ohjeiden ymmärtämisessä ja hakemusten kirjoittamisessa. Hakemusmalleissa hakijoiden on tiedettävä, mitä kirjoittaa ja minne. Tutkimusneuvonantajille rahoitusprosessi on aikaa vievä. Vuonna 2024 Jyväskylän yliopistossa päätimme laajentaa mestarikurssimme kansainväliselle tasolle ja ottaa käyttöön moduuleja. Vuonna 2024 kaksinkertaistimme rahoitettujen MSCA PF -hakemusten määrän. Tässä posterissa esitellään uusi MSCA-PF Master Class ja sen moduulit.
Hybridi-indikaattori yliopiston yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen arviointiin
Teema 6) Kestävä ja avoin tiede
Anni Tarkiainen, Heikki Laitinen & Katri Rintamäki, Itä-Suomen yliopisto
GraspOS (next Generation Research Assessment to Promote Open Science) -EU-hanke kehittää infrastruktuuria avoimen tieteen huomioivaan vastuullisen tutkimuksen arviointijärjestelmään. Itä-Suomen yliopiston (UEF) pilottitutkimuksessa tarkasteltiin yhteiskunnallisia aktiviteetteja ja niiden merkitystä vaikuttavuuden arvioinnissa. Kehitettiin hybridi-indikaattorimalli, joka yhdistää UEF-CRIS- ja VIRTA-datan. Malli arvioi vuorovaikutustoimien tasoa tähtiluokituksilla. Haastattelut UEFin johdon kanssa toivat esiin näkemyksiä yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja avoimen tieteen seurannasta. Posterissa esitellään mallin mahdollisuuksia avoimen tieteen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen todentamisessa.
The Four Levels of Science Communication
Teema 7) Monipuolinen tiedeviestintä
Anne Hytönen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
Tiedeviestintä on pohjimmiltaan viestintää tieteestä, mukaan lukien tutkimus, tulokset, vaikutus ja innovaatio. Tiedeviestinnän käytännöt ovat kehittyneet yksisuuntaisesta viestinnästä tutkijalta yleisölle kohti vuorovaikutteisempaa viestintää. Tutkijoiden on tavoitettava enemmän yleisöjä erilaisilla viestintätoimilla. Tämä juliste esittelee kattavamman tavan ymmärtää viestintätoimia tieteellisen viestinnän suppilomallin kautta sekä kuinka suunnitella, valita, toteuttaa ja arvioida näitä toimia.
TKI-viestintävastaavat Xamkissa
Teema 7) Monipuolinen tiedeviestintä
Heli Kauppinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa tutkimus- ja kehittämishankkeiden viestintää hoitavat pääasiassa asiantuntijat kuten projektipäälliköt tai TKI-asiantuntijat. TKI-henkilöstö saa apua ja tukea hankeviestintään. Viestintäasiantuntijat kouluttavat, sparraavat ja kehittävät ohjeistuksia erilaisiin viestintätilanteisiin (esimerkiksi Xamk-brändin noudattaminen tai verkkosivujen päivittäminen). Hyvien käytänteiden levittämisen tueksi perustettiin keväällä 2021 TKI viestintävastaavien verkosto. Siihen kuuluu jokaiselta vahvuusalalta useita TKI viestintävastaavia, jotka tekevät viestintää muun työnsä ohella.
Tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden turvaaminen – suosituksia
Teema 7) Monipuolinen tiedeviestintä
Reetta Kettunen, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta & Oula Silvennoinen, Helsingin yliopisto
Tutkijoihin ja asiantuntijoihin kohdistuva häirintä ja painostus ovat kasvava ongelma, joka uhkaa tieteen vapautta ja yhteiskunnallista keskustelua. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan suositukset tarjoavat konkreettisia toimintaohjeita tutkijoille, tiedeorganisaatioille ja päättäjille, korostaen sananvapauden ja turvallisuuden merkitystä. Häirintä sosiaalisen median aikakaudella voi olla satunnaista tai järjestäytynyttä, ja siihen voi sisältyä maalittamista, uhkailua tai oikeusprosessien väärinkäyttöä. TJNK esittää kolme keskeistä suositusta: valtakunnallisen tukiorganisaation perustaminen, yhdenvertainen työsuojelu kaikille tutkijoille sekä tiedeviestinnän ja suojautumiskeinojen sisällyttäminen tutkijakoulutukseen. Pääviesti on selkeä: ketään ei saa jättää yksin. Tarvitsemme yhteistä vastuunottoa, koulutusta, selkeitä toimintamalleja ja yhteisöllistä tukea.
Tiedeviestinnän arkipäivän eettiset valinnat
Teema 7) Monipuolinen tiedeviestintä
Henriikka Mustajoki, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Posterissamme esitellään ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä tiedeviestinnän arjesta. Aineistona toimii Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan Tiedonjulkistamisen eettiset ohjeet hanke, jossa tutkimusorganisaatioiden viestinnän asiantuntijat ovat tarkastelleet omia arjen valintojaan. Teemoina on tunnistettu muun muassa avoimuuden rajat, tutkittavien suojaaminen, tutkijan ja viestijän roolijako sekä eettisen harkinnan näkyväksi tekeminen organisaatiossa. Posteri tarjoaa mahdollisuuden osallistua myös itse. Posterissa on lyhyt fiktiivinen esimerkkitapaus, jossa käsitellään viestijän, tutkijan ja organisaation välisiä rooleja, riskien hallintaa ja viestinnän vaikuttavuutta ja näihin liittyviä eettisiä kysymyksiä.
Podcastit tuomassa esille tutkimus- ja kehitystyön tuloksia
Teema 7) Monipuolinen tiedeviestintä
Riikka Wallin, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Metropolia Ammattikorkeakoulussa on julkaistu podcasteja vuodesta 2020 alkaen. Omassa podcastkanavassa MetroPodiassa niitä julkaistiin vuosina 2020–2024 ja vuodesta 2025 alkaen podcastit ilmestyvät Metropolian uudessa verkkomediassa Metrospektiivissä. Uudistuksen myötä podcastsarjat pääsevät paremmin esille kokonaisuuksina, saavat pysyvät URN-tunnisteet ja lisensoidaan avoimella CC-lisenssillä.
Podcastit Metrospektiivissä suomeksi: https://metrospektiivi.metropolia.fi/podcastit/
Vanhemmat podcastit MetroPodiassa: https://podcast.metropolia.fi
Miten tekoälyn kehitys muuttaa korkeakoulujen toimintaa?
Teema 12) Tutkimuksen tuen ammattilaisten roolin ja osaamisen tulevaisuus
Walter Rydman & Antti Mäki, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus
CSC:n tuottama AITO-viitekehys (AI innovaatiotoiminnassa, tutkimuksessa ja opetuksessa) on työkalu, joka auttaa hahmottamaan tekoälyn kehityksen vaikutuksia korkeakoulujen perustehtäviin. Se on syntynyt erilaisilla foorumeilla ja tilaisuuksissa käytyjen keskusteluiden pohjalta ja se tarjoaa rakenteen, jonka avulla voidaan tarkastella ja ymmärtää tekoälyn aiheuttamia muutoksia tutkimuksessa, koulutuksessa, yhteistyössä, kumppanuuksissa sekä tukipalveluissa. Posterissa esitetään AITO-viitekehys ja siihen liittyvä koulutuskonsepti.