Abstraktit

Abstraktit Oikeustieteiden päivien työryhmiin /Abstracts for the Working Groups

Please submit your abstract (200 words) in PDF format using this form. The submission can be in English or in Finnish.
The deadline for abstract has ended.

 

 

1. Muuttuva yksityis- ja yritysoikeus / Changing private and business law

Työryhmän puheenjohtajat / Workshop chairs:

  • Janne Ruohonen, tenure track -professori / associate professor, Tampereen yliopisto / Tampere University, janne.ruohonen@tuni.fi
  • Veikko Vahtera, professori / professor, Tampereen yliopisto / Tampere University, veikko.vahtera@tuni.fi

Kielet: suomi, englanti / Languages: Finnish, English

Yksityisoikeudellisen sääntelyn määrä on 2000-luvulla kasvanut selvästi. Talouden muutokset ja kriisit sekä globaalit ilmiöt ovat osaltaan aiheuttaneet paineita sääntelymuutoksiin. Esimerkiksi yritysten ja yritysten johdon on kyettävä ottamaan huomioon jatkuvasti muuttuvan sääntelyn vaatimukset.

Työryhmässä käsitellään monipuolisesti yksityisoikeuden ja yritysoikeuden muuttuvaa kansallista, EU- ja kansainvälistä sääntelyä. Työryhmässä käsiteltävät aiheet voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin teemoihin: sopimus- ja vahingonkorvausoikeus, kilpailu- ja markkinointioikeus, osakeyhtiöoikeus ja arvopaperimarkkinoiden sääntely. Myös ajankohtaiset aiheet koskien esimerkiksi yritysten hallitustyön oikeudellisia kysymyksiä, hyvää hallinnointia ja sääntelyn noudattamista (corporate governance & compliance) ja yritysten kestävyysraportointia ovat tervetulleita.

Metodologisesti teemoja voi lähestyä oikeusdogmaattisen tutkimusotteen lisäksi teoreettisella tai empiirisellä tutkimusotteella. Myös monitieteiset lähestymistavat ovat tervetulleita. Esitysten kieli on suomi tai englanti.

The amount of private law regulation has increased in the 21st century. Economic changes and crises as well as global phenomena have caused pressure for regulatory changes. For example, companies and company management must be able to take into account the demands of constantly changing regulation.

The working group deals with national, EU-level and international regulation of private law and business law from many perspectives. The topics discussed can be related to, for example, the following themes: contract law and tort law, competition and marketing law, company law and securities market regulation. Also current topics regarding legal issues of corporate board work, corporate governance and compliance, and corporate sustainability reporting are also welcome.

The subject areas are widely understood. Methodological approaches can vary from legal-dogmatic to theoretical and empirical. Multidisciplinary research is also welcomed. The language of the presentations can be either Finnish or English.

2. Talouden muutos ja oikeuden ratkaisut/Economic change: legal frameworks and innovations 

Työryhmän puheenjohtajat / Arbetsgruppens ordförande / Workshop chairs:

Kielet / Språk / Languages: Finnish, English

Constant change at many levels of the local, national, regional and global economy significantly impacts law: it changes the legal framework for both public and private economic actors and necessitates new regulatory innovations. New regulatory innovations aim to (e.g.) reduce regulatory burden and increase the cost-efficiency of new legislation.

The working group discusses recent developments and changes in the economy and the impact it has on various levels and actors in the legal system. Examples of relevant topics and approaches include, e.g., international coordination of financial regulation and taxes, the increasing role of soft law and lex mercatoria, the impact of platform and digital economy on regulatory approaches, exchange of information in the prevention of shadow economy and financial crimes, regulation based on research of human behaviour, as well as regulatory innovations used to promote sustainability objectives and corporate social responsibility.

Methodological approaches can vary from legal-dogmatic to theoretical and empirical. Multidisciplinary research is also welcomed. The language of the presentations can be either Finnish or English.

3. Digitalisoituva oikeus/Law and digitalisation

Työryhmän puheenjohtajat

Riku Neuvonen, julkisoikeuden yliopistonlehtori,  riku.neuvonen@tuni.fi

Martti Nieminen, vero-oikeuden yliopistonlehtori,  martti.nieminen@tuni.fi

Yhteiskunta ja oikeus ovat viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana digitalisoituneet huimaa vauhtia. Digitaalinen murros on koskettanut paitsi oikeudellisen sääntelyn kohteita, niin myös oikeudenkäyttöön ja oikeuteen liittyviä toimintoja. Murroksen aikana on nähty internetin merkityksen kasvu, alustojen valta, palvelujen ja oikeudenkäytön digitalisaatio ja nyt tulossa ovat erilaiset tekoälyn käyttömuodot. Suomi ja yleisesti Pohjoismaat on mielletty digitalisaation kärkimaiksi, joissa erityisesti hallinnossa digitalisaatio on viety pitkälle.

Työryhmässä aiheena on oikeuden digitalisaatio molemmista näkökulmista. Keskustelun teemoina ovat oikeus sääntelemässä digitaalista toimintaa kuin myös oikeuden oma digitalisaatio. Digitaalisuus on arkea lähes kaikilla elämänalueilla, mutta onko oikeus pysynyt mukana sääntelyssä? Yhteiskunnan palveluja on digitalisoitu, mutta miten oikeudellinen käsitteistö ja vakiintuneet periaatteet ovat pysyneet mukana? Miten tekoäly vaikuttaa oikeuden perustaan, jossa lähtökohta on inhimillinen toiminta?

Työryhmässä aihealueet ja metodit ymmärretään laajasti. Papereita otetaan vastaan kaikilta oikeudenaloilta kuin myös monitieteisiä lähestymistapoja. Paperit voivat olla suomeksi tai englanniksi.

During the last decades, law and society have become digitised. The digital revolution has touched not only the objects of legal regulation, but also the public administration and legal services. During the transition, we have seen the growth of the importance of the internet, the power of platforms, the digitization of services and the administration. Now, different forms of artificial intelligence are coming for everyday use in legal services and administration. Finland and the Nordic countries are the leading countries in digitization, especially in the public administration.

The topic of the working group is the digitalization of law in general. Digitality is nowadays common in almost all areas of life, but has the legal regulation kept up with technology? Services have been digitized, but how have the legal concepts and established principles up to date? How does artificial intelligence affect the law, where the starting point is human action?

In the working group, the subject areas and methods are widely understood. Papers are welcomed from all areas of law as well as multidisciplinary approaches. The language of the presentations can be either Finnish or English.

4. Vaikuttava tutkimukseen perustuva oikeustieteen opetus

Laura Kalliomaa-Puha, sosiaalioikeuden professori, Tampereen yliopisto

Jani Wacker, julkisoikeuden yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto

Sampo Mielityinen, pedajohtaja, Itä-Suomen yliopisto

Yliopistopedagogiikan työryhmä to 24.8. klo 14.30-17.00 (työpaja), esitykset  pe 25.8. klo 9.00-11.00

Tulevaisuuden taidot

Työpajan idea syntyi opiskelijapalautteesta, jossa opiskelijat pohtivat, tuottaako nykyinen oikeustieteen opetus juuri niitä taitoja, joita tulevaisuuden juristit, hallintotieteilijät tai vaikkapa sosiaalityöntekijät tarvitsevat. Pitäisikö opetuksen sisältöjä tai käytäntöjä muuttaa? Onko oikeustieteen opetus vaikuttavaa?

Työpajan tavoitteena on tehdä näkyväksi nykyisten pedagogisten käytäntöjen sisältöä ja vaikuttavuutta, jakaa opiskelijoiden kokemuksia opintopolusta, törmäyttää opettajat, opiskelijat ja käytännön juristit pohtimaan tulevaisuuden taitoja yhdessä, arvioida ja ideoida yhdessä pedagogisia käytäntöjä sekä tunnistaa tulevia kehitysaskeleita ja -kumppaneita.

Ryhmään ovat tervetulleita kaikki oikeustieteen opetuksesta kiinnostuneet. Torstain ryhmässä ei tällä kertaa esitetä etukäteen valmisteltuja esityksiä. Ryhmä toimii sen sijaan työpajana, yhteisen kehittämisen ajatuksella, eikä osallistujien ole tarpeen valmistautua etukäteen tai lähettää abstrakteja.  Hyppää vaan mukaan!

Mikäli haluat pitää oman esityksen oikeustieteen opetuksen yliopistopedagogiikasta, siihen on mahdollisuus perjantai-aamupäivällä 25.8.

Lisätiedot Laura Kalliomaa-Puha, laura.kalliomaa-puha@tuni.fi ,  Jan Wacker jan.wacker@tuni.fi, Sampo Mielityinen sampo.mielityinen@uef.fi 

Pajaa ideoinut työryhmä: Sampo Mielityinen (UEF)  , Hanna Partinen (UEF), Laura Kalliomaa-Puha (TAU),  Freya Barrow, Artikla,  Emmi-Sofia Litz, JuJu,  Ville Jaara, JuJu,  Jenni Kajander, Judica,  Henna-Emilia Mattanen, Legio, Lotta Petterson, Oikkariliitto,  Pykälä

5. Työryhmä ”Oikeus ja kriisit”/Working group ‘Law and crises’

Working group chairs: Anu Mutanen, Associate Professor of Public Law, Tampere University, anu.mutanen@tuni.fi

Nasiya Daminova, Postdoctoral Research Fellow, Tampere University, nasiya.daminova@tuni.fi

Työryhmään toivotaan alustuksia siitä, miten kriisit vaikuttavat oikeuteen ja oikeudellisiin kysymyksiin sekä mikä ylipäätään on kriisien ja oikeuden välinen suhde. Kriiseillä viitataan tässä viime vuosina kohtaamiimme laajoihin yhteiskunnallisiin ja valtionrajat ylittäviin ongelmakokonaisuuksiin – sellaisiin kuten koronapandemia, Ukrainan sota, finanssikriisi ja laajamittainen maahanmuutto. Esitysten tarkastelukulma voi olla laajemminkin poikkeusolosuhteita ja esimerkiksi kriisien sääntelyä tai käsitettä analysoiva. Toivotamme tervetulleiksi alustukset eri oikeudenaloilta samoin kuin niitä ja muitakin tieteenaloja yhdistelevät esitykset. Kannustamme erityisesti pohjoismaisten näkökulmien esiin nostamiseen, mutta kriisejä voi työryhmässämme käsitellä myös muutoin kansallisesta tai kansainvälisestä tai vaikkapa ylikansallisesta tai globaalistakin näkökulmasta. Alustukset voivat olla myös metodiikaltaan moninaisia – yhtä hyvin dogmaattisia, teoreettisia kuin empiirisiäkin. Esityksen voi pitää suomeksi tai englanniksi. Työryhmän vetäjinä toimivat Tampereen yliopiston tutkijat Suomen Akatemian STN-hankkeesta ”Just Recovery from Covid-19” (jure.fi).

The working group welcomes submissions on how crises affect law and legal issues, and, overall, on what the relationship between crises and law is (in Finnish or English). The notion of crises refers here to the broad societal and cross-border problems we have faced in recent years – such as the corona pandemic, the war in Ukraine, the financial crisis and large-scale immigration. The perspective of the presentations can be even broader, analyzing exceptional circumstances and, for example, the regulation or concept of crisis as such – from the doctrinal, theoretical or empirical angle (-s).

We welcome abstracts from different fields of law, as well as presentations combining them and other fields of science. Given the Finnish adherence to boosting co-operation between the Scandinavian countries, we particularly encourage bringing Nordic perspectives to the fore. However, the submissions can also address the crises from a national or international or, for example, a supranational or global perspective. This conference section is led by Tampere University researchers involved in the Academy of Finland’s SRC project ‘Just Recovery from Covid-19’ (jure.fi).

6. Threats to Rule of Law from Nordic and European perspective

Chairs: Sonya Walkila, LL.D. sonya.walkila@wwlegal.fi

Toni Malminen, toni.malminen@tuni.fi

Rule of law safeguards the equality of individuals before the law, securing a nonarbitrary form of government and preventing the arbitrary use of power. An arbiter of justice, rule of law is under pressure in the 2020s, as autocratic regimes find it a nuisance and an obstacle to their rule. Even within the EU, some Member States have played fast and loose with rule of law, forcing the EU institutions to act.

While the Nordics rank high among various rule of law indexes produced by international bodies, they are hardly immune from political pressures emanating from autocratic regimes, on the one hand, and from internal political constituencies that find rule of law too cumbersome given the political realities of our time.

The working group focuses on rule of law and its conceptual counterparts, such as Etat de droit and Rechtsstaat, in Europe and elsewhere. These notions have a pride of place in legal studies, political science, political philosophy, and history. Thus, the papers may approach the theme from a number of perspectives, including conceptual, empirical, doctrinal, or historical. Comparative vantage points are also welcome, and need not be limited to Europe or the West more broadly.

The working language is English.