Hervannan kampus: Tutustu tarkemmin vierailukohteisiin

Koulutustorilla tavataan

Koulutukset

  • Englanninkieliset kandiohjelmat:
    • Computing and Electrical Engineering, Science and Engineering
    • Natural Sciences and Mathematics, Science and Engineering
    • Sustainable Urban Development (Technology, Administrative Sciences ja Social Sciences)
  • Energiamurroksen koulutus
  • Sähkötekniikka
  • Tietotekniikka
  • Tietojohtaminen
  • Tuotantotalous
  • Bioteknologian ja biolääketieteen tekniikan koulutus, Tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri
  • Arkkitehtuurin koulutus
  • Rakennustekniikan koulutus
  • Automaatiotekniikka
  • Konetekniikka
  • Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutus
  • Matemaattisten aineiden DI-opettajankoulutus
  • Materiaalitekniikka
  • Robotiikan koulutus
  • Teknis-luonnontieteellinen
  • Tietojenkäsittelytieteiden koulutus
  • Ympäristö-, energia- ja biotekniikka

Muut

  • avoin yliopisto ja tekniikan väylät
  • hakijapalvelut
  • kansainvälisen liikkuvuuden palvelut
  • TREY eli Tampereen ylioppilaskunta

Oppimisympäristöt

Oppimisympäristö: 5G/6G verkot ja langaton tietoliikennetekniikka

Luotettavat tietoverkot ovat jo sähköverkon kaltainen perusedellytys nyky-yhteiskunnassa. Langattomalla tietoliikenteellä, ja erityisesti 5G/6G-verkoilla, on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi rooli liikenteessä, tuotantolaitoksissa, terveydenhuollossa, maataloudessa, älykkäissä rakennuksissa ja monissa muissa sovelluskohteissa. Se on siis paljon muutakin kuin pelkästään älypuhelinten toimintaa. Tampereen yliopistossa sekä tietotekniikan että sähkötekniikan tutkinto-ohjelmassa voi opiskella monipuolisesti myös tietoliikennetekniikkaa. Tässä esittelyssä näet langattoman tietoliikennetekniikan opetuksessa ja tutkimuksessa käytettäviä laitteita, ja lisäksi pääset näkemään puhelimiemme käyttämiä langattomia signaaleita, joita emme tavallisesti näe. Esittelyssä opit, miten internet oikeasti toimii, ja miksi se ei aina toimi!

Oppimisympäristö: Autonomiset liikkuvat työkoneet

Esittelyssä on oikeita autonomisia liikkuvia työkoneita ja näihin liittyvää tutkimusta. Aihealueen tutkimus ja opetus Tempereen yliopistossa tähtää siihen, että tulevaisuudessa työkoneet ovat aiempaa autonomisempia, energia- ja kustannustehokkaampia sekä turvallisempia.

Oppimisympäristö: CIVIT

CIVIT tarjoaa ensiluokkaisia tiloja, laitteita ja asiantuntemusta visuaalisen teknologian alalla. Erityisosaamisalueisiimme kuuluvat 3D-sisällön edistynyt visualisointi, 3D-videon ja -audion kaappaus sekä immersiiviset näytöt ja käyttäjäkokemus. CIVIT:n palvelut on suunnattu tutkimusyhteisölle, opiskelijoille sekä yrityksille. Lue lisää CIVIT:istä.

Oppimisympäristö: Elektroniikan laboratorio: Laboratory for Future Electronics

LFE laboratoriossa tutkitaan elektroniikan uusia materiaaliaja ja valmistusteknologioita. Tutustumiskierroksella pääset näkemään elektroniikan erilaisia valmistus- ja analysointilaitteita kuten muun muassa atomikerroskasvatus ja uudenlaisia painokoneita. Uudet toiminnalliset materiaalit mahdollistavat uusien sovelluksia. Elektroniikan materiaalien ja valmistustekniikan tutkimus etsii ratkaisuja moniin yhteiskunnallisesti keskeisiin haasteisiin. Asiantuntemuksemme materiaalitutkimuksessa sekä ohutkalvo-, orgaanisen ja painetun elektroniikan valmistuksessa edistää energiatehokkaan ja ympäristöystävällisemmän elektroniikan kehitystä sekä pienentää riippuvuutta kriittistiin raaka-aineisiin.

Oppimisympäristö: Fysiikan oppilaslaboratorio

Tekniikan sovellukset pohjautuvat luonnontieteisiin. Diplomi-insinöörin on tärkeä ymmärtää fysiikkaa. Diplomi-insinööriopintoja tekevät opiskelijat suorittavatkin ensimmäisenä opiskeluvuonna fysiikan perusopintoja, joihin kuuluu myös kokeellista työskentelyä. Tervetuloa tutustumaan Fysiikan oppilaslaboratorion tiloihin ja laboratoriotöihin. Puolen tunnin vierailun aikana pääset myös itse syventymään johonkin fysiikan ilmiöön, kuten sadepilvien muodostumiseen  ja polkupyörällä ajamiseen liittyvään fysiikkaan.

Oppimisympäristö: Materiaalitekniikan opiskelijalaboratorio

Pääset kokeilemaan hopea-kupariseoksen punnitsemista tarkkuusvaa’alla, sulattamista suojakaasu-uunissa ja rakenteen tutkimista stereomikroskoopilla ja optisella pintavalomikroskoopilla.

Oppimisympäristö: Mikroskopiakeskus

Tutustuminen mikroskopiakeskuksen toimintaan. Mikroskopiakeskuksen virtuaaliesittely nettisivuillamme.

Oppimisympäristö: Muovien kiertotalousdemo polymeerihallissa

Materiaalien kierrätys on keskeinen osa kiertotalousajattelua. Muovien kiertotalousdemossa pääset tutustumaan yhden kotitalouksien merkittävän jätejakeen, pakkausmuovijätteen, kierrätykseen. Demossa ensin lajittelemme kierrätettävän jätteen, ja sitten prosessoimme sen uusiomateriaaliksi, josta edelleen voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistukseen.

Oppimisympäristö: RoboLab

Tervetuloa tutustumaan RoboLab Tampere -ympäristöön jossa yliopiston opiskelijat pääsevät kokeilemaan ja ohjelmoimaan robotteja, konenäköjärjestelmiä ja muuta tekniikkaa.

Oppimisympäristö: RoboStudio

Robostudio on sosiaalisen robotiikan yhteisoppimisen tila. Robostudiossa voit tutustua erilaisiin sosiaalisiin robotteihin ja niiden käyttötarkoituksiin.

Oppimisympäristö: Tribologian laboratorio

Tutustut minkälaista tutkimusta ja opetusta tribologian laboratoriossa tehdään. Opit esimerkiksi kuinka laakeri mitoitetaan ja kuinka laakerien kestoikää tutkitaan.

Oppimisympäristö: FabLab

FabLab on avoin digitaalisen valmistuksen oppimis- ja innovaatioympäristö. Ohjelmassa toiminnan esittelyä, tutustumismahdollisuus erityisesti laserleikkuuseen ja 3D-tulostukseen.

Oppimisympäristö: HUBS

HUBS tarjoaa vapaasti valittavia opintoja hyvästä yrittäjyydestä Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoille. HUBSilta saat myös sparrausta tulevaisuuden suunnitelmiisi ja yrittäjyyteen!

Tiedekahvila

Vievätkö robotit ihmisten työt?

Robotiikka on mielenkiintoinen ja jo nykypäivänä erittäin laajalle levinnyt ala. Missä robotteja käytetään, mitä niillä voi tehdä? Missä mennään nyt ja miltä näyttää tulevaisuus? Loppuvatko ihmisiltä työt? Luennossa vastataan näihin kysymyksiin ja tutustutaan robotiikan opetukseen ja tutkimukseen Tampereen yliopistossa.

Puhujavieraana: Jyrki Latokartano, projektipäällikkö,
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta, Automaatio- ja konetekniikka, Konetekniikka

 

Matemaatikon monet mahdollisuudet

Matemaatikot sijoittuvat tyypillisesti akateemiselle uralle, opettajiksi tai yrityksiin vaativiin asiantuntijatehtäviin. Tässä Tiedekahvilassa kerrotaan esimerkein näistä eri uravaihtoehdoista. Lisäksi tutustaan matematiikan tutkimukseen, matematiikan opetuksen tutkimukseen ja teollisuusmatematiikkaan. Kuulet myös eri Tampereen yliopiston lukuisista mahdollisuuksista opiskella matematiikkaa ja matemaattisia aineita.

Puhujavieraana: Simo ALi-Löytty, yliopistonlehtori
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta,  Tietotekniikka

Kiertotalouden teknologiat ja liiketoimintamallit - Tietojohtamisen ja Tuotantotalouden näkökulmia

Tule kuulemaan miten Tietojohtamisen ja Tuotantotalouden ammattilaiset rakentavat kestävämpää tulevaisuutta!

Tietojohtamisen ja Tuotantotalouden tutkinto-ohjelmat valmentavat toimimaan kehitys- ja johtamistehtävissä erilaisissa organisaatioissa. Liiketoiminnan kehittämisessä ja johtamisessa kestävyyden eri näkökulmat korostuvat yhä enemmän. Kestävien ja kiertotalouden mukaisten innovaatioiden, teknologioiden ja liiketoimintamallien avulla voidaan uudelleenkäyttää tuotteita ja kierrättää materiaaleja – ja näin säästää luonnonvaroja. Tietojohtamisen ja tuotantotalouden ammattilaiset ovat avainasemassa rakentamassa kestävämpää maailmaa uudenlaisten liiketoimintamallien avulla.

Puhujavieraina: Jouni Yrjänäinen, yliopistonlehtori, talouden ohjaus kansainvälisissä hankinta- ja myyntiverkostoissa, Johtamisen ja talouden tiedekunta, Tuotantotalous sekä

Jenni Kaipainen, tutkijatohtori, Johtamisen ja talouden tiedekunta, Tuotantotalous

Tulevaisuuden elektroniikka ja sähkötekniikka

Elektroniikka ja sähkötekniikka mahdollistavat yhteiskunnan toiminnan. Nämä teknologiat ovat sulautuneet saumattomasti osaksi meidän jokapäiväiseen elämäämme, jopa niin syvälle että emme aina tunnista milloin käytämme niitä.

Aiheeseen kuuluvat muun muassa mikro- ja nanoelektroniikka, kuluttaja tuotteet, robotit, itsestään liikkuvat autot ja koneet, älykkäät sähköverkot ja paljon muuta.

Puhujavieraina: Matti Mäntysalo, professori, Elektroniikka,
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, Sähkötekniikka ja

Kalle Ruuth, yliopisto-opettaja, Sähköenergiatekniikka
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, Sähkötekniikka

Millaisia automaatioratkaisuja nuoret osaajat ovat kehittäneet yhteiskunnan tarpeisiin?

Automaatiotekniikan merkitys tekniikassa, taloudessa ja koko yhteiskunnassa kasvaa jatkuvasti. Tiedekahvilassa pääset tutustumaan, millaisia automaatioratkaisuja meiltä valmistuneet nuoret ovat varhaisessa vaiheessa työuraansa tehneet ja miten niillä on esimerkiksi vähennetty päästöjä, energiankulutusta ja luonnon resurssien käyttöä. Lisäksi näet konkreettisia esimerkkejä automaatiotekniikan opiskelijatöistä. Tiedekahvila on luonteeltaan osallistava, joten pääset itse vaikuttamaan sen sisältöön.

Puhujavieraana: Veli-Pekka Pyrhönen, yliopisto-opettaja, Automaatio ja systeemiteoria, Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta, Automaatio- ja konetekniikka

Tekoälybändi rokkaa tykimmin

Tämä Tiedekahvila pureutuu siihen, miten AI eli tekoäly, pistää biisit kasaan ja vetää keikkaa paremmin kuin kukaan muu. Käydään läpi, mitä AI oikeasti on, miten se oppii ja miten se on mullistanu musan tekemistä. Näytetään esimerkkejä AI-bändeistä, jotka vetää settiä niin, että taju lähtee. Mietitään myös, miten AI muuttaa musiikkibisnestä ja luovaa prosessia. Lopuksi spekuloidaan, mihin suuntaan AI vois vielä mennä. Tämä on matka siihen, miten tekoäly ja musa lyö kättä ja luo jotain aivan uutta.

Puhujavieraana: Pekka Abrahamsson, professori, ohjelmistotekniikka, Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, Tietotekniikka

Ja vielä...

Opekahvila

Opettaja tai opinto-ohjaaja, tule tapaamaan kollegoita ja juttelemaan ajankohtaisista aiheista kahvikupillisen äärellä. Opekahvila on avoinna päärakennuksen tilassa Puruk Cahu koko tapahtuman ajan klo 9-15. Opekahvilassa paikalla on yliopiston opiskelija- ja hakijapalveluiden sekä tiedekasvatuksen asiantuntijoita.