Maestro-kanava
Lauantai 23.1.2021
10:00-15:00
Tieteen päivien Maestro-kanava
Seuraa Maestro-kanavan ohjelmaa: https://event.prospectumlive.com/tieteenpaivat-2021
Mitä piilee otsikoiden takana kansainvälisen politiikassa? Millaisia uusia kulttuuritarjonnan muotoja digitaalisuus mahdollistaa? Miten eroavat objektiivinen ja subjektiivinen Suomi-kuva?
Entä miten kertomuksia käytetään hämärtämään tutkitun tiedon ja poliittisesti motivoitujen väitteiden eroa. Miten e-urheilu vertautuu muihin harrastuksiin. Näitä asioita pohditaan Tampereen Tieteen päivien Maestro-kanavan ohjelmassa.
10:00
Pormestari Lauri Lylyn avauspuheenvuoro
10:05
Kansainvälistä politiikkaa pintaa syvemmältä
Kansainvälistä politiikkaa koskeva uutisointi keskittyy usein yksittäisiin näyttäviin tapahtumiin ja huomiota herättäviin ilmiöihin. Koronavirus, Brexit ja Donald Trumpin presidenttikausi ovat tarjonneet paljon aineksia tällaiselle kohujen ja konfliktien värittämälle kuvalle maailmasta.
Mutta mitä otsikoiden takaa löytyy? Millaisia pitkän aikavälin kehityskulkuja kansainvälisessä politiikassa on havaittavissa? Mitkä tärkeät kysymykset jäävät uutisotsikoiden varjoon? Millaisena kansainvälinen politiikka näyttäytyy, kun sitä tarkastellaan uusista ja yllättävistä näkökulmista.
Näitä kysymyksiä pohtimassa on neljä Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan tutkijaa: YTT Sirke Mäkinen, YTT Karim Maiche, YTT Saara Särmä ja YTM Johannes Lehtinen.
11:00
Kun Suomi putos puusta verkkoon: Digitaalinen yhdenvertaisuus ja kulttuurikansalaisuus
Maailma on ottanut vuodessa pakotetun digiloikan. Työelämässä, opiskelussa ja monissa palveluissa on löydetty uusia tapoja ja käytäntöjä hoitaa asioita diginä ja etänä. Monet niistä jäävät varmasti elämään sittenkin, kun koronapandemia väistyy.
Mutta mitä meiltä on jäänyt huomaamatta? Ketkä ovat jääneet digitalisaation katveeseen? Kuinka kulttuuri sen kaikissa merkityksissä kehittyy?
Näitä kysymyksiä pohtivat kehittämispäällikkö Jaakko Laurila, johtaja Panu Pokkinen ja yliopistolehtori Riku Roihankorpi.
12:00
Suomi – maa jota ei ole?
Valitettavasti kyseinen keskustelu jää ohjelmasta pois yllättävän esteen vuoksi.
Keskustelua siitä miten tiede ja taide kertovat menneestä ja meistä.
Keskustelijoina professorit Raisa Toivo, Pertti Haapala ja kirjailija Juha Hurme
13:00
Kokemuksia, kuvittelua ja manipulaatiota: kuinka kertomukset tuottavat ja kyseenalaistavat tietoa
Puheenjohtaja: Samuli Björninen, Tampereen yliopisto
Sessio tarkastelee eri kanteilta kertomusten suhdetta tietoon. Tarjoaako kertomus tietoa, johon emme muuten pääsisi käsiksi? Minkälaista tietoa voimme saada fiktiokertomuksista? Entä miten kertomuksia käytetään hämärtämään tutkitun tiedon ja poliittisesti motivoitujen väitteiden eroa? Kertomusten toiminnan ymmärtäminen – olivat ne spontaaneja tai tarkoin rakennettuja, tosia tai fiktiivisiä – on kriittisen lukutaidon edellytys. Näkökulmia aiheeseen avaavat:
Anna Ovaska
Kertomuksia kivusta: kokemustieto ja lääketieteellinen tieto
Samuli Björninen
Faktoista kertomuksiksi: yhteisen tiedon kyseenalaistaminen salaliittoteorioiden retoriikassa
Hanna-Riikka Roine
Mitä meidän on mahdollista tietää: spekulaatio ja kertomus fiktiossa
14:00
Kilpapelaaminen ja pelit harrastuksena ja huippu-urheiluna
E-urheilu, eli kilpapelaaminen, on moniulotteinen globaali ilmiö, joka on muokannut videopelien pelaamisesta lajiurheilua ja kehittänyt pelaamisen harrastukselle tarkat rakenteet ja tavoitteet. Kilpapelaamisen suosio näkyy erityisesti nuorten miesten keskuudessa, jossa se on noussut jopa suositummaksi kuin perinteinen jääkiekko. Mutta miten pelaaminen nyt vertautuu muihin harrastuksiin, ja mitä pelaaminen on harrastuksena? Ja miten tähän harrastukseen tulisi suhtautua vanhempana ja kasvattajana? Entä itse pelaajana? Voiko kilpapelaamisesta tulla työ tai ammatti? Ja kutsuuko tämä harrastus mukaansa myös naisia?
Näihin kysymyksiin vastaa paneeli pelikulttuurin ja kilpapelaamisen asiantuntijoita, kouluttajia ja tutkijoita. Paneelin loppuun säästämme myös hetken yleisön kysymyksille.
Mukana keskustelemassa:
Usva Friman, Projektitutkija, Tampereen yliopisto
Niklas Hirvelä, eSport valmentaja, Ahlman
Niklas Nylund, Tutkija, Suomen pelimuseo
Tatu Peltonen, Valmentaja ja E-urheilu koordinaattori, Varalan urheiluopisto
Maria Törhönen, Tutkija ja projektipäällikkö, Tampereen yliopisto