Puhujat

Pe 20.1. klo 09.00-9.25 Hämähäkinsilkkiä laboratoriosta - avaruuspukuja ja tulevaisuuden lääketiedettä?

Sesilja Aranko

Staff Scientist, Aalto-yliopisto

Sesilja Aranko on tutkija Aalto yliopiston Biotuotteiden ja biotekniikan laitoksella. Hän tutkii rekombinanttisesti tuotettuja proteiinipohjaisia materiaaleja kuten silkkejä ja kollageenejä.

 

Pe 20.1. klo 09.25-9.50 Mikroskooppiset, rakennetut kudokset ihmiselimistön mallina – kurkistus monikudosmallintamisen maailmaan

Alma Yrjänäinen

väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto

Alma Yrjänäinen on väitöskirjatutkija Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa toimivassa Aikuisen kantasolujen -tutkimusryhmässä. Aikuisen kantasolujen -tutkimusryhmä on yksi kuudesta Monikudosmallintamisen huippuyksikön muodostavista tutkimusryhmistä.

Pe 20.1. klo 10.00–10.25 Kasvava data-riippuvuus muuttaa kansainvälistä politiikaa

Valtteri Vuorisalo henkilökuva

Valtteri Vuorisalo

työelämäprofessori, Tampereen yliopisto

Valtteri Vuorisalo toimii Julkishallinnon ja turvallisuuden yksikön toimialajohtajana Fujitsulla ja on myös osa-aikainen kansallisen turvallisuuden ja turvallisuuspolitiikan työelämäprofessori Tampereen Yliopistossa. Lisäksi hän on vanhempi vieraileva tutkija King’s College Londonin sotatieteen laitoksella sekä Maapuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan (MATINE) jäsen. Valtteri on pureutunut erityisesti datakeskeisyyteen sekä siihen, miten se synnyttää uusia toteutus-, yhteistyö- ja varautumismalleja etenkin valtionhallinnossa.

 

 

Pe 20.1. klo 10.25–10.50 Nuoret ja rikollisuus – apua, tukea ja toimintaa

Katri Björklund

toimitusjohtaja, 10Monkeys Digital

Katri Björklund on toimii toimitusjohtajana 10Monkeys Digital yrityksessä, joka tuottaa digitaalisia ratkaisuja erityisesti lapsille ja nuorille.

Eeva Koivunen

asiantuntija, Sisäministeriö

Eeva Koivunen työskentelee asiantuntijana sisäministeriön Strateginen ohjaus ja kehittäminen -yksikössä, jossa hän koordinoi ja kehittää sisäisen turvallisuuden tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Koivunen tunnetaan myös sisäministeriön sisäisen turvallisuuden podcastin eli TuoviCastin toisena juontajana ja tuottajana. @eekoivun

Ansa Jokiranta

ylitarkastaja, Poliisihallitus

Poliisihallituksen viestinnän ylitarkastaja Ansa Jokirannan monipuolisiin työpäiviin sisältyy muun muassa niin viestintätekojen ja-tapahtumien kuin erilaisten kampanjoiden ja koulutusten suunnittelua sekä kehittämistä. @AnsaJokiranta

Pe 20.1. klo 11.00-11.50 "Käyn koulut loppuun ja aloitan aikuistumisen” - Nuoret etsimässä elämänpäämääräänsä

Merja Viljanen

väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto

Yhteisöpedagogi AMK, YTM Merja Viljanen toimii väitöskirjatutkijana Tampereen yliopistossa ja nuorisotyönohjaajana Vesilahden seurakunnassa.

 

Elina Kuusisto

dosentti, Tampereen yliopisto

Dosentti, TT, KM Elina Kuusisto työskentelee kasvatustieteen yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa.

 

Pe 20.1. klo 12.00-12.50 Eläinten mieli, arvo ja sidos ihmisten hyvinvointiin

Elisa Aaltola

Eläin- ja ympäristöetiikan dosentti ja tutkija, Turun yliopisto

Elisa Aaltola toimii eläin- ja ympäristöetiikan dosenttina ja tutkijana Turun yliopistossa.  Hän on julkaissut eläinkysymyksestä kymmeniä tutkimusartikkeleita ja 11 kirjaa, muun muassa Häpeä ja rakkaus: ihmiseläinluonto (Into 2019) ja Esseitä eläimistä (Into 2022). Vuonna 2021 hänelle myönnettiin Pro Animalia -palkinto elämäntyöstä eläinten hyväksi ja vuonna 2022 hän sai Vuoden maailmanparantaja -palkinnon.

Pe 22.1. klo 13.00–13.50 Mistä puheenaiheet saavat alkunsa?

Pauliina Penttilä

Tutkija, Tampereen yliopisto

Pauliina Penttilä, YTT, tutkii toimitustyötä ja on työskennellyt pitkään toimittajana muun muassa Suomen Kuvalehdessä.

Mikko Hautakangas

tutkija, Tampereen yliopisto

Mikko Hautakangas, FM, toimii yliopisto-opettajana Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Cometissa ja tutkinut mm. faneja, journalismia ja toisinaan kärjekkääksi yltyvää nettikeskustelua.

La 28.1. klo 10.00-11.15 Ajankohtaisia alkuja maailmanpolitiikassa (Pieni sali)

Tuomas Forsberg

Tuomas Forsberg

professori, Helsingin yliopisto

Tuomas Forsberg on kansainvälisen politiikan professori ja tutkijakollegiumin johtaja Helsingin yliopistossa.

Hanna Ojanen

Hanna Ojanen

tutkimusjohtaja, Tampereen yliopisto

Hanna Ojanen toimii tutkimusjohtajana Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen tutkimusohjelmassa ja H2020-tutkimushankkeessa ENGAGE (“Envisioning a New Governance Architecture for a Global Europe”).

Kai Sauer

Kai Sauer

alivaltiosihteeri, Ulkoministeriö

Kai Sauer työskentlee Ulkoministeriössä ulko- ja turvallsiuuspolitiikan alivaltiosihteerinä. Aiemmin hän toiminut Suomen YK-edustuston päällikkönä New Yorkissa, suurlähettiläänä Indonesiassa, Itä-Timorissa ja ASEAN-järjestössä. Tampereen yliopiston vuoden alumni 2014.

Juha A. Vuori

Juha A. Vuori

professori, Tampereen yliopisto

Juha A. Vuori on kansainvälisen politiikan professori ja Turvallisuuden, riskien ja resilienssin tutkimuskeskuksen (Tampere Centre for Security, Risk, and Resilience, TASERR) johtaja Tampereen yliopistossa.

La 28.1. klo 10:00-11:30 Kestävä aivoterveys (Duetto)

Mirva Kolonen

Mirva Kolonen

lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu

Mirva Kolonen on Kestävä aivoterveys -hankkeen projektipäällikkö, jolla on pitkäaikaista kokemusta yritysmaailman prosessien, johtamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisessä. Hän työskentelee TAMKin YAMKin lehtorina johtamisen ja terveyden edistämisen koulutusohjelmissa ja erilaisissa kehittämisprojekteissa.

Kirsi Toljamo

Kirsi Toljamo

lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu

Kirsi Toljamo on Kestävä aivoterveys -hankkeen projektikoordinaattori, joka työskentelee TAMKissa lehtorina sairaanhoitaja -koulutuksessa. Hän on koulutukseltaan proviisori ja työskennellyt pitkään esihenkilö- ja kehittämistehtävissä.

Mia Pihlaja

LL, väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto

Mia Pihlaja on lääketieteen lisensiaatti sekä väitöskirjatutkija, joka on tehnyt toiminnanohjaukseen liittyvää tutkimusta vuodesta 2016 lähtien TAYS Käyttäytymisneurologian tutkimusyksikössä. Ajankohtaisesti hän tekee kliinistä työtä päivystysklinikassa erikoistuvana lääkärinä, mutta yleislääkärinä kokemusta on kertynyt myös terveyskeskus- sekä työterveystyöstä. Vuodesta 2020 lähtien Pihlaja on toiminut yhtenä aivoterveyden asiantuntijoista Kestävä aivoterveys-kehityshankkeessa.

Laura Bordi

tutkija, Tampereen yliopisto

Laura Bordi työskentelee tutkijana työhyvinvoinnin tutkimusryhmässä Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Hänellä on yli vuosikymmenen kokemus työhyvinvoinnin tutkimus- ja kehittämistehtävistä, ja viime vuosina hänen työnsä on keskittynyt erityisesti muuttuvan ja digitalisoituvan työn työhyvinvointikysymyksiin.

La 28.1. klo 11.00-12.00 Lasten akatemia: Pitävätkö kaikki intiaanit sulkapäähinettä? (Sopraano)

Riku Hämäläinen

Riku Hämäläinen

dosentti, Helsingin yliopisto

Riku Hämäläinen on Helsingin yliopiston dosentti ja hän työskentelee museotoimenjohtajana Seinäjoella. Hän on tutkinut ja kirjoittanut paljon intiaanien kulttuureista ja uskonnoista sekä ollut mukana tekemässä intiaanikulttuureita esitteleviä näyttelyitä, mm. Istuva Härkä -näyttelyä Tampereella Vapriikissa vuonna 2009.  

La 28.1. klo 11.00 - n. 14.00 Tampere Chamber Music Festival -luento/työpaja: Näkyvän ja näkymättömän liike (Maestro)

Asta Taani

Asta Raami

Taiteen tohtori ja intuitiotutkija

Taiteen tohtori Asta Raami on intuitiotutkija, kouluttaja ja tietokirjailija. Hän väitteli intuition käytöstä ja kehittämisestä Aalto-yliopiston Medialaboratoriossa ja hänellä on myös tutkinnot designista ja kasvatustieteestä. Asta Raami on tutkinut luovuuden ja intuition kehittämistä yli 20 vuotta ja kouluttanut eri alojen yliopisto-opiskelijoita ja asiantuntijoita teemoista 15 vuotta. Astan teokset Älykäs intuitio ja miten käytämme sitä (S&S 2016) ja Intuitio3 – yhteys mahdottoman ratkaisuun (Otava 2020) käsittelevät intuition monimuotoisuutta ja hyödyntämistä. Hän on myös kirjoittanut ja ollut osakirjoittajana useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa, jotka käsittelevät intuition hyödyntämistä opetuksessa, koulutuksessa ja johtajuudessa. Tällä hetkellä Asta toimii yrittäjänä ja kouluttajana innerversity.org hakkeessa sekä kouluttaa mm. kasvatusalan johtajia intuition ja visionäärisen johtajuuden teemoista yhteistyössä Helsingin Yliopiston kanssa, Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa.

Sini Länsivuori

Sini Länsivuori

tanssitaiteilija ja pedagogi

Sini Länsivuori (s. 1967) on palkittu suomalainen tanssitaiteilija ja pedagogi. Länsivuoren ura on sisältänyt lukuisia merkittäviä rooleja niin klassisen ja modernin baletin kuin nykytanssin teoksissa. Tällä hetkellä Länsivuori työskentelee freelance-tanssitaiteilijana.

Länsivuori valmistui 18-vuotiaana vuonna 1985 Kansallisoopperan balettikoulusta ja sai samalla kiinnityksen Suomen Kansallisbalettiin. Myöhemmin Länsivuori opiskeli myös Jyväskylän ammatillisessa korkeakoulussa, josta hän valmistui vuonna 2004 pääaineenaan pedagogiikka. Länsivuorelle luovutettiin Suomi-palkinto vuonna 2007 sekä Suomen teatterijärjestöjen keskusliiton myöntämä Suomen näyttämötaiteen kultainen ansiomerkki vuonna 2014.

Suomen Kansallisbaletissa Länsivuori tanssi monia rooleja, kuten Vladimir Burmeisterin Joutsenlammessa, Rudolf Nurejevin Pähkinänsärkijässä, Sylvie Guillemin Gisellessä sekä Vaslav Nijinskyn Kevätuhrin valittuna neitona Millicent Hodsonin ja Kenneth Archerin tekemässä rekonstruktiossa. Hän työskenteli muiden muassa Carolyn Carlsonin, Marjo Kuuselan, Tommi Kitin, William Forsythen, Kenneth Kvarnstromin, Jiri Kilianin, Ohad Naharinin, Angelin Preljocaj’n, Tero Saarisen ja Jorma Uotisen kanssa.

Länsivuori liittyi Tero Saarinen Companyn tanssijaksi vuonna 1998 ja työskenteli ryhmän taiteellisena kehityspäällikkönä 2014–2018. Länsivuori oli merkittävässä roolissa lukuisissa Saarisen menestysteoksissa ja toimi myös koreografin assistenttina teoksissa Transfigured Night (Göteborg Ballet, 2002), Scheme of Things (NDT1, 2009), Vox Balaenae (2011), Absent Presence (2011), Kullervo (2015), TRAIL (2015) ja Zimmermann Trio (2018).

La 28.1. klo 11.30-13.00 Hyvinvointialueiden alku (Pieni sali)

Anna-Kaisa Ikonen

Anna-Kaisa Ikonen

pormestari, Tampereen kaupunki

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen on Tampereen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden tohtori. Hän siirtyi pormestariksi kansanedustajan tehtävästä.

Aiemmin hän on työskennellyt Tampereen yliopistossa työelämäprofessorina 2017 – 2021, valtiosihteerinä kahdessa edellisessä maan hallituksessa vuosina 2018 – 2019 valtiovarainministerin ja kokoomuksen ministeriryhmän valtiosihteerinä ja 2011 – 2013 hallinto- ja kuntaministerin valtiosihteerinä ja Tampereen pormestarina kaudella 2013 – 2017.

Kari Hakari

Kari Hakari

osastopäällikkö, Sosiaali- ja terveysministeriö

Kari Hakari on toiminut sosiaali- ja terveysministeriön sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosaston
osastopäällikkönä 2020 alkaen. Vuosina 2017–2019 Hakari työskenteli valtiovarainministeriössä
muutosjohtajana maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutehtävissä. Vuosina 2016–2017 hän
toimi Pirkanmaan liiton sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajana. Tätä ennen hänellä oli
pitkä työura Tampereen kaupungin johto- ja -kehittämistehtävissä. Hakari on koulutukseltaan
hallintotieteiden tohtori.

Taru Kuosmanen

Taru Kuosmanen

sosiaali- ja terveysjohtaja, Pirkanmaan hyvinvointialue

Taru Kuosmanen työskentelee Pirkanmaan hyvinvointialueella sosiaali- ja terveysjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä. Kuosmasen vastuulla on palvelutoiminnan johtaminen. Aiemmin Kuosmanen työskenteli  Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen johtajana ja sitä ennen eri tehtävissä mm. hyvinvointipalvelujen johtajana vastaten sosiaali- ja terveyspalvelujen ohella myös sivistyspalveluiden johtamisesta. Kuosmanen on ollut mukana sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen eri vaiheissa yli kymmenen vuoden ajan. Koulutukseltaan hän on YTM, HTM ja eMBA.

Juha Teperi

Juha Teperi

johtaja, Tampereen yliopiston tutkijakollegium

LT Juha Teperi johtaa Tampereen yliopiston monitieteistä tutkijakollegiumia.

Pasi-Heikki Rannisto

Pasi-Heikki Rannisto

tutkimusjohtaja, Tampereen yliopisto

Pasi-Heikki Rannisto toimii tutkimusjohtajana Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Hän johtaa arviointiin ja johtamisen kehittämiseen keskittyvää Tampere University Centre for Governance and Evaluation (TAUGO) -tutkimuskeskusta. Hän on työskennellyt viime vuodet sosiaali- ja terveyshuollon johtamisen professorina Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Näihin tehtävien liittyen hän on vastannut erikoistuvien lääkärien johtamisopinnoista ja toimii Sote EMBA -koulutusohjelmien ohjelmajohtajana.

La 28.1. klo 12.15-13.00 Vesihuoltopalvelut Suomessa ja maailmalla – tarvitaanko tieteellistä tutkimusta? (Sopraano)

Jarmo Hukka

Jarmo Hukka

dosentti, Tampereen yliopisto

TkT Jarmo J. Hukka on dosentti ja vieraileva tulevaisuudentutkija vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmässä (CADWES). Erikoisalat: Palveluiden sääntelyn, järjestämisen ja tuotannon hallinto ja hallinta; kehitysmaiden vesihuollon reformit. Ammatillista kokemusta 46 vuotta, joista kansainvälisissä hankkeissa yhteensä 12 vuotta Cayman-saarilla, Sri Lankassa, Keniassa, Kosovossa ja Afrikan kehityspankissa.

Tapio Katko

Tapio Katko

dosentti, Tampereen yliopisto

TkT Tapio S. Katko on dosentti, tietokirjailija ja vieraileva senioritutkija. Vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmän vetäjä 1998–2018 ja UNESCO-oppituolin haltija 2012–2020. Erikoisalat: vesihuollon pitkän aikavälin kehitys. Noin 45 vuotta ammatillista kokemusta, josta useampia vuosia ulkomailla, mm. eteläisessä Afrikassa ja Yhdysvalloissa.

La 28.1. klo 13:00-14:00 Paneelikeskustelu: Selittävä tekijä - Ihmistiedettä livenä (Duetto)

Anne Koski

Anne Koski

tutkija, Tampereen yliopisto

Anne Koski (YT, AMK) on tieteen ja taiteen moniottelija. Hän työskentelee sekä vierailevana tutkijana Tampereen yliopistossa että kulttuurituottajana taiteen vapaalla kentällä.

Jaana Parviainen

Jaana Parviainen

yliopistotutkija, Tampereen yliopisto

Jaana Parviainen on filosofi ja yliopistotutkija Tampereen yliopistossa. Hän on erikoistunut teknologian filosofiaan, ruumiillisuuden tutkimukseen sekä tietämättömyyttä koskeviin kysymyksiin.

Hanna Ryti

Hanna Ryti

teatteriohjaaja ja kirjailija

Hanna Ryti on kirjailija ja teatteriohjaaja. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi, Tampereen yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi ja Helsingin ammattikorkeakoulusta teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Ryti on ohjannut ja kirjoittanut lukuisia näytelmiä ja esityksiä, toiminut käsikirjoittajana ja teatteriopettajana sekä mm. radiotoimittajana. Häneltä on julkaistu romaanit Eron kuvia (2021), Rakkaudettomuus (2019) ja Syli (2017), sekä kahden näytelmän kokoelma Aina on joku syy ja Sinisiipi (Ntamo 2018).

28.1. klo 13:15-14:30 Nuoret ja rikollisuus (Pieni sali)

Katri Björklund

toimitusjohtaja, 10Monkeys Digital

Katri Björklund on toimii toimitusjohtajana 10Monkeys Digital yrityksessä, joka tuottaa digitaalisia ratkaisuja erityisesti lapsille ja nuorille.

Eeva Koivunen

asiantuntijana, Sisäministeriö

Eeva Koivunen työskentelee asiantuntijana sisäministeriön Strateginen ohjaus ja kehittäminen -yksikössä, jossa hän koordinoi ja kehittää sisäisen turvallisuuden tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Koivunen tunnetaan myös sisäministeriön sisäisen turvallisuuden podcastin eli TuoviCastin toisena juontajana ja tuottajana. @eekoivun

Ansa Jokiranta

ylitarkastaja, Poliisihallitus

Poliisihallituksen viestinnän ylitarkastaja Ansa Jokirannan monipuolisiin työpäiviin sisältyy muun muassa niin viestintätekojen ja-tapahtumien kuin erilaisten kampanjoiden ja koulutusten suunnittelua sekä kehittämistä. @AnsaJokiranta

Marko Juutinen

 YTT, tutkija, Poliisiammattikorkeakoulu

Marko Juutinen on väitellyt Tampereen yliopiston Johtamisen ja talouden tiedekunnassa ja hänen poliisialaan liittyvä tutkimuksensa käsittää viharikoksia, vihapuherikoksia ja järjestäytyneen rikollisuutta. Aikaisemmin Juutinen on tutkinut nousevia valtoja, BRICS-järjestöä, kauppapolitiikkaa ja klassista liberalismia.

La 28.1. klo 14:00 Työhyvinvoinnin tutkiminen ja kehittäminen muusikkojen työyhteisöissä (Duetto)

Helmi Kuusi

Helmi Kuusi

psykologi ja viulisti

Helmi Kuusi on psykologi ja viulisti, jolla on pitkä kokemus muun muassa orkesterimuusikon työstä.

La 28.1. klo 14.45-16.00 Luovan idean alku (Pieni sali)

Emmi NIeminen

Emmi NIeminen

kuvataiteilija (AMK)

Emmi Nieminen on tamperelainen kuvataiteilija, sarjakuvantekijä ja kuvittaja. Hänen teoksiaan on ollut sekä Tampereen katukuvassa että väitöskirjoissa, sarjakuva-antologioissa ja näyttelyissä seitsemässä eri maassa. Nieminen on myös yksi Tampereen Taidehalli -työhuoneen ja taiteilijakollektiivin perustajajäsenistä.

Matti Rönkä

Matti Rönkä

kirjailija ja uutisankkuri

Matti Rönkä on syntynyt 1959 Outokummussa ja asuu nykyään Helsingissä. Hän on valmistunut toimittajaksi Sanoma Oy:n toimittajakoulusta ja valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee uutisjuontajana Ylen uutisissa. Röngän kirjat ovat saaneet kiitosta kielestä, yhteiskunnallisuudesta ja huumorista, ja niitä on julkaistu parillakymmenellä kielellä.

Antti Toivainen

Antti Toiviainen

kehitysjohtaja, Film Tampere

Pohjoismaiden suurimman elokuvalevitys- ja tuotantoyhtiön, SF Studiosin, johtotehtävissä 20 vuotta toiminut Antti Toiviainen vastasi muun muassa suurimpien Hollywood-studioiden elokuvalevityksestä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa, sekä yli 100 suomalaisen elokuvan rahoituksesta käsikirjoituksen pohjalta. Toimii tänä päivänä Film Tampereella kansainvälisten tuotantojen houkuttelemiseksi Tampereelle, työ- ja elinkeinoministeriön asettaman audiovisuaalisen alan kasvusopimusta valmistelevan työryhmän puheenjohtajana, sekä Tamhockeyn Oy:n hallituksen jäsenenä. Intohimona on työskennellä luovan talouden parissa, jossa IP:n skaalautuvuuden lisäksi syntyy positiivisuustäytteistä lisäarvoa.

Niina Koivunen

yliopistotutkija, Vaasan yliopisto

Niina Koivunen työskentelee yliopistotutkijana Vaasan yliopiston Johtamisen yksikössä. Hän on tutkinut mm. johtajuutta taideorganisaatioissa, luovaa taloutta sekä taiteellisten menetelmien käyttöä johtajuuskoulutuksessa.