Ohjelma

Tiedon valoa -tapahtumassa tutustut siihen, mitä kaikkea älykäs kaupunki voi tarkoittaa. Löydät arkea sujuvoittavia digitaalisia palveluita ja sovelluksia. Saat tietoa kestävästä rakentamisesta, asumisesta, matkailusta ja kiertotaloudesta. Pääset jututtamaan asiantuntijoita sekä kokeilemaan ja tekemään itse. Ohjelmaa on kaiken ikäisille!

Tiedon valoa -tiedetapahtuma Tampere-talossa
lauantaina 25.1.2020 kello 10—16

Tapahtuman ohjelma (A4, pdf)

10—15 Non-stop -työpajoja ja Lasten akatemian luento lapsille
Katso tarkemmat tiedot ja tule mukaan


10—16 Katsottavaa, kokeiltavaa ja ihmeteltävää. Sorsapuistosalin näyttelyalue
Tutustu näyttelyalueen tarjontaan


10—16 Tampere Alumni. Tule tapaamaan Tampere Alumni -tiimiä ständillemme ja ideoimaan alumnitoimintaamme.
Lisätietoja


10—16 Kirjamyynti Puistolämpiössä 1
Katso lisätiedot näytteilleasettajista


Asiantuntijapuheenvuoroja ja paneelikeskusteluja
Pieni sali

 • 10.00 Tiedon valoa -tapahtuma avaa Tampere Smart City Week -kokonaisuuden. Avauspuheenvuoron pitää apulaispormestari Jaakko Stenhäll, Tampereen kaupunki
 • 10.10 Quo vadis? Minne menet suomalainen kansalaisyhteiskunta?
  Minne suomalainen kansalaisyhteiskunta on menossa ja millainen on kansalaistoiminnan asema yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa?  Suomi on perinteisesti ollut vahva järjestötoiminnan maa. Keskeisin osa suomalaista kansalaistoimintaa tehdään kansalaisten muodostamissa ryhmissä kuten erilaisissa kulttuuri-, harraste-, elinkeino- ja edunvalvontajärjestöissä. Kansalaisyhteiskunnan tilasta professori Harri Melinin kanssa keskustelemassa tutkija Veera Kaleva ja yliopistonlehtori Mikko Lahtinen.
  Lisätietoa puhujista
 • 12.00 Empatia, musiikki ja yhteisöllisyys.
  Aivotutkija Katri Saarikivi pohtii, mikä on empatian merkitys ihmiselle ja koko ihmiskunnalle. Miten musiikki liittyy empatiaan? Puheenvuorossa tarkastellaan musiikin ja empatian neurotiedettä, ja esitetään näkökulmia näiden ilmiöiden yhteyksistä ja merkityksestä ihmiselle.
 • 13.00 Hetki musiikille.
  Lyhyessä musiikkihetkessä kuullaan kahta säveltäjää, Bartokia ja Griegiä, joiden musiikissa kuuluu voimakas oma kieli, yhteys luontoon, maaperään ja kansaan. Musiikkihetki toteutetaan yhteistyössä Tampere Chamber Music -festivaalin kanssa.
 • 14.00 Liikenne ja matkailu muutoksen kourissa.
  Maailmassa tehtiin vuonna 2018 noin 1,4 miljardia ulkomaanmatkaa ja matkailun hiilidioksidipäästöt muodostavat kahdeksan prosenttia koko maailman päästöistä. Yhä useammalla maailmassa on nyt varaa, aikaa ja halua matkustella. Kehittyvien maiden kuten Kiinan ja Intian elintaso nousee ja maiden miljardeihin nouseva väestö haluaa myös matkustella. Tampereen yliopiston innovaatiojohtaja Taru Pilvin johdolla keskustelmassa Tampereen yliopiston alumnit: valokuvaaja ja journalisti Meeri Koutaniemi, johtaja Jorma Mäntynen, WSP Finland Oy sekä vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen, SITRA. Lisätietoa puhujista

Asiantuntijapuheenvuoroja ja miniluentoja
Duetot 1 & 2

 • 10.00 Teemana terveys.
  Mitä hyötyä on oman terveyden ja hyvinvoinnin mittaamisesta? Asiantuntijat kertovat, miten terveysteknologioita tutkitaan ja kehitetään, jotta ne saadaan terveydenhuoltoon asiakas- ja potilaskäyttöön tai kansalaisten omaan käyttöön. Näkökulmiaan aiheeseen avaavat:

  • Mari Laaksonen ja Elisa Airikkala, TAMK: Genomitieto terveyden edistämisessä
  • Niina Venho, Moodmetric: Miten valita sopivin stressimittari
  • Mikael Rinnetmäki, Sensotrend Oy: Kansalaiset rakentavat omat ratkaisunsa
  • Petri Pommelin, TAYS: Lääkinnällisen laitteen käytettävyys ja turvallisuus

Keskustelun vetää hyvinvointiteknologian yliopettaja Lea Saarni, TAMK.
Lisätietoa puhujista

 • 12.00 Teemana tulevaisuuden fiksu kaupunki.
  Professori Liisa Häikiön johdolla pohditaan, millaisia ovat tulevaisuuden hyvät kaupungit. Helena Leino, Teppo Rantanen, Jouko Myllyoja ja Antti Wallin tarkastelevat erityisesti asukkaiden arkea ja kaupunkien kehittämistä. Aluksi kuulemme tutkimuksen ja kaupunkikehittämisen näkökulmia siihen, millaisia asioita ja ilmiöitä liittyy tulevaisuuden fiksuun kaupunkiin. Koemme myös tutkimukseen perustuvan pienoisnäytelmän myötä, millaiselta arki voi näyttää ja tuntua tulevaisuudessa.

  • Näytelmä: Ketterä kaupunki 2030 -skenaariot. Jouko Myllyoja ja Sanna-Kaisa Patrikainen
   Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman Ketterä kaupunki -hankkeen (2016-2019) osana laadittiin neljä skenaariota, joiden avulla hahmotettiin kaupunkilaisten arkea sekä kaupungin muuttuvaa roolia tulevaisuuden kaupungeissa. Skenaarioiden pohjalta rakennettiin myös pienoisnäytelmä, joka kertoo kokemuksellisesti millaiselta arki voi näyttää ja tuntua tulevaisuudessa.
   Lisätietoa puhujista
 • 14.00 Tekoälyn mahdollisuudet ja uhat ihmisen arjessa.
  Monet tekoälytoiminnot helpottavat arkea ja luovat uusia tapoja oppimiselle, hyvinvoinnin tukemiselle sekä tehokkaalle työlle. Toisaalta myös uhkia on nähtävissä: Miten ymmärrämme, millä perusteilla tekoäly tekee päätöksiä? Pitäisikö huolestua, jos emme tiedä olevamme tekemisissä tekoälyn kanssa? Korvaako tekoäly ihmiskontaktit? Tuoko tekoäly enemmän hyvinvointia kuin huonoja kokemuksia ihmisten arkeen? Tampereen yliopiston professori Kaisa Väänäsen johdolla aiheeseen näkökulmiaan avaavat:

  • Pertti Huuskonen, Tampereen yliopisto: Avataan tekoälyn mustat laatikot
  • Nina Pirttinokka, Tammelan koulu: Sosiaaliset robotit koulussa
  • Aki Lindberg, Provad Oy: Tekoäly asiakaspalvelutyössä
  • Nicholas Andersson, Airo Island Oy: Tekoäly hyvinvointipalveluissa

Lisätietoa puhujista

Poliisin puheenvuoro
Riffi, Tampere-talon 2. kerros

 • 13.30 – 14 Turvaaminen kielen päällä.
  Poliisin tehtävä on turvata yhteiskuntajärjestystä. Miten tämä liittyy kieleen? Sen kertoo Poliisiviestinnän lehtori Roosa Rentola Poliisiammattikorkeakoulusta.

Tapahtuman palautekysely

 Katso koko viikon ohjelma