Puhujat

klo 08.45 Johtajuussymposiumin avaus

Mari Walls

Rehtori, Tampereen yliopisto

Filosofian tohtori Mari Walls on ollut Tampereen yliopiston rehtorina elokuusta 2018. Sitä ennen hän työskenteli Luonnonvarakeskuksen pääjohtajana vuodesta 2015. Mari Walls aloitti ohjelmajohtajana Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa vuonna 2006 ja johtajana Suomen ympäristökeskuksessa vuonna 2009.

Mari Walls väitteli tohtoriksi vuonna 1989 ekologisista vuorovaikutussuhteista. Sen jälkeen hän on tehnyt tutkimustyötä ja johtanut tutkimusohjelmia Cornellin, Turun, Kuopion ja Helsingin yliopistoissa ja Suomen Akatemiassa. Turun yliopiston biodiversiteetti- ja ympäristötieteen professorina hän oli vuosina 2004-2005.

9.00 Paneeli: Vastuullinen kuluttaminen (seminaarikanava 1)

Elina Närvänen

Apulaisprofessori, Tampereen yliopisto

Palvelujen ja kaupan apulaisprofessori Elina Närvänen johtaa ruokahävikkiin ja kiertotalouden liiketaloudellista tutkimusryhmää Johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Närvänen on tutkimusryhmänsä kanssa julkaissut useita artikkeleita liittyen kestävään kuluttamiseen ja toimittanut kansainvälisen teoksen ruokahävikistä. Tutkimusryhmän uusi hanke ”Waste Matters”, jonka rahoittajana on Liikesivistysrahasto, on alkanut elokuussa 2020. Hanke perehtyy kiertotalouden edelläkävijöihin. Tutkimusryhmä on mukana myös EU-rahoitteisessa ”LOWINFOOD” -hankkeessa, jossa testataan erilaisia innovaatioita ruokahävikin vähentämiseksi.

Eva Heiskanen

Professori, Helsingin yliopisto

Eva Heiskanen on kestävän kulutuksen professori Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa. Hän tutkii muun muassa uuden teknologian käyttöönottoa, kestävän kulutuksen kollektiivisia ratkaisuja sekä energia-alaa.

Kirsi Niinimäki

Professori, Aalto-yliopisto

Kirsi Niinimäki toimii muotoilun professorina Aalto-yliopistossa. Tutkimuksessaan hän on keskittynyt kestävän kehityksen mukaiseen vaate- ja tekstiilisuunnitteluun sekä teollisuuden ja kuluttamisen ympäristövaikutuksiin. Aalto-yliopistossa hän johtaa Fashion/Textile FUTURES tutkimusryhmää.

Otso Sillanaukee

Bloggaaaja

Otso Sillanaukee on pian valmistuva KTM, Zero Waste – jäähyväiset jätteille -kirjailija ja kestävämmän elämäntyylin vaikuttaja. Nollahukka-kanavallaan Instagramissa hän jakaa tietoa kiertotalouden mukaisesta elämäntyylistä, yritystoiminnasta ja yhteiskuntakehityksestä. Otso tuli tunnetuksi elettyään vuoden niin, että hänen kaikki sekajätteensä mahtuivat 0,5l hillopurkkiin. Viimeisen vuoden aikana hän on tutkinut tekstiiliteollisuuden tilannetta kestävän kehityksen näkökulmasta. Parhaillaan hän remontoi yksiötä kiertotalouden ja Nollahukka-periaatteiden mukaan.

Kirsi Salonen

Toiminnanjohtaja, Eettisen kaupan puolesta ry

Kirsi Salonen on Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) toiminnanjohtaja. Eetti on kansalaisjärjestö, joka ajaa oikeudenmukaista maailmankauppaa, kestäviä tuotantotapoja ja vastuullista kuluttamista.

Markus Terho

Johtava asiantuntija, Sitra

Markus Terho tiimeineen Sitrassa innostaa suomalaisia tekemään kestäviä valintoja arjessaan ja auttaa kestäviä kuluttajatuotteita ja -palveluita kehittäneitä yrityksiä kasvamaan erilaisten kokeilujen kautta. Markuksella on kestävän kehityksen alalta vuosikymmenien vankka kokemus, sekä strategian ja vision luomisesta, että käytännön toteuttamisesta. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

Hanna Lusila

Toimitusjohtaja, Weecos – sustainable marketplace verkkoalusta

Hanna Lusila on yrittäjä, alustatalouden ammattilainen, ja eettisen ja ekologisen kauppapaikka Weecos.comin toimitusjohtaja ja toinen perustaja. Vuonna 2012 perustettu Weecos on kasvanut alustatalouden ja vastuullisten kauppapaikkojen pioneeriksi ja suunnannäyttäjäksi, ja lähes 200 suomalaisen vastuullisen design-yrityksen ja yli 60.000 kävijän kohtaamispaikaksi.

09.00 Paneeli: Kestävä myynnin johtaminen (seminaarikanava 2)

Leena Aarikka-Stenroos

Leena Aarikka-Stenroos

Professori, Tampereen yliopisto

Professori Leena Aarikka-Stenroos johtaa Tampereen yliopiston tuotantotalouden yksikössä CITER-tutkimusryhmää, joka luo uutta tietoa teknologialiiketoiminnasta ja erityisesti kiertotalouden liiketoiminnasta, sekä kansallista monitieteistä CICAT2025 Kiertotalouden katalyytit -hanketta (Strategisen tutkimusneuvoston rahoittamana). Hän on aina ollut teknologian, liiketoiminnan, innovoinnin ja yhteistyön yhtymäkohdassa. Hän on kulkenut humanistisista tieteistä kauppatieteisiin (väitellyt 2011 kauppatieteistä) ja teknisiin tieteisiin (Hervantaan tenurepolulle 2015, ja tuotantotalouden professoriksi 2020). Kiertotalousliiketoiminta on noussut yhdeksi keskeiseksi Leenan osaamisalueeksi ja tutkimusalueeksi, sillä tätä tietoa tarvitaan kuumeisesti, nyt kun Suomi, Eurooppa ja koko maailma on ilmastonmuutoksen äärellä haastettu toimimaan ympäristöllisesti kestävämmin.

Pia Hautamäki

Pia Hautamäki

Yliopettaja, Tampereen ammattikorkeakoulu

KTT Pia Hautamäki johtaa Tampereen korkeakouluyhteisön tekoälyyn ja robotiikkaan keskittyvää ROBINS-tutkimushanketta sekä kansainvälisen myynnin ja myynnin johtamisen maisterikoulutusta. Hänellä on omakohtaista B2B-myynnin kokemusta lähes 20 vuodelta ja hän on väitellyt myynnin johtamisen aihealueelta kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 2016. Pia toimii arjessaan intohimoisena myyntiosaamisen edistäjänä niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla. Pian tavoitteena on saada Suomi kasvuun myynnillä – niin korkeakouluopetuksen kuin myynnin tutkimuksenkin tukemana. Johtajuussymposiumissa Pia toimii studiomaestrona Kestävän myynnin johtamisen paneelissa.

Anna Lehtola

Anna Lehtola

Toimitusjohtaja, Lovia

Anna Lehtola on digitaalisen direct-to-consumer viestinnän ammattilainen. Hän kehittää tapoja tehdä fyysisestä tuotteesta viestikapula, joka kantaa ideologiaa mukanaan muuttaen perinteisiä kulutustottumuksia. Lovia valmistaa ylijäämämateriaaleista design-asusteita täysin läpinäkyvästi. Juuri nyt tehdään laukkuja, koska nahkajätettä syntyy merkittävästi. Lovian missio on synnyttää uudenlainen kiertokulku luonnosta mallia ottaen: taloudelliset kasvutavoitteet harmonisoidaan ekologisten raamien kanssa.

Lauri Marja-Aho

Key Account Manager, Neste Oyj

Lauri Marja-Aho vastaa pohjoismaissa Neste Oyj:n liikennepolttoaineiden myynnistä tukkuasiakkaille. Hän on työskennellyt yhtiössä 7,5 vuotta rakentaen uusiutuvien polttoaineiden liiketoimintaa eri rooleissa. Neste on maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja. Neste on myös Global 100 -listalla maailman kolmanneksi vastuullisin yritys. Saavutus oli Nesteen 14. perättäinen sijoitus kyseisellä listalla.

Malla Mattila

Yliopistolehtori, Tampereen yliopisto

Yliopistonlehtori Malla Mattila työskentelee Tampereen yliopistossa kansainvälisessä Leadership for Change (LFC) -maisteriohjelmassa, joka yhdistää ainutlaatuisella tavalla liiketaloustieteitä, hallintotieteitä ja politiikan tutkimusta.  LFC-ohjelma on ollut sen perustamisesta vuonna 2017 lähtien yksi Tampereen yliopiston suosituimmista hakukohteista. LFC-ohjelma vastaa tarpeisiin kehittää asiantuntijuutta ja johtajuustaitoja, jotka mahdollistavat monimutkaisten kestävyyshaasteiden ja muutosprosessien johtamisen, selittämisen ja analysoinnin. Tutkimuksessaan Malla yhdistelee liiketoiminnan strategisen johtamisen, kestävyyden ja teknologialiiketoiminnan tematiikoita. Hän pyrkii kehittämään yritysten verkottuneita liiketoimintaprosesseja sekä edistämään kestävämpien liiketoimintaratkaisujen synnyttämistä ja kehittämistä yhteiskunnassa.

Taru Pilvi

Taru Pilvi

Innovaatiojohtaja, Tampereen yliopisto

Taru Pilvi toimii Tampereen yliopiston innovaatiojohtajana ja vastaa innovaatiokulttuurin kehittämisen ohella myös kestävän kehityksen teemasta ja kansainvälistymisen kehittämisestä. Ennen Tampereen yliopistoon siirtymistään Taru toimi pitkään elintarviketeollisuudessa mm. Valion uusiutumisjohtajana. Lisäksi Tarulla on kokemusta startup-maailmasta, jossa erityisesti kehitysjohtajan tehtävät suklaayritys Goodiossa opettivat kestävän kehityksen arvopohjaisen kuluttajabusineksen rakentamisesta kansainvälisille markkinoille. Tarun intohimo on organisaatioiden uusiutumisen johtaminen kestävän kehityksen viitekehys huomioiden.

10.30 Seminaari: Kestävää hyvinvointia – vaikuttavia digipalveluita inhimillisesti (seminaarikanava 1)

Perttu Pölönen

keksijä, kirjailija ja säveltäjä

Perttu Pölönen on keksijä, kirjailija ja säveltäjä. Hän on voittanut Euroopan suurimman nuorten tutkimuskilpailun ja opiskellut tulevaisuuden teknologioita Singularity University -ajatushautomossa NASAn tutkimuskeskuksessa. Vuonna 2018 huippuyliopisto MIT nimesi hänet 35 lupaavimman innovaattorin joukkoon Euroopassa. Pertun esikoiskirja Tulevaisuuden lukujärjestys julkaistiin tammikuussa 2020.

Liina-Kaisa Tynkkynen

Apulaisprofessori, Tampereen yliopisto

Tenure track -tutkija (Assistant Professor), dosentti Liina-Kaisa Tynkkynen on mukana Sustainable Welfare Systems -tutkimusohjelmassa, joka sijoittuu Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa terveystieteiden alalle

Sari Mäkinen

Ylilääkäri, vastuualuejohtaja, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Sari Mäkinen työskentelee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön ylilääkärinä, vastuualuejohtajana. Lisäksi hän johtaa pirkanmaalaista sote-TKI hanketta Kehys- kehitämme yhdessä!  Hän on yleislääketieteen erikoislääkäri, LL, eMBA. Työuraan on mahtunut työskentelyä terveyskeskuslääkärinä sekä perusterveydenhuollon johtajana Pirkanmaan eri terveyskeskuksissa. Hän on ollut aktiivisesti mukana sekä kansallisessa perusterveydenhuollon johtaja- ja kehittäjäverkostoissa että Pirkanmaan sote-uudistusvalmistelussa. Hän toimii kouluttajana erilaisissa sote-johtamiskoulutuksissa. Näkökulma on asiakaslähtöinen sote-palveluiden uudistaminen ja systemaattinen kehittäminen, peruspalveluiden vahvistaminen sekä monialainen yhdessä tekeminen.

10.30 Panel: Futures of Sustainable Urban Development (seminaarikanava 2)

Hanna Helander

Arkkitehti, puheenjohtaja, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA

Henna Helander (Panelist) is the president of Finnish Association of Architects (SAFA). She is educated as an architect, worked as a practicing architect abroad and in Finland. Through her career, she has broadened her knowledge into real estate area as well as social and cultural issues. Helander has many-sided experience of architectural design, city planning, real estate and housing management, suburban developing and as well as processes. She has been working for example as an Overarchitect – Chief of Building Permission Division for City of Helsinki as well as she has run her own architecture office, Architects Helander / Langenskiöld Ltd.

Katariina Haigh

Hankekehitysjohtaja, Asuntosäätiö

Katariina Haigh (Panelist) is the development director at Asuntosäätiö sr, a not-for-profit Finnish housing trust that has pioneered the development of Finnish garden cities and is one of the biggest housing owners in Finland with a portfolio comprising right-of-occupancy and rental units across Finland. Her responsibilities cover land acquisition and urban development as well as the management of land portfolio. Katariina’s previous experience includes housing and urban development for developers, public sector roles and architectural consultancy in both Finland and France. Her special interests are private-public partnership projects and the development of a high-quality residential environment.

Jonathan Taylor

Yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto

Jonathon Taylor (Panelist) is a University lecturer in Sustainable Urban Development in the Department of Civil Engineering, Tampere University, and an Honourary Senior Research Fellow at the UCL Institute of Environmental Design and Engineering, London, UK.  His research interests are in building physics modelling of indoor environmental quality and energy use, and how buildings can impact on occupant health under a range of climate and housing adaptation scenarios.  He is an author of over 40 journal papers, and contributor to the 2019 and 2020 Lancet Countdown on Climate Change and Health, and the 2017 and 2021 United Kingdom Climate Change Risk Assessment.

Toni Tuomola

District Manager, Skanska Talonrakennus Oy

Toni Tuomola is district manager in Skanska Residential Development in Tampere and Jyväskylä area in Finland. Skanska is global construction and project development company founded 1887 in Sweden. Tuomola with his team is responsible for land acquisition for Skanska’s own projects and takes care of development, design and sales for those purposes. Skanska is value driven company and first value care for life affects widely to our residential business too. Skanska supports health and well-being and promotes green solutions and runs operations in a green way. Tuomola has led several sustainable studies and projects to develop eg. big residential area Härmälänranta in Tampere City.

Markus Laine

Yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto

Markus Laine (Chair) is a University lecturer in Sustainable Urban Development in Administrative studies, Tampere University. His research interests are in collaborative planning, zoning, sustainable urban solutions, sharing economy, sustainable transportation, co-housing and neighborhood development. He is an author of 49 academic articles and several monographs. He works actively with sustainable urban development practitioners in order to combine research and development. This orientation has brought two first awards in 2019:  Finnish housing reform architect competition to City of encounters (SAFA) and Tampere University’s societal impact award to Dwellers in Agile Cities (SA project, Subproject PI Laine).

12.00 Seminaari: The world after coronavirus – maailma koronan jälkeen (seminaarikanavat 1 ja 2)

Julian Birkinshaw

Professori, London Business School

Professor Birkinshaw is a known scholar and the professor of strategy and entrepreneurship in London Business School. As a Deputy Dean he is also in charge of executive education and learning innovation. He has been in the list of top 50 global management thinkers.

His main area of expertise is in the strategy and organisation of large corporations, and specifically such issues as innovation, corporate entrepreneurship, strategic agility and headquarters-subsidiary relationships. He is a Fellow of the British Academy, the Academy of Social Sciences and the Academy of International Business. He has been awarded Honorary Doctorate degrees by the Stockholm School of Economics (2009) and Copenhagen Business School (2018).

Professor Birkinshaw is the author of 15 books, including Fast/Forward, Becoming a Better Boss, Reinventing Management and Giant Steps in Management, and more than 90 articles in journals such as Strategic Management Journal, Academy of Management Journal, Harvard Business Review and Sloan Management Review. Professor Birkinshaw speaks at business conferences in the UK, Europe, North America and Australia. He is regularly quoted in international media outlets, including CNN, the BBC, The Economist, The Wall Street Journal, Huffington Post, Businessweek and The Times.

Sirpa Pietikäinen

Poliitikko, Euroopan parlamentin jäsen

Sirpa Pietikäinen is a Finnish Member of the European Parliament representing the European People’s Party (EPP) since 2008. She was Finland’s Minister of Environment from 1991 to 1995 and a Member of the Finnish Parliament from 1983 to 2003.

At the European Parliament, she is a member of the Economic and Monetary Affairs Committee (ECON) and in the Women’s Rights and Gender Equality Committee (FEMM), as well as substitute in the Environment and Public Health Committee (ENVI). In 2015 she was the rapporteur of the resolution on circular economy, and she has given hundreds of speeches about eco-design, waste reduction and policies supporting growth in circular economic practices.

Kai Sauer

Alivaltiosihteeri, Ulkoministeriö

Kai Sauer is the Under-Secretary of State, Foreign and Security Policy, at the Finnish Ministry for Foreign Affairs. Sauer has a long international career.

In 1995, Sauer graduated from the University of Tampere with a master’s degree in Social Sciences majoring in International Relations. In 2014, the University of Tampere awarded Ambassador Sauer as Alumni of the Year.

He is an active ice hockey player, scuba diver and runner. Sauer has run seven marathons. While serving as the Finnish Ambassador to Indonesia, Sauer won the unofficial national league of Ice Hockey in Indonesia.

12.40 Paneeli: Kestävä energia ja huoltovarmuus (seminaarikanava 2)

Veli-Pekka Tynkkynen

Professori, Helsingin yliopisto, Aleksanteri-instituutti

FT Veli-Pekka Tynkkynen toimii Venäjän ympäristöpolitiikan apulaisprofessorina Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa. Yli 20-vuotisella tutkijanurallaan hän on keskittynyt Venäjän ympäristön hallintaan, luonnonvarojen hyödyntämiseen ja aluekehitykseen liittyvään vallankäyttöön. Suomen Akatemia, Strategisen tutkimuksen neuvosto ja Valtioneuvoston kanslia ovat rahoittaneet useita Tynkkysen johtaman kymmenhenkisen kansainvälisen tutkimusryhmän hankkeita (blogs.helsinki.fi/tynkkynen). Hän luotaa maantieteilijän näkökulmasta Venäjän nykytilaa ja tulevaisuuden valintoja kirjassaan “The Energy of Russia. Hydrocarbon Culture and Climate Change” (E. Elgar, 2019).

Pami Aalto

Jean Monnet -professori, Tampereen yliopisto

Head of the Politics Unit, Faculty of Management and Business. Professor in Charge of the International Relations specialisation option of the Politics programme. Coordinator of the Cross-Border International Relations specialisation option of the Leadership for Change Master’s programme, which is a double degree programme in cooperation with St. Petersburg State University and Petrozavodsk State University.

Pami Aalto works at the interface of European integration, international relations and political economy, specialising on energy policy issues. His main interest is in interdisciplinary work on energy transitions and energy issues in general, as well as international environmental governance, where alongside scholarly work he also seeks to engage with the business, public administration and NGO sectors.

Arto Räty

Senior Vice President, Corporate Affairs and Communications, Fortum

Harri Laurikka

Toimitusjohtaja, Bioenergia ry

14.00 Paneeli: Pelastetaan Itämeri

Ilkka Herlin

Ilkka Herlin on talouselämän vahva vaikuttaja. Hän on suomalaisen lastinkäsittely-yhtiö Carcotecin hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja.

Filosofian tohtori Ilkka Herlin aloitti Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtajana joulukuussa 2018. Hänet tunnetaan aktiivisena ympäristötoimija ja hän on mm. Elävä Itämeri säätiön (BSAG) perustajajäsen ja hallituksen jäsen.

Herlin on kollegoidensa kanssa perustanut myös kaksi ekologista yritystä: Soilfood Oy:n uudistavaan kierrätysmaatalouteen ja Q Power Oy:n uusiutuvan energian varastointiin.

Krista Mikkonen

Ympäristö- ja ilmastoministeri

Mikkonen on koulutukseltaan biologi, hän on valmistunut Joensuun yliopistosta vuonna 2003 Opintojensa ohella hän harrasti aktiivisesti ympäristö- ja luonnonsuojelutoimintaa. Mikkonen on opiskellut kahteen otteeseen myös ulkomailla. Politiikassa hän on tehnyt  töitä erityisesti ympäristön, luonnon monimuotoisuuden, koulutuksen ja tasa-arvon puolesta sekä köyhyyden torjumiseksi.

Mikkonen on uransa aikana työskennellyt ympäristökeskuksella, Pohjois-Karjalan Liikunta ry:llä seurakehittäjänä sekä jätehuoltoyhtiö Puhas oy:lla. Lisäksi hän on tehnyt erilaisia luontoselvityksiä ympäristöasiantuntijaosuuskunnalle. Mikkonen asui perheineen Keniassa vuodet 2000–2003.

Nina Tynkkynen

Apulaisprofessori, Åbo Akademi

HT Nina Tynkkynen on julkishallinnon apulaisprofessori ja yhteiskuntatieteiden edustaja merentutkimuksen monitieteisessä tutkimusryhmässä Åbo Akademissa. Hän on väitellyt Tampereen yliopistosta ympäristöpolitiikan oppiaineesta vuonna 2008. Tynkkysen tutkimus kohdistuu merensuojelun monitasohallintaan ja ympäristöyhteistyöhön Itämeren alueella. Tynkkynen johtaa muun muassa kahta Itämeren ympäristönsuojeluun ja tiedon politiikkaan kohdistuvaa tutkimushanketta, joita rahoittavat Suomen Akatemia ja Tiina & Antti Herlinin Säätiö.

Markku Viitasalo

Tutkimusprofessori, Suomen ympäristökeskuksesta

Markku Viitasalo on Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori, joka tutkii meriluonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia Itämereen. Hän on väitellyt Itämeren planktonekologiasta ja mm. selvittänyt rehevöitymisen ja sinileväkukintojen vaikutuksia Itämeren ekosysteemin toimintaan. Nykyisin Viitasalo koordinoi kansallista Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmaa, VELMUa.

Viitasalo on toiminut ja toimii useissa kansallisissa ja kansainvälisissä työryhmissä, jotka edistävät Itämeren suojelua, turvaavat meriluonnon monimuotoisuutta ja tukevat merien kestävää käyttöä. Hän osallistuu aktiivisesti Itämerta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, ja on osallistunut esimerkiksi merialuesuunnitelmien toteuttamiseen niin Suomessa kuin ulkomailla.

Henri Murto

maanviljelijä, kouluttaja, Rekolan tila

Henri Murto toimii luomuviljelijänä sekä kouluttajana Rekolan biodynaamisella tilalla, Kangasalla. Rekolan tila on Suomen vanhimpia luomutiloja. Lähes 50 luomuviljelyvuoden jälkeen Rekolan maatilakokonaisuus on toimiva sekä moderni esimerkki ravinteiden kierrätyksen, lannoite- ja rehuomavaraisuuden sekä monipuolisen viljelyn mahdollisuuksista laadukkaan ja elinvoimaisen ruoan tuottamisesta, maaperän elollisuutta ja luonnon biodiversiteettiä lisäten. Vuodesta 2019 lähtien on Rekolan puutarhalla toiminut 135 jäsenen kumppanuusmaatalousmalli (csa). Henri keskittyy koulutustyössä monipuolisen viljelyn sekä maatilakokonaisuuden potentiaalin kehittämiseen.

Hanna Vähävuori

Puheenjohtaja, Johto ry

Johtamisen ja talouden tiedekunnan opiskelijoiden järjestö Johto ry:n puheenjohtaja ja hallintotieteiden opiskelija.

Anne Heikkinen

Yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto

Anna Heikkinen (KTT, dosentti) työskentelee yrityksen johtamisen yliopistonlehtorina ja vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelman vastuuopettajana Tampereen yliopiston Johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Hän on RESPMAN Research Group -tutkimusryhmän jäsen ja tekee tutkimusta liittyen kestävään liiketoimintaan, sidosryhmävuorovaikutukseen, kaupunkiluontoon, ilmastonmuutokseen ja yritysten yhteiskunnalliseen rooliin. Vapaa-ajalla hän harrastaa luonnossa liikkumista hevosten kanssa ja jalkaisin.

Markku Viitasalo

Tutkimusprofessori, Suomen Ympäristökeskus, SYKE

14.00 Paneeli: Teolliset symbioosit kiertotalouden edistäjinä

Jukka Alasentie

Jukka Alasentie

Aluekehitysjohtaja, Pirkanmaan liitto

Jukka Alasentie vastaa mm. Pirkanmaan maakuntaohjelmatyöstä sekä liiton aluekehitysvarojen käytöstä kehittämishankkeisiin. Hän on toiminut myös kunnallisissa kehittämistehtävissä ja alan konsulttina.

Jukka Alasentie is the regional development director of the Council of Tampere Region. He is responsible e.g., for  the regional program work in the Tampere region and the use of the Council’s regional development funds in development projects. He has also worked in municipal development positions and as a consultant in the field.

Jyri Arponen

Jyri Arponen

Johtava asiantuntija, liiketoiminnan kehitys, kiertotalous, Sitra;

Jyri Arponen johtaa Sitrassa teknologiateollisuuteen liittyvää kiertotalouden liiketoimintaohjelmaa. Siinä teollisuutta ja yrityksiä autetaan niiden siirtymässä nykyisistä epätehokkaista lineaaritalouden malleista kohti arvoa tuottavia kiertotalouden liiketoimintamalleja. Ennen siirtymistään Sitraan Arponen on toiminut toimitusjohtajana markkinointi- ja mainostoimistossa sekä erilaisissa tehtävissä kauppa- ja teollisuusministeriössä ja  eurooppalaisissa verkostoissa.

Jyri Arponen directs a circular business program with technology industries to help industries and companies to turn inefficiencies in current linear value chains into business value with circular business models. Prior to joining Sitra he has held the positions of CEO in a marketing and advertising agency, and in the Ministry of Trade and Industry and in European Networks focusing working with SME’s and different business ecosystems.

Ilkka Hippinen

Ilkka Hippinen

Johtava asiantuntija, teolliset symbioosit, Motiva Oy

Ilkka Hippisen vastuualueena Motiva Oy:ssä on kiertotalous ja materiaalitehokkuus. Hän vetää valtakunnallista FISS – teolliset symbioosit Suomessa toimintaa. Hippinen on ollut kehittämässä ja käyttöönottamassa materiaalitori.fi -palvelua, jolla edistetään yritysten mahdollisuuksia hyödyntää tuotannossaan toistensa sivuvirtoja ja ylijäämiä, ja hän vastaa myös toiminnan hallinnoinnista ja ylläpidosta.

Ilkka Hippinen has 9 years’ experience as Senior Expert in Motiva Oy. His expertise is in circular economy and material efficiency and he is coordinating a national approach promoting industrial symbiosis called Finnish Industrial Symbiosis System (FISS). Hippinen has also been developing and commissioning Materiaalitori – platform for wastes and side streams, where companies’ possibilities to utilize each other’s side streams are promoted.

Petri Järvensivu

Petri Järvensivu

Toimitusjohtaja, Tarasten kiertotalousalue Oy

Petri Järvensivu on toiminut pitkään infra-alalla projektinjohtotehtävissä, myöhemmin ylimmän johdon tehtävissä mm. NCC Industryn toimitusjohtajana.

Petri Järvensivu has a long experience in the field of infrastructure construction in project management positions, later in senior management positions, for example, as CEO of NCC Industry.

Eeva-Liisa Viskari

Impact Leader - Sustainability, TAMK

Eeva-Liisa Viskarin (FT, ympäristötieteet) vastuualueena  on TAMKin koulutuksen ja TKI-toimintojen kestävän kehityksen ja vaikuttavuuden edistäminen. Hän on toiminut yli 20 vuotta ympäristötekniikan kouluttajana, yliopettajana ja koulutuspäällikkönä sekä projektipäällikkönä erilaisissa ympäristöalan hankkeissa. Kestävä kehitys, vastuullisuus, materiaalitehokkuus ja kierrätys sekä kiertotalous erityisesti ovat hänen työnsä keskiössä olevia teemoja.

15.30 Ilmastokumppanuus ja hiilineutraali Tampere 2030 (seminaarikanava 1)

Aleksi Jäntti

Apulaispormestari, kaupunkiympäristön palvelualue Tampereen kaupunki

Laura Inha

Kestävä Tampere 2030 -ohjelmapäällikkö, Tampereen kaupunki

Pirkko Eteläaho

Projektipäällikkö, kiertotalous Business Tampere

Jukka Joronen

Johtaja, energiamarkkinat Tampereen Sähkölaitos

Marko Koivisto

Kiinteistöpäällikkö, Tampere-talo

Kirsi Koski

Toimitusjohtaja, Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS

Vesa Vaine

Maajohtaja, StepOne Tech Oy

Vesa Vaine toimii eFlexFuel Technologyn Suomen maajohtajana. Hänen toimenkuvaansa kuuluu eFlexFuel-etanolikonversiolaitteiden jakelu suomalaisille kuluttajille ja jälleenmyyjille. Vesa auttaa eri tahoja tiedostamaan omat mahdollisuutensa vaikuttaa ilmastonmuutokseen – eFlexFuel tarjoaakin keinon autoilla ekologisemmin helposti ja joustavasti kotimaisella bioetanolilla.

Teemu Salminen

Pastori ja ympäristötoimikunnan sihteeri (vt.) Tampereen ev.lut. seurakunnat